Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare kommunchefen 90 år och still going strong: ”En Dalslandskommun är det minsta”

Publicerad:
Stig Johansson har fortfarande ett stort engagemang för Bengtsfors och Dalsland.
Stig Johansson har fortfarande ett stort engagemang för Bengtsfors och Dalsland. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det behövs stora och starka kommuner för att klara alla utmaningar. En Dalslandskommun vore det minsta.

Det säger Stig Johansson som var kommunchef i Bengtsfors under 35 år. I dagarna firade han 90-årig födelsedag men är fortfarande starkt engagerad i samhällsutvecklingen.

I samband med högtidsdagen, som Stig Johansson firade i Bohuslän med familjen, var han inte värst intresserad av att prata om sig själv när Dalslänningen hälsade på. Men gärna om viktiga samhällsfrågor som han alltid brunnit för.

Vi tänker i alla fall berätta att Bengtsforsjubilaren är född i Ekebol, i en kökssoffa på Solbacka, att han gick i Fjälls skola och hade sitt första jobb på Ekebols handelsträdgård. Intresset för samhället och dess utveckling ledde honom så småningom till studier vid Wendelsbergs folkhögskola och Socialinstitutet i Göteborg.

”Lyckligaste dagen”

När Bengtsfors kommunalkamrer Arvid Enarsson, som var suppleant i riksdagen, kallades dit fick Stig Johansson ett vikariat för honom. Han bodde då i Göteborg.

– Jag fick se en annons i GP att de sökte ett vikariat. Det var flera sökande men jag fick den för jag var billigast, säger han och skrattar.

Humorn ligger Stig Johansson nära till hands och själv uttrycker han det att han ”lider av humor”. Hur som helst var Stig och hans fru Birgit hemkära och ville gärna flytta hemåt.

– Det var den lyckligaste dagen för Birgit och mig efter 3,5 år i Göteborg när vi hyrde en folkvagnsbuss, packade den full och flyttade hem till Dalsland.

– Det behövs stora och starka kommuner för att klara alla utmaningar, anser Stig Johansson.
– Det behövs stora och starka kommuner för att klara alla utmaningar, anser Stig Johansson. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det kom att bli 35 år i kommunens tjänst som kommunchef men det ideella engagemanget för Bengtsfors har aldrig sinat. Idag ser han hur många små kommuner har det tufft och vill gärna lyfta frågan om kommunsammanslagningar. När regeringen nu beslutat att tillsätta en utredare, för att undersöka hur intresset bland Sveriges kommuner är att genomföra frivilliga kommunsammanslagningar, säger Stig Johansson: ”Äntligen”.

– Regeringen vill ha stora och starka kommuner så de kan besluta om vad de ska lägga resurser på. 140 av landets kommuner är så små att de skulle försvinna vid en sammanslagning. I Dalsland är alla kommuner för små.

”Har ett konkret förslag”

Stig Johansson anser det angeläget att Dalslandskommunerna funderar över vad man önskar för morot för att genomföra en sammanslagning. Något som sedan skulle rapporteras till utredaren innan hans uppdrag redovisas till regeringen.

– Då har jag ett konkret förslag; att Bengtsfors kommun, genom kommunfullmäktiges ordförande Jan Leander, tar initiativet och tar kontakt med vår landshövding Sten Tolgfors och kallar ihop Dalslandskommunerna och dryftar den frågan. För att komma fram till att finge vi de här villkoren då är det nödvändigt att gå ihop.

– Någon måste dra igång det så vi är med och är aktiva i detta utredande. De politiker vi har är skyldiga att diskutera hur förhållandena blir på sikt, resurserna blir bara mindre. Politikerna kan inte skjuta det på framtiden.

Stig Johansson var Bengtsfors kommunchef i 35 år. Han har fortfarande ett brinnande intresse för samhället och dess utveckling.
Stig Johansson var Bengtsfors kommunchef i 35 år. Han har fortfarande ett brinnande intresse för samhället och dess utveckling. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Stig Johansson såg en nödvändighet av en sammanslagningar när kommunerna Steneby, Bäckefors och Lelång gick samman med Bengtsfors köping och bildade Bengtsfors kommun 1971. Nu tycker han det är lika nödvändigt för Bengtsfors kommun och övriga Dalslandskommuner att gå samman.

– En Dalslandskommun vore det minsta. Det behövs stora och starka kommuner idag för att klara alla utmaningar. För att kunna bli en attraktiv kommun att söka arbete i, bo i och bry oss.

Engagerar sig i äldreomsorgen

En annan fråga som Stig Johansson engagerar sig i är äldreomsorgen. Han har under det gångna året varit samtalsledare för en studiecirkel kring Bengtsfors äldreomsorgsplan som pensionärsföreningarna drivit. Något som Dalslänningen berättat om tidigare.

– Studiecirkeln förväntar sig nu att kommunen tar ställning i frågan. PRO:s riksordförande Åsa Lindenstam har läst rapporten och den fick betydande lovord. Hennes önskemål är att hon blir fortsatt informerad om hur kommunen går tillväga. Även utvecklingsrådet i Dals Långed har tagit del av rapporten.

I rapporten finns förslag på vilken äldreomsorg som behöver byggas och på vilken plats. De anser exempelvis att det finns tre bra lägen för nya trygghetsboenden och demensboenden, i Bengtsfors, Billingsfors och Dals Långed, för demensboende även i Bäckefors. Studiecirkeln tycker att 2020-talet behöver bli de äldres decennium vad gäller kommunal omsorg.

”Det är skandal”

Dalslands sjukhus i Bäckefors anser Stig Johansson är ytterligare en viktig fråga som han vill lyfta och han sitter med i kommittén som jobbar för att bevara sjukhuset.

– Vi har valt ut tre saker vi vill prioritera. Att rehab och varmvattnet i bassängen kommer tillbaka. Det är skandal att de inte förstår betydelsen av att ge människor lindring och förebyggande vård. Regionen och kommunerna i Dalsland borde sätta sig ner och se hur de kan skapa gemensamma resurser. Det gäller att kalla ihop till ett regelrätt möte för att komma fram till hur vi tillsammans kan skapa den här verksamheten. I Lysekil funkar det, varför ska Dalsland ha det på det här sättet.

Fler vårdplatser

Kommittén vill också föra samtal med regionen och kommunerna i Dalsland med målet att jourverksamheten blir ännu bättre. Istället för att som från och med 1 september stänga jouren klockan 22 istället för 24 som idag.

– Vi måste hitta former så vi kan hjälpa människorna på hemmaplan så de inte behöver resa.

Kommittén jobbar också för att få till ytterligare vårdplatser på Dalslands Sjukhus.

– Sjukhuset har gamla vårdlokaler som står tomma och där finns utrymme för 20 vårdplatser. Det kunde vara ett korttidsboende där patienter kan få övergångsvård efter en sjukhusvistelse. Den palliativa vården i Dalsland behöver också ha bättre kvalitet. En del är ensamma och väldigt dåliga och kan inte vara hemma. Kommittén vill få till en överläggning med regionen och kommunen.

Jubilaren

Stig Johansson

Född och uppvuxen: Ekebol, Dals Långed

Familj: Två söner, tre barnbarn och ett barnbarnsbarn. Gift med nu framlidna Birgit i 70 år.

Yrke: Kommunchef i Bengtsfors i cirka 35 år.

Utbildning: Wendelsbergs Folkhögskola och Socialinstitutet i Göteborg

Utmärkelser: Dalslandsmedaljen

Föreningsaktiv: I nykterhetsförening sedan 1946.

Önskemål: Att riksdagen röstar nej till gårdsförsäljning av alkohol. ”Det är inte mer alkohol vi behöver utan mer svensk mat”. Fred.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandDalslänningenGöteborgJan LeanderPalliativ vårdPolitikPROSjukhusSten TolgforsVårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.