Hoppa till huvudinnehållet

Tänk igenom hundköpet – äga en hund kommer med ansvar

Publicerad:
STOCKHOLM 20220303
Hund av rasen Jack russell terrier
Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010
STOCKHOLM 20220303 Hund av rasen Jack russell terrier Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010 Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att vara hundägare är fantastiskt och bidrar enligt forskning till ökad glädje och välmående. Men att köpa och äga en hund kommer med ansvar!

Det finns lagar som reglerar vad du som djurägare har för ansvar och skyldigheter och det är ditt ansvar att veta om dessa innan du skaffar hund.

Med rätt hund kan man få många fina år ihop med gemensamma aktiviteter och mycket mys, men för att uppnå detta så krävs det att du har tänkt igenom ditt val av hund innan du skaffar den.

Förutom de två självklara delarna om att du måste ha tid och pengar för att kunna försäkra dig om att du kan ge din hund den aktivering, mat och eventuell veterinärvård som den kräver under sitt liv så, är det två andra viktiga saker som du måste tänka igenom!

Dels bör du välja en hund vars aktivitetsnivå matchar din egen. Alla raser är avlade till olika syften, vissa av dem kan trots detta funka utmärkt som sällskapshundar men vissa behöver kunna arbeta både fysiskt och psykiskt för att kunna må bra och kräver mer än bara en liten promenad om dagen. Så läs på noga om rasen du är intresserad av för att se om den verkligen passar dig. Är det en blandras så bör du läsa på ordentligt om samtliga raser som hunden är en blandning av.

Välj uppfödare med omsorg!

Oavsett om du köper en blandras eller en renrasig hund så är det viktigt att ta reda på att denna hund har fötts upp under bra förhållanden.

Kräv alltid att få träffa både tiken och valparna ihop! Detta för att undvika att köpa insmugglade valpar från utlandet.

Insmugglade hundar har blivit uppfödda under vidriga omständigheter och riskerar att ta med sig rabies till Sverige. Att köpa en sådan valp betyder inte att du räddar en valp från dessa omständigheter, utan det betyder att du gör denna verksamhet lönsam och fler valpar kommer att födas under dessa förhållanden.

När du köper valpen så ska den vara minst 8 veckor gammal samt bör vara id-märkt, vaccinerad och ha ett max 7 dagar gammalt besiktningsintyg från en veterinär.

Om köparen inte kan ge dig allt detta så är det inte en seriös uppfödare och att köpa hund från denna gör att du bidrar till fortsatt oseriös uppfödning av hundar.

Om hunden du köper kommer från ett annat land så ska den när den förs in i Sverige vara id-märkt samt att ha Eu-pass. Detta gäller för alla hundar från alla länder oavsett ålder.

Hundar från vissa länder ska även vara rabiesvaccinerad när de förs in i Sverige.

Det är du som ägare som är skyldig att se till att allt detta är i sin ordning när du tar med hunden över gränsen.

Seriösa uppfödare i utlandet har koll på detta och kommer att hjälpa dig så att allt detta är i sin ordning när du hämtar valpen. Om uppfödaren ej är villig att se till att allt detta är löst när du ska hämta den så bör du ej köpa någon valp av denna uppfödaren.

Sammanfattning: välj en hund vars aktivitetsnivå passar dig och försäkra dig om att valpen är uppfödd av en person som bryr sig om både tiken och valparnas bästa när den har valt att ta valpar.

En hundägare

Artikeltaggar

Djur och naturHusdjurStockholm