Hoppa till huvudinnehållet

TV: Tomas Sannebro leder vandring på jakt efter flydda tider: ”Väl emottaget”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Tomas Sannebro leder under tre tillfällen i sommar promenader genom några historiskt intressanta delar av Bengtsfors. Här syns han tillsammans med en grupp vid Florabron.
Tomas Sannebro leder under tre tillfällen i sommar promenader genom några historiskt intressanta delar av Bengtsfors. Här syns han tillsammans med en grupp vid Florabron. Foto: Conny Hultgren

En nostalgisk utflykt på jakt efter flydda tiders Bengtsfors.

Så heter den, Tomas Sannebros centrumpromenad som han nu leder vid tre tillfällen i sommar.

Tomas Sannebro leder vandrarna över tre broar och besöker flera lokalhistoriskt intressanta platser.

Redan ifjol sommar ledde han fyra promenader i Studieförbundet Sensus regi. Den gången längs Storgatan.

– Det var väl emottaget, och både jag och Irené Malmberg (verksamhetsledare på Studieförbundet Sensus) tyckte att skulle vara trevligt att göra något liknande även denna sommar, säger Tomas Sannebro.

Tomas Sannebro talar från Tingshustrappan.
Tomas Sannebro talar från Tingshustrappan. Foto: Thomas Wallin

Han fortsätter.

– Men jag tyckte väl inte att det var så kul att ta samma varv igen så det blev denna runda i stället. Det finns mycket Bengtsforshistoria invävt längs den här rundan.

”I maklig takt”

Promenaden klockar in på 1 timme och 45 minuter.

– Vi går i maklig takt och har haft personer med som åkt med permobil och det går även att följa med för dem som har rullator, säger Tomas Sannebro.

Han är noga med att betona att allt bildmaterial (som finns uppsatt längs med promenadvägen) är hämtat från en annan lokalhistoriker, Nils Josefssons insamlade material och böckerna i serien ”På Bengtsfors”.

Tomas Sannebros centrumpromenad genom Bengtsfors startar vid Studieförbundet Sensus.
Tomas Sannebros centrumpromenad genom Bengtsfors startar vid Studieförbundet Sensus. Foto: Conny Hultgren

– Under de två promenader vi har haft hittills i sommar har det varit med ett 35-tal personer båda gångerna. Det är både sådana som bott i Bengtsfors länge och som vill minnas tillbaka och sådana som inte bott här så länge som vill veta mer om den bygd de kommit till, säger Tomas Sannebro.

Han fortsätter.

– Folk är intresserade och även om det är jag som talar mest så vill jag att folk ska kommentera saker och förmedla minnen och berättelser under promenaden.

Över Florabron

Turen börjar vid Studieförbundet Sensus och går sedan vidare till Tingshustorget.

Därefter fortsätter man över Florabron, som var färdig 1994.

På bilden syns tre broar i Bengtsfors. Från vänster Strömbron, Florabron och Nya bron. Fotografiet är en arkivbild ur Nils Josefssons insamlade material och böckerna i serien ”På Bengtsfors”.
På bilden syns tre broar i Bengtsfors. Från vänster Strömbron, Florabron och Nya bron. Fotografiet är en arkivbild ur Nils Josefssons insamlade material och böckerna i serien ”På Bengtsfors”. Foto: Arkivbild

Dessförinnan fanns här den så kallade Nya bron, som byggdes 1941. En bro som minerades för händelse av ockupation av Nazi-Tyskland. Detta var ju mitt under brinnande andra världskrig. När Florabron stod klar revs Nya bron.

Grosshandlare Rosell

Tomas Sannebros historiska promenad fortsätter sedan fram till Strömkulleområdet där idag First Hotel Bengtsfors finns. Här fanns tidigare en kulle där det stod en gård byggd på 1700-talet.

– Det var ett regelrätt jordbruk där makarna Thorsell bodde. Dottern i familjen, Emilia, gifte sig med grosshandlare Mårten Rosell som under andra hälften av 1800-talet och en bit in på 1900-talet drev sin rörelse på denna plats, berättar Tomas Sannebro.

Efter makarna Rosells bortgång revs så småningom Strömkulle och 1956 byggdes hotell Dalia som idag är First Hotel Bengtsfors.

Här vid den så kallade Ankdammen berättar Tomas Sannebro om konditor Hans Rube, som hade ett brinnande intresse för fåglar. Han köpte in påfåglar och svanar som vistades vid detta område.
Här vid den så kallade Ankdammen berättar Tomas Sannebro om konditor Hans Rube, som hade ett brinnande intresse för fåglar. Han köpte in påfåglar och svanar som vistades vid detta område. Foto: Conny Hultgren

Sedan kommer vi till Rosellmagasinet, som fått sitt namn efter just Mårten Rosell. Men när magasinet egentligen byggdes finns det olika uppfattningar om.

– Länsmuseet hävdar att Rosellmagasinet var uppfört 1748. Byggnaden uppfördes för att inrymma en våg för vägning av det järn som lastades från sjön och kom från bruken i Lennartsfors och Gustavsfors. Järnet fördes senare vidare på hästskjutsar, företrädesvis till Åmål, säger Tomas Sannebro.

Tomas Sannebro i berättartagen om Restaurang Dalia (idag First Hotel Bengtsfors). Här finns mycket att orda om. Både Dalia och det intilliggande Rosellmagasinet har en spännande historia.
Tomas Sannebro i berättartagen om Restaurang Dalia (idag First Hotel Bengtsfors). Här finns mycket att orda om. Både Dalia och det intilliggande Rosellmagasinet har en spännande historia. Foto: Thomas Wallin

Han fortsätter.

– En annan teori är att Mårten Rosell skulle ha byggt magasinet 1870-80 och använt det till magasin för sina varor. Hursomhelst så kan man kan absolut säga att namnet Rosell har haft betydelse för samhället Bengtsfors framväxt.

Mårten Rosells grossiströrelse drevs fram till 1916 då han avled. Efterhand har olika verksamheter inrymts i Rosellmagasinet. Idag är det en populär restaurang.

Skylten på Rosellmagasinet i Bengtsfors där grosshandlare Mårten Rosell välkomnar besökarna.
Skylten på Rosellmagasinet i Bengtsfors där grosshandlare Mårten Rosell välkomnar besökarna. Foto: Conny Hultgren

Över fler broar

Promenaden går sedan vidare till Strömbron eller Stenbron som förbinder området vid First och Hotel Bengtsfors med rondellen med Ön.

– Förr kallades Ön för staden mellan broarna. På Ön fanns många verksamheter. Det var bussgarage, brandstation, bilverkstad och här fanns Kvarnen.

Den tredje bron är den lilla Kanalbron över slussen.

En gammal bild från Centralen i Bengtsfors. Fotografiet är en arkivbild ur Nils Josefssons insamlade material och böckerna i serien ”På Bengtsfors”.
En gammal bild från Centralen i Bengtsfors. Fotografiet är en arkivbild ur Nils Josefssons insamlade material och böckerna i serien ”På Bengtsfors”. Foto: Arkivbild

Därefter är flanörerna framme vid Centralen där det var livat förr. Där fanns Västra järnvägen, Dalslänningens redaktion, frisör, kafé, tandläkare, skomakare, matservering, bensinstation, bussterminal och bilverkstad.

En planerad historisk promenad återstår i sommar. Denna äger rum den 9 augusti.

Artikeltaggar

BengtsforsBöckerDalslänningenFirst Hotel BengtsforsFotograferingGustavsforsHandelHistoriaHistoriaMänskligtNils JosefssonRestaurangerRosellmagasinetSamhälleSensusTomas SannebroÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.