Hoppa till huvudinnehållet

BILDSPECIAL: På besök hos veterinärerna i Bäckefors – en skadad råttfot och ett gäng valpar på gång

Publicerad:
Reporter Kajsa Kax
Kajsa Kax
kajsa.kax@dalslanningen.se
Det krävs två personer att lyfta upp Janice på röntgenbordet. En av de andra hundarna är pappa till de kommande valparna. – Vi hoppas på att det inte är så många, säger Dieuwke.
Det krävs två personer att lyfta upp Janice på röntgenbordet. En av de andra hundarna är pappa till de kommande valparna. – Vi hoppas på att det inte är så många, säger Dieuwke. Foto: Kajsa Kax

Ylande vinthundar, jamande katter och rasslet från små rått-tassar. Så låter det en helt vanlig sommardag hos distriktsveterinärerna i Bäckefors.

I receptionen och tar emot djur och ägare sitter djurvårdare Erika Leander. Dagens veterinär på plats är Jedrzej Majcherczyk, som i vardagslag mest kallas Jed.

Till kliniken kommer främst hundar och katter, men också en del gnagare som till exempel kaniner. Här finns även en hästmottagning, men stationen har ingen övernattning, bara så kallade dag-patienter.

 • Huskyn Janice är dräktig och ska göra ultraljud. – Vi är båda gravida, säger matte Dieuwke med ett skratt. Fast hennes var inte meningen. Dieuwke bor i Ånimskog och har flera huskys som hon kör hundspann med.
  Huskyn Janice är dräktig och ska göra ultraljud. – Vi är båda gravida, säger matte Dieuwke med ett skratt. Fast hennes var inte meningen. Dieuwke bor i Ånimskog och har flera h… Foto: Kajsa Kax
 • Dixie och Tosca är vinthunds-blandningar som kallas “lurcher” och båda är från Irland. – Det är omplaceringshundar jag har hämtat från Irland, säger matte Lena.
  Dixie och Tosca är vinthunds-blandningar som kallas “lurcher” och båda är från Irland. – Det är omplaceringshundar jag har hämtat från Irland, säger matte Lena. Foto: Kajsa Kax
 • Jed lyssnar på lungor och hjärta, liksom kontrollerar Toscas ben.
  Jed lyssnar på lungor och hjärta, liksom kontrollerar Toscas ben. Foto: Kajsa Kax
 • Cavalier King Charles-spanieln Tuva vägs in när hon kommer och djurvårdaren Erika läser samtidigt av Tuvas chip. I bakgrunden står matte Inger. – Jag vill kolla Tuva eftersom hon har haft en del hosta, säger Inger.
  Cavalier King Charles-spanieln Tuva vägs in när hon kommer och djurvårdaren Erika läser samtidigt av Tuvas chip. I bakgrunden står matte Inger. – Jag vill kolla Tuva eftersom h… Foto: Kajsa Kax
 • Katterna Stickan och Sigge har båda GPS i sina vita brickor runt halsen. – De går inte så långt, men jag vill gärna ha koll, säger matte Christina.
  Katterna Stickan och Sigge har båda GPS i sina vita brickor runt halsen. – De går inte så långt, men jag vill gärna ha koll, säger matte Christina. Foto: Kajsa Kax
 • Idag ska Stickan bli chippad. Jed gör samtidigt en general kontroll av öron och annat.
  Idag ska Stickan bli chippad. Jed gör samtidigt en general kontroll av öron och annat. Foto: Kajsa Kax
 • Alla katter som besöker kliniken den här dagen, kommer in i sina resväskor, precis som katten Blåssom här.
  Alla katter som besöker kliniken den här dagen, kommer in i sina resväskor, precis som katten Blåssom här. Foto: Kajsa Kax
 • Dixie och Tosca är vinthunds-blandningar som kallas “lurcher” och båda är från Irland. – Det är omplaceringshundar jag har hämtat från Irland, säger matte Lena.
  Dixie och Tosca är vinthunds-blandningar som kallas “lurcher” och båda är från Irland. – Det är omplaceringshundar jag har hämtat från Irland, säger matte Lena. Foto: Kajsa Kax
 • Idag ska Stickan bli chippad. Jed gör samtidigt en general kontroll av öron och annat.
  Idag ska Stickan bli chippad. Jed gör samtidigt en general kontroll av öron och annat. Foto: Kajsa Kax
 • När sällskapsdjur reser i EU ska de ha pass.
  När sällskapsdjur reser i EU ska de ha pass. Foto: Kajsa Kax
 • Sally, 15 månader, är lite drogad och tungan hänger efter att ha fått lugnande inför dagens kloklippning. Husse Glenn berättar att han tog över henne när hon var åtta månader gammal. – Hon är en fantastiskt duktig jakthund som jag håller på att träna nu, mest på så kallat klövvilt.
  Sally, 15 månader, är lite drogad och tungan hänger efter att ha fått lugnande inför dagens kloklippning. Husse Glenn berättar att han tog över henne när hon var åtta månader g… Foto: Kajsa Kax

Sommarskador

Medan hösten kan sägas vara högsäsong på kliniken, kommer djurägarna på sommaren med mer säsongsbetonade problem, berättar Erika Leander.

– Vanligt är olika typer av sårskador, till exempel hundar som kanske skurit en tass när de badat och klivit på något vasst, eller så har de ätit något dåligt och fått diarré. Från senvåren och framåt sommaren kan det vara en del problem med nyfödda föl.

– Han har fått något fel på foten, kanske har han fastnat i kökssoffan, eller i något annat när han sprungit runt, säger Liv.
– Han har fått något fel på foten, kanske har han fastnat i kökssoffan, eller i något annat när han sprungit runt, säger Liv. Foto: Kajsa Kax

Sammanlagt finns här nio veterinärer och fyra djurvårdare. Veterinärerna har universitetsexamen medan djurvårdarna har gymnasieutbildning och kan sedan läsa upp till olika nivåer.

På stationen finns dygnet runt en veterinär i beredskap.

– Det går alltid att ringa oss, säger Erika, och betonar att det är viktigt att ringa innan och boka tid om man som djurägare vill komma in med sitt djur eftersom veterinärerna är mycket ute i fält och besöker lantbruksdjur och hästar.

Turistläge

Under sommaren är det mycket besök på kliniken av sommarboende och turister.

– Många kör in med husbilar och det handlar ofta om att ägarna måste avmaska sina husdjur innan de åker vidare till Norge.

Det är till exempel många danskar, tyskar och holländare på semester i Sverige.

– Den skillnad vi märker är att en del är vana vid snabbare service, medan hos oss måste man som sagt ha en tidsbokning.

Idag ska Stickan bli chippad. Jed gör samtidigt en general kontroll av öron och annat.
Idag ska Stickan bli chippad. Jed gör samtidigt en general kontroll av öron och annat. Foto: Kajsa Kax

Men det kommer även mer ovanliga patienter.

– Förra sommaren kom det in en skäggagam, en slags ödla som inte mådde så bra. Reptiler är något vi inte ser så ofta.

Tidigare denna sommar kom ett litet lamm som brutit benet.

– Det är inte så ofta vi röntgar och gipsar lamm. Men när de var på återbesök för ett tag sedan kunde vi konstatera att allt hade löst sig bra.

Skugga och vatten

Som avslutning på besöket skickar Erika med ett par allmänna sommartips för smådjursägare.

– När det är varmt ute, det är förstås viktigt med svalka och massor av vatten. Det kan också vara bra att veta att getingstick behöver man oftast inte göra mycket åt - kanske lite smärtlindring.

Templeton är av rasen dumbo rex siames.
Templeton är av rasen dumbo rex siames. Foto: Kajsa Kax

Artikeltaggar

BäckeforsDjur och naturDjurvårdEUHusdjurIrlandNorgeVeterinär

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.