Hoppa till huvudinnehållet

Nya bandet bjuder på bubblig musik: ”Vi talar samma språk”

Publicerad:
Det nya bandet Cava wood gör sin första spelning på Not Quites sommarfestival på onsdag. Medlemmarna Carl Svanelind, Jonathan Bryntesson, Jenny Ekelund Ramberg, Tommy Christensen och Erling Sunnarvik har dock många års erfarenhet av musik i ryggen.
Det nya bandet Cava wood gör sin första spelning på Not Quites sommarfestival på onsdag. Medlemmarna Carl Svanelind, Jonathan Bryntesson, Jenny Ekelund Ramberg, Tommy Christensen och Erling Sunnarvik har dock många års erfarenhet av musik i ryggen. Foto: Sanna Stark

På onsdag spelas det musik långt in på kvällen under Not Quites sommarfestival.

Hederosgruppen är kvällens dragplåster, men dessförinnan bjuder flera lokala förmågor på bubblig musik. Dessutom gör ett sprillans nytt band sin första spelning tillsammans.

– Vi hittade varandra rätt snabbt när vi började repa, vi talar liksom samma språk, säger Jenny Ekelund Ramberg från Fengersfors, sångare i Cava wood.

I veckan väntar alltså Not Quites sommarfestival. Huvudbandet är Hederosgruppen, som nyligen vann en Grammis i jazzkategorin för sitt album ”Ståplats”.

– Som tur är hann vi boka dem en vecka innan de vann, säger Jenny Ekelund Ramberg, som också är en av arrangörerna av sommarfestivalen.

Hederosgruppen säger sig sträva efter att varje konsert de genomför ska bli speciell och elektrisk med musik i folklig pop som samsas med somaliskt sväng, stram bossa eller otippad bebop.

Bandet består av Martin Hederos på klaviatur, Andreas Sjögren på träblås, Emil Strandberg på trumpet, Josef Kallerdahl på kontrabas och Konrad Agnas på trummor.

Sydstatsmusik

Trio Knarrby, som vanligtvis består av dalslänningarna Simon Bertilsson på träblås, Jakob Evert på kontrabas och Linus Axelsson på slagverk, kommer också att uppträda på festivalen. Nu gästas de dock av musikernas före detta lärare Stefan Halvordsson, på gitarr, då Simon Bertilsson inte har möjlighet att medverka. Musik som grundas i jazz utlovas.

Travellers, med musik som härstammar från Amerikas sydstater, uppträder också på onsdagen. Emil Brax sitter vid trummorna och vid mikrofonerna hittas Timmy Eriksson och Elis Ekelund med bas och gitarr i händerna.

Travellers, som spelar musik i amerikansk sydstatsanda, uppträder på onsdagen.
Travellers, som spelar musik i amerikansk sydstatsanda, uppträder på onsdagen. Foto: Privat

Första spelningen

Dessutom gör bandet Cava wood sin första spelning på sommarfestivalen.

Det hela började med att Fengersforsbon Jenny Ekelund Ramberg, som tidigare arbetat som musiker och musiklärare och numera är medlem i Not Quite, och Erling Sunnarvik spånade om att bilda ett nytt band tillsammans i våras.

Erling Sunnarvik har gått på musikhögskolan i Bergen och har i flera år spelat i Oslo symfoniorkester. Sedan ett antal år tillbaka bor han i Tösse, och från att ha spelat klassiskt musik på kontrabas har han bytt till soul och jazz på elbas.

Erling Sunnarvik, som har varit en del av Oslo symfoniorkester, uppträder på Not Quites sommarfestival.
Erling Sunnarvik, som har varit en del av Oslo symfoniorkester, uppträder på Not Quites sommarfestival. Foto: Sanna Stark

Åmålsbon Carl Svanelind, musiklärare i Säffle och medlem i flera band, spelade senast med Speachlezz på bluesfestivalen och hakade gladeligen på.

– Jag, Erling och Carl spelar redan i Åmål Big Band tillsammans, säger Jenny Ekelund Ramberg och fortsätter:

– Men så var vi på jakt efter en trummis och pianist, och då kom jag att tänka på Jonathan Bryntesson, nuvarande musikläraren på kulturskolan.

Jonathan Bryntesson, som råkar vara en fena på trummor och senast uppträtt på bluesfestivalen, fick i sin tur med sig musiklärarkollegan och pianisten Tommy Christensen från Mellerud.

Musikläraren Jonathan Bryntesson är trummis i nya bandet.
Musikläraren Jonathan Bryntesson är trummis i nya bandet. Foto: Sanna Stark

”Ville ha ett glatt namn”

Bandet, som har döpts till Cava wood, består alltså av sjungande Jenny Ekelund Ramberg, Erling Sunnarvik på bas, Carl Svanelind på gitarr, Tommy Christensen på piano och Jonathan Bryntesson på trummor.

– Att hitta på ett bandnamn är nästan det svåraste. Men vi ville ha ett glatt namn, till skillnad från den ganska dystra värld vi lever i just nu. Något glädjande, sprudlande, bubbligt – och cava är bubbligt. Och så bor vi i skogen, det är något som förenar oss i bandet. Cava wood, säger Jenny Ekelund Ramberg.

”Talar samma språk”

Bubblande soul och jazz utlovas på sommarfestivalen. Resten blir en överraskning, menar bandet.

– Vi har hittat låtar som det är möjligt att sätta vår egen prägel på, säger Jenny Ekelund Ramberg.

Det sista genrepet inför sommarfestivalen gjordes på kulturskolan i Bengtsfors på måndagen. Att uppträda tillsammans för första gången som Cava wood blir roligt och speciellt, säger de rutinerade musikerna.

– Vi hittade varandra rätt snabbt när vi började repa, vi talar liksom samma språk, säger Jenny Ekelund Ramberg.

Cava wood gör sin första spelning tillsammans på sommarfestivalen.
Cava wood gör sin första spelning tillsammans på sommarfestivalen. Foto: David Ekelund

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsHederosgruppenJazzMartin HederosMusikNot QuitePopSångUSA

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.