Hoppa till huvudinnehållet

SSÅV på topp-tio i seglingens Champions League: ”Mycket upp och ner”

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
SSÅV:s lag i CL-finalen i Travemünde. Från vänster Frida Jansson, Fredrik Edgren, Fredrik Pettersson och Tomas Skålén.
SSÅV:s lag i CL-finalen i Travemünde. Från vänster Frida Jansson, Fredrik Edgren, Fredrik Pettersson och Tomas Skålén. Foto: Sailing Energy

Efter en trög start i de inledande två racen har det lossnat för Segelsällskapet Åmålsviken som nu har vunnit tre race och klättrat till en placering på topp-tio i Champions League-finalen i tyska Travemünde.

Tävlingen fortsätter under tisdagen.

Egentligen skulle 32 lag startat i tävlingen, men till slut blev det bara 28 lag. Två av de svenska lagen, Göteborgs Kungliga Segelsällskap och Sotefjordens Segelsällskap, och ytterligare två lag kom inte till start. Därför tävlar nu sju båtar mot varandra i varje race, istället för åtta som det var tänkt från början.

Segelsällskapet Åmålsviken började med en femteplats i det inledande racet och efter en tjuvstart i det andra racet slutade de sist. Sedan avslutade SSÅV med att vinna det tredje och avslutande racet på lördagen.

Söndagen, den andra av fyra tävlingsdagar, inleddes med en blygsam sjätteplacering för SSÅV som sedan spottade upp sig rejält. Laget vann det andra racet och därefter blev det två tredjeplatser, vilket förde upp laget på elfte plats efter två tävlingsdagar.

Rejäl kollision

– Vi fick inte riktigt till det i starterna till en början så det har varit väldigt mycket upp och ner resultatmässigt. Då är det svårt att plocka placeringar när det är så pass hög klass på alla tävlande båtar. Men just nu känns det väldigt bra, säger SSÅV:s rorsman Tomas Skålén efter segern i måndagens inledande race.

Tävlingsledningen hann inte lika långt som den hade hoppats under söndagen. Det var diverse tekniskt strul men även en rejäl kollision mellan två båtar som gjorde att tävlingarna drog ut på tiden.

– Jag är tveksam till att det hinner köras 18 race i grundomgången. Det lutar nog åt att det blir 15 eller 16. Klockan ett på tisdag bryter de grundomgången för finalseglingen dit de fyra bästa båtarna tar och den båt som först vinner två race står som slutsegrare, säger Tomas Skålén.

Föll tillbaka

Under måndagen var det bra väderförhållanden med vindförhållanden på 5–7 sekundmeter, om än lite byig. I det andra måndagsracet blev det sedan en andraplats för SSÅV som klättrade rejält i resultatlistan, men sedan föll laget tillbaka efter två raka femteplatser i de efterföljande racen.

Resultaten räcker till en delad åttondeplats i totalen på måndagseftermiddagen. Tävlingar fortsätter fram till måndag kväll och fortsätter sedan till tisdag lunch innan det är dags för finalsegling för de fyra främst placerade båtarna.

SSÅV:s taktiker Fredrik Pettersson gör en high five med rorsman Tomas Skålén.
SSÅV:s taktiker Fredrik Pettersson gör en high five med rorsman Tomas Skålén. Foto: Sailing Energy
SSÅV:s har tävlat ojämnt, men med höga toppar i CL-finalen.
SSÅV:s har tävlat ojämnt, men med höga toppar i CL-finalen. Foto: Sailing Energy
SSÅV har vunnit tre race i Travemünde så här långt.
SSÅV har vunnit tre race i Travemünde så här långt. Foto: Sailing Energy
SSÅV ligger på topp-tio i Champions League-finalen.
SSÅV ligger på topp-tio i Champions League-finalen. Foto: Sailing Energy

Artikeltaggar

BåtarGöteborgs Kungliga SegelsällskapSeglingSSÅVTomas SkålénTravemünde

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.