Hoppa till huvudinnehållet

Vardagshjältar hjälpte till vid trafikolycka – hyllas av polisen: ”Blir rörd”

Publicerad:
Reporter Jonas Solberger
Jonas Solberger
jonas.solberger@nwtmedia.se
Polisen i Västra Fyrbodal hyllar de privatpersoner som ställde upp varningstrianglar och dirigerade trafiken till polisen hann fram, efter en trafikolycka söder om Ödeborg i lördags.
Polisen i Västra Fyrbodal hyllar de privatpersoner som ställde upp varningstrianglar och dirigerade trafiken till polisen hann fram, efter en trafikolycka söder om Ödeborg i lördags. Foto: Polisen Västra Fyrbodal

Två personer var på plats före polis och bärgare vid en trafikolycka. Dessa två hjälptes åt att varna andra trafikanter och dirigera trafik.

Nu hyllas de av polisen.

– Jag blir rörd av deras insats. Det värmer ett polishjärta, säger Olof Leissner, som tillsammans med sin kollega Fredrik kom till platsen.

Det var vid 14.30-tiden på lördagen som en singelolycka inträffade på länsväg 172 söder om Ödeborg. Bilen hamnade på taket i en kurva och risken för följdolyckor var stor.

Två personer, oberoende av varandra, tog tag i situationen innan polisen hunnit fram till platsen. De placerade sig själva och varningstrianglar på behörigt avstånd från bilen, och släppte växelvis fram trafiken. De hyllas nu av polispatrullen som kom på plats.

”Värmer ett polishjärta”

– Jag blir rörd av deras insats. Det värmer ett polishjärta, säger Olof Leissner, som tillsammans med sin kollega Fredrik kom till platsen.

Han säger att de två personernas agerande sannolikt gjorde att inga följdolyckor uppstod.

– Det är väldigt farligt med en sådan händelse. Det ligger en bil på taket mitt i körbanan, dessutom i en kurva. Det är stor risk att den inte uppmärksammas när man kommer körande. Det kan dessutom vara någon som kör för fort och inte hinner reagera. De två personerna var väldigt proffsiga i sitt agerande, säger Olof Leissner.

”Det är fantastiskt”

Enligt honom är det ovanligt att människor agerar på det sättet som dessa två personer gjorde.

– Vi kan se civilkurage på mindre trafikolyckor och på andra händelser, men de flesta passerar. Att göra som de här två gjorde är väldigt ovanligt, det är fantastiskt.

Polisen vill även rikta tack till personer med sjukvårdskompetens, som erbjöd hjälp när trafiken saktades in.

Anmälan om smitning

Två personer sågs lämna bilen och gå norrut i samband med händelsen. Polisen har inte fått tag på dessa personer och har skrivit en anmälan om obehörigt avvikande från trafikolycksplats (”smitning”) eftersom man är skyldig att stanna och ge upplysningar om sig själv och händelsen.

Händelsen har uppmärksammats i ett inlägg på Polisen i Västra Fyrbodals Facebooksida.

Artikeltaggar

Olyckor och katastroferSingelolyckorSmitningTrafikTrafikolyckorÖdeborg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.