Hoppa till huvudinnehållet

Nystart för lokal REKO-ring: ”Fantastisk möjlighet att få kontakt direkt med bonden”

Publicerad:
Annalisa Börjesson och Jenny Wallman, har tagit över REKO-ringen Bengtsfors/Dals-Långed/Bäckefors.
Annalisa Börjesson och Jenny Wallman, har tagit över REKO-ringen Bengtsfors/Dals-Långed/Bäckefors. Foto: privat

Snart startar REKO-ringen i Bengtsfors/Dals-Långed/Bäckefors upp igen, efter att den legat på is sedan i våras. Det första tillfället att köpa varor är redan nu på måndag.

Det är Jenny Wallman, som driver butiken Tygstället & Hälsokosten i Bengtsfors centrum, och hennes kollega Annalisa Börjesson, som nu hoppas att tiden är mogen igen. Därför tar de över stafettpinnen efter Funny Livdotter och ett par andra personer som var administratörer för Facebookgruppen tidigare.

– Det har dykt upp några nya producenter. Vi försöker även ringa runt till dem som varit med tidigare och de har varit positiva, berättar Jenny Wallman.

Rekoring Götene för direktförsäljning av livsmedel morötter och grönsaker *** Local Caption *** Rekoring Götene för direktförsäljning av livsmedel morötter och grönsaker
Rekoring Götene för direktförsäljning av livsmedel morötter och grönsaker *** Local Caption *** Rekoring Götene för direktförsäljning av livsmedel morötter och grönsaker Foto: Göran Gustafsson

En av de lokala producenterna som nappat är Nina Øverland från Högsäter som gör egna tvålprodukter.

En annan är Marianne Karlsson som säljer ekologisk, kallpressad rapsolja, och en slags fermenterad måltidsdryck som kallas Kombutcha, som innehåller mjölksyrebakterier. Den sötar hon med sin egenproducerade honung. Även från gården Njordstorp går det att köpa kombutcha, kimchi och andra spännande produkter. Det kommer naturligtvis även finnas grönsaker och andra jordbruksprodukter också, bland annat från Skallsjös ekologiska grönsaker.

Drar igång direkt

Första utlämningen är alltså nu på måndag och Jenny Wallman uppmanar alla kunder att lägga sina beställningar i god tid, gärna flera dagar i förväg. Då får producenterna mer tid på sig att plocka grönsaker och packa sina varor.

Första utlämningen är redan på måndag. Bilden är från 2017 då REKO-ring Dalsland var aktiv, här i Åmål på Södra hamnplan.
Första utlämningen är redan på måndag. Bilden är från 2017 då REKO-ring Dalsland var aktiv, här i Åmål på Södra hamnplan. Foto: Elinor Thuresson

– Jag tycker det här med självhushåll är viktigt, men alla har inte möjlighet att odla själva. Det här är en fantastisk möjlighet att få kontakt direkt med bonden eller producenten. Genom REKO-ringen bidrar kunden till att bevara en lokal matproduktion i Dalsland, säger hon och tillägger att maten ofta håller en högre kvalitet också, just för att det handlar om en småskalig verksamhet.

På sikt hoppas Jenny Wallman kunna sälja en del av REKO-ringens produkter i sin butik för att på så vis erbjuda ytterligare en service till kunder och producenter.

Rekoringen lägger ner: ”Flera producenter har gått i konkurs”

REKO-ring

Genom gruppen kan matproducenterna berätta vad de hade att sälja och kunderna får lägga sina beställningar. Sedan träffas de på en bestämd plats och tid för att hämta det de har beställt.

REKO-ringen Bengtsfors/Dals-Långed/Bäckefors har idag drygt 1 800 medlemmar. Det började med REKO-ring Dalsland som senare delades upp i mindre områden. I samband med att coronapandemin förändrades sättet att handla matvaror. Då ökade intresset från konsumenterna för att handla direkt med bönder och andra matproducenter i närområdet.

I vintras ändrades förutsättningarna igen då priserna gick upp på bland annat foder och el, vilket gjorde att många av de mindre producenterna gick i konkurs. Även konsumenterna fick mindre pengar i plånboken att handla för.

Artikeltaggar

BäckeforsBengtsforsButikerDalslandEkologisktGrönsakerHandelJenny WallmanKonsumentMat och dryck

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.