Mästerliga konstnären Karin Broos bokdebuterar och gästade Bokdagar i Dalsland när evenemanget invigdes på Baldersnäs.
Publiken, 107 till antalet, fick stifta bekantskap med både henne och vännen och poeten Jila Mossaed, som medverkar med dikter i boken, i ett scensamtal.
”Ögonblick av liv” är titeln på Karin Broos bok som innehåller ett rikt urval av hennes fantastiska målningar, laddade av liv och känslor från ett ögonblick till ett annat. Ofta är det kvinnor, djur och vatten i vardagliga scener som utgör motiven.
– Jag vill lyfta det lilla och vardagliga, att få betraktaren att fästa blicken vid de små ögonblicken och stanna upp lite mer, säger hon.
”Metaforer”
Karin Broos målningar är oerhört verklighetstrogna men det är inte det figurativa hon är ute efter att visa upp.
– Då kommer man fel, utan det handlar om att återge en känsla. Jag använder ofta mina döttrar och kusiner i mina målningar men tanken är inte att det ska vara porträtt utan det är metaforer för olika tillstånd och känslor, säger hon och betonar samtidigt att alla ser på stämningar på så olika sätt.
– Meningen är inte att förstå hur jag tänkt utan att hitta något själv som berör. Låta bilden och dikten gå rakt in och se vad de säger.
Jila Mossaed tycker det är svårt att berätta om sin konst och poesi till skillnad mot exempelvis romaner.
– Romaner berättar om karaktärer men poesin den bara kommer, man kommer inte ihåg hur det blir färdigt. Den tar avstånd från skapelsens sekunder. Jag tycker bilderna som kommer är som små varelser utan kläder som pressar mig att klä dem i ord. Det är en sorts uppenbarelse, dikten måste komma själv, säger hon.
”En hopplöshetskänsla”
Karin Broos utgår ofta från ett foto när hon målar. Hon hittar något i bilden som sätter igång något hos henne. Hon berättade om målningen ”Månskensnatt” där en tjej står med en handduk virad om sig på en brygga i natten:
– Där var det handduken jag fastnade för. Det är en mörk tid nu på alla plan och hur människan är. Det är en hopplöshetskänsla som inte funnits tidigare. På 1970-talet läste jag mycket Erich Fromm som skrev om att kapitalism och så vidare leder till katastrof om ingen förändring sker. Nu är det 50 år senare och det händer fortfarande inget. Det var sådana tankar som låg till grund när jag gjorde målningen, berättar hon.
Hennes bilder har i stort sett blivit mörkare med tiden vilket hon menar hänger ihop med att situationen i världen blir värre och värre.
– Vi förlorar mer och mer hopp. På 1970-talet hände också mycket hemska saker men det fanns ändå ett hopp.
”Viktigare än någonsin”
Jila Mossaed läste några av sina dikter från boken. Hon kommer även att läsa ur sin senaste diktsamling ”Orden är försenade” och ur antologin ”Dikter för Ukraina” och samtala med Yukiko Duke på Tollebols kvarn, Åmål på torsdag eftermiddag.
Årets invigningstalare på Bokdagar i Dalsland var Joakim Albrektson, huvudkoordinator för Göteborg Unesco Litteraturstad.
– Det är viktigare än någonsin att värna det fria ordet för allas lika värde och mot tolerans och splittring. Bokdagar i Dalsland är en verkande och motverkande kraft och behövs mer än någonsin, sa han bland annat.
Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M) och kulturchef Anna Hjelmberg fick äran att klippa det blågula bandet under invigningsceremonin.