Hoppa till huvudinnehållet

Rina bjöd in till spännande gården: ”Hoppas på ett residens för konstnärer”

Publicerad:
Rina Beldo framför huset som en gång var lantmäteriets kontor. Där förvarades kartor över hela Sverige.
Rina Beldo framför huset som en gång var lantmäteriets kontor. Där förvarades kartor över hela Sverige. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Rina Beldo, konstnär och fotograf från Norge, bjöd under kulturveckan in till sin historiskt intressanta gård i Ärtemark.

Hon hoppas att platsen ska bli ett residens för konstnärer och besökarna fick den här gången möjlighet att måla till musik.

Gården Norra Backen är högt belägen och består av både ett stort boningshus och ett annex. Båda är uppförda i mitten av 1800-talet av Erland Rosell som var lantmätare med ansvar för hela landet.

– Han byggde annexet till kontor för lantmäteriet. Här inne förvarades alla kartor över Sverige, berättar Rina Belbo.

Boningshuset är från mitten av 1800-talet.
Boningshuset är från mitten av 1800-talet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Platsen andas mycket historia, inte minst inomhus där det nästan är som om tiden stått stilla. De gamla möblerna är kvar, till och med en spinett som föregångaren till pianot heter, står i ett hörn och på väggarna hänger släktfotografier inom ovala, svarta ramar.

– Det där är Anton Rosell, son till Erland Rosell, säger Rina Beldo och pekar på ett stort, svartvitt porträtt av en allvarlig man.

Selma Lagerlöf på besök

Hon har samlat på sig mycket kunskap om platsens historia och kan berätta att även språkforskaren Adolf Noreen har bott i huset. Han var gift med Erland Rosells dotter. En rad av hans skrifter och böcker finns också kvar i huset.

– Han satt i samma kommitté som Selma Lagerlöf så hon har varit på besök här. Det sägs att hon hämtat inspiration till en av kärlekshistorierna i Gösta Berglings saga här, säger Rina Beldo.

Inomhus är det som tiden stått stilla. Rina Beldo drar med fingrarna över den gamla spinetten.
Inomhus är det som tiden stått stilla. Rina Beldo drar med fingrarna över den gamla spinetten. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Den norska konstnären och fotografen Rina Beldo köpte den anrika gården 2019 strax innan pandemin, efter att ha letat efter ett ställe på andra sidan gränsen.

– Jag hade lust att starta ett konstprojekt som varar livet ut och som involverar andra och inte bara mig själv. Jag har alltid haft ett stort hjärta för Sverige, vi har varit mycket i Göteborg. Men jag ville ha ett ställe som inte var för långt från Oslo.

”Fick en gammal nyckel i handen”

Rina Beldo är idag bosatt i Oslo men kommer från början från Kragerö i södra Norge. Hon tillbringar numera också mycket tid på Norra Backen som hon föll pladask för.

– När jag kom hit var det total förälskelse i platsen. Då hade budgivningen redan startat men jag kunde komma hit och se det ensam. Jag fick en gammal nyckel i handen, mäklaren kunde inte låsa upp och frågade om jag ville försöka. Jag tänkte att om jag klarar det så är det mitt.

Rina Beldo fick möjlighet att även ta över inredningen i bostadshuset.
Rina Beldo fick möjlighet att även ta över inredningen i bostadshuset. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Eftersom det inte fanns några släktingar som kunde ta över inventarierna, senaste ägaren Irma Rosell hade stället till hon var 104 år, blev Rina Beldo erbjuden att behålla dem.

– Jag vill gärna använda historien som är här och göra en samlingspunkt utifrån det, säger hon.

– Jag hoppas att det här ska bli ett residens för konstnärer. Jag har haft konstnärer på besök redan och jag hoppas att det blir fler.

Målning till musik

Under Bengtsfors dag på kulturveckan bjöd Rina Beldo in allmänheten till gården och erbjöd målning till musik utomhus i samarbete med Kulturföreningen Strömmar i Dalsland. Lotta Lagerlöf spelade och sjöng och gästerna målade vid staffli under tiden. Däribland Christian Hedin som vanligtvis inte målar.

– Det här är det bästa jag gjort på länge. Lotta är helt fantastisk och jag bara målar det som kommer för mig, säger han.

– Det här är det bästa jag gjort på länge, säger Christian Hedin när han målade till Lotta Lagerlöfs sång och musik.
– Det här är det bästa jag gjort på länge, säger Christian Hedin när han målade till Lotta Lagerlöfs sång och musik. Foto: Britt-Marie Erlandsson

David Dickson från kulturföreningen var också på plats och målade, även om han inte heller brukar göra det.

– Jag tycker det är roligt att jobba med folk som vill använda sin fantasi. Att jobba med sådant som folk inte vet att de vill göra, men så sätter de sig ner och gör det och det blir bra, säger han.

På kvällen blev det konsert på Norra Backen med Ingvild Farestveit Hov och Kreg Viesselman.

Artikeltaggar

DalslandHistoriaKonstMäklareMusikNorgeOsloSelma Lagerlöf

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.