Hoppa till huvudinnehållet

Baldersnäsjoggen återstartar i ny kostym: “Vi hoppas på fler med detta upplägg”

Publicerad:
Johnny Spångberg, ordförande i Dals Långeds IK, hoppas att det blir många löpare som kommer för att gå, lunka eller löpa när Baldersnäsjoggen arrangeras igen.
Johnny Spångberg, ordförande i Dals Långeds IK, hoppas att det blir många löpare som kommer för att gå, lunka eller löpa när Baldersnäsjoggen arrangeras igen. Foto: Pontus Nordwall

Förra året skulle Baldersnäsjoggen åter ha genomförts efter att ha varit inställt under pandemin. Det var dock för få anmälda så arrangerande Dals Långeds IK tog beslutet att ställa in. Nu tar föreningen nya tag, men väljer ett annat upplägg då det blir ett rent motionslopp utan tävlingsmoment.

– Det blir ett lopp där man främst tävlar mot sig själv och hela familjen kan vara med, säger Johnny Spångberg ordförande i Dals Långeds IK.

Baldersnäsjoggen startade för 40 år sedan och 2019 avgjordes den 37:e upplagan med 254 deltagare. Sedan kom pandemin och loppet fick ställas in under två år. Förra året skulle loppet åter genomföras men på grund av för få löpare blev det aldrig av.

– Vi valde då att ställa in för att inte äventyra föreningens ekonomi, säger Johnny Spångberg.

Den 5 augusti gör föreningen ett nytt försök med ett rent motionslopp. Det är samma distanser som tidigare med 6 och 12 kilometer för vuxna samt 6 kilometer gång. För barn finns tre olika distanser.

– Folk kommer att känna igen sig med speaker och plakat till alla deltagare. Vi har också en rullande klocka så löparna kan se ungefär vilken tid de har. Vi hoppas på fler med detta upplägg och att det skall locka hela familjer, säger Johnny Spångberg.

Var det självklart för er att driva det vidare?

– Det har funnits i 40 år så vi vill verkligen ge det en chans till. Vi får se hur det utvecklas och fundera efteråt om vi skall fortsätta med ett rent motionslopp eller lägga in några tävlingsklasser. Vi kanske tappar några tävlingslöpare men hoppas istället på fler motionärer, säger Johnny Spångberg.

Nu hoppas föreningen verkligen att det blir många löpare som kommer för att gå, lunka eller löpa så att loppet kan bli en riktig löpfest.

– Framför allt hoppas vi det kommer många boende i Bengtsfors kommun men även andra så klart för det blir roligare och sporrar oss att driva det vidare om det blir mycket folk, säger Johnny Spångberg.

Det är ju inte alltid lätt att få ihop folk som vill hjälpa till ideellt, hur ser det ut för er del?

– Det är mycket arbete men krävs mindre nu när det bara är ett motionslopp så jag tror att det skall lösa sig. Vi får också bra hjälp av Baldersnäs med det de kan så det blir en win win situation för oss båda, säger Johnny Spångberg.

Artikeltaggar

BaldersnäsBarnBengtsforsDals Långeds IKJohnny SpångbergLöpningMänskligt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.