Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsfors nära partnerskap med kommun i Ukraina: ”Dit vi skänker vår brandbil”

Publicerad:
Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M) på SKR:s partnerskapsforum i Stockholm med representanter från Zelenodolsk i Ukraina. På bilden syns Bertilsson tillsammans med Olga Tsicûra och Tatiana Postna från Zelenodolsk och en för tillfället inhyrd tolk.
Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M) på SKR:s partnerskapsforum i Stockholm med representanter från Zelenodolsk i Ukraina. På bilden syns Bertilsson tillsammans med Olga Tsicûra och Tatiana Postna från Zelenodolsk och en för tillfället inhyrd tolk. Foto: Privat

Bengtsfors kommun är på väg att ingå ett partnerskap med den ukrainska kommunen Zelenodolsk, beläget ett tiotal mil från ryskockuperat område.

– Vi ser vilka bedrövliga förhållanden de lever under. Det kommer också att bli Zelenodolsk som får den brandbil vi tidigare beslutat att skänka till Ukraina, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

I måndags höll kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), ett onlinemöte med Zelenodolsk borgmästare Dmitry Nevesely.

Vid mötet deltog även andra representanter för kommunerna – Annika Bulic från Bengtsfors och Olga Tsicûra och Tatiana Postna från Zelenodolsk. Från Bengtsfors deltog även Taiga Burmelis-Feldmane som tolk.

Dmitry Nevesely berättade om läget i samhället och den humanitära katastrof som uppstått till följd av att Kakhovdammen kollapsade.

På bilden syns Zelenodolsk borgmästare Dmitry Nevesely omgiven av medarbetarna Tatiana Postna och Olga Tsicûra i onlinemöte med Bengtsfors kommun.
På bilden syns Zelenodolsk borgmästare Dmitry Nevesely omgiven av medarbetarna Tatiana Postna och Olga Tsicûra i onlinemöte med Bengtsfors kommun. Foto: Privat

– De lever under bedrövliga förhållanden där, de har ingen fungerande vattentillförsel efter att Ryssland sprängt dammen, säger Stig Bertilsson.

Brandbil skänks

Båda sidor bekräftade sitt intresse av att etablera partnerskap mellan kommunerna.

En sak är redan nu klar.

– Den brandbil som vi tidigare beslutat att skänka till Ukraina kommer att gå till Zelenodolsk, säger Stig Bertilsson.

Zelenodolsk har också skickat en lista på förnödenheter som de behöver. Det handlar om barnstolar, kontorsstolar, datorer, militära skyddskläder, vattenpumpar med mera.

– Vi ska se vad vi kan göra, men vet inte hur mycket vi kommer att kunna leverera, säger Stig Bertilsson.

Partnerskapsmöte

Allt började i mitten av juni då Sveriges kommuner och regioner (SKR) bjöd in ett antal kommuner i Sverige till ett partnerskapsmöte i Stockholm med företrädare för tolv kommuner i Ukraina.

– SKR fick veta att vi i Bengtsfors skulle skänka en brandbil till Ukraina och bjöd in mig till det här mötet. Det blev bra samtal mellan parterna och redan där och då beslutade några svenska kommuner att inleda samarbeten med kommuner i Ukraina, säger Stig Bertilsson.

Starkare än vänort

Han berättar att han själv hade goda samtal med representanter från Zelenodolsk, som är en något större kommun än Bengtsfors.

I juni beslutade Bengtsfors kommun att skänka en brandbil till Ukraina. Framför brandbilen syns från vänster kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M), räddningschefen Christian Rådén, Britt-Inger Sandström (SD), kommunstyrelsens andre vice ordförande Per Eriksson (S), och Jan-Åke Jansson (KD).
I juni beslutade Bengtsfors kommun att skänka en brandbil till Ukraina. Framför brandbilen syns från vänster kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M), räddningschefen Christian Rådén, Britt-Inger Sandström (SD), kommunstyrelsens andre vice ordförande Per Eriksson (S), och Jan-Åke Jansson (KD). Foto: Conny Hultgren

– Vi bestämde oss för vi kunde ta ett första steg till ett samarbete. Vi har nu haft ett möte med borgmästaren i Zelenodolsk online och sedan får vi se vart vi landar i detta. Vi ska nu fundera på ömse sidor vad vi kan göra för att gå vidare, men inriktningen är ett partnerskap, säger Stig Bertilsson som på tisdagen informerade kommunstyrelsen.

Det är kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som sedan kommer att fatta beslut i partnerskapsfrågan.

”Enorma behov”

Ett partnerskap är ett starkare samarbete än ett vänortsutbyte, menar Bertilsson.

– Det finns sådana enorma behov i Ukraina, och rent medmänskligt måste vi verkligen se vad vi kan göra. Sedan är det så att vår uppgift är att se till Bengtsfors medborgares bästa och vi får vi vara återhållsamma och göra vad som är rimligt. Men den brandbil vi skänker kostar en hel del vilket våra vänner i Zelenodolsk är mycket medvetna om och tacksamma för att vi ger dem, säger Stig Bertilsson.

”Berikar båda parter”

Enligt det pressmeddelande som SKR skickade ut inför partnerskapsforumet i juni handlar det planerade samarbetet om att se vilka möjligheter som finns för att svenska kommuner och regioner på ett långsiktigt sätt ska kunna hjälpa Ukraina i kriget.

Det ska till exempel kunna handla om materiellt stöd och att stärka lokala institutioner. Men även Sverige har mycket att lära, bland annat när det gäller krisberedskap och krishantering, menar SKR.

– Det är en samverkan som berikar båda parter, säger Anders Henriksson, SKR:s ordförande i pressmeddelandet.

Kommunen skänker brandbil till Ukraina: ”En av de bästa från Sverige”

Artikeltaggar

BengtsforsKommunstyrelsenKristdemokraternaModeraternaPolitikSamhälleSocialdemokraternaStig BertilssonSverigedemokraternaUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.