Hoppa till huvudinnehållet

Lars Åke Augustsson tillbaka ”hemma” i Bengtsfors: ”Mycket som har hänt”

Publicerad:
Lars Åke Augustsson på besök ”hemma” i Bengtsfors.
Lars Åke Augustsson på besök ”hemma” i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Lars Åke Augustsson var nyligen på besök ”hemma” i Bengtsfors. Dalslänningen passade på att få en pratstund med den nästan ständigt aktuelle, och mycket flitige författaren.

Augustsson har totalt skrivit ett 50-tal böcker – om allt från dalsländsk brukshistoria till den svenska maoiströrelsen – och är på gång med fler.

Lars Åke Augustsson föddes i Bäckefors 1949, han växte upp i Bengtsfors och har därefter bott på lite olika håll i landet innan han återvände till Dalsland och slog sig ner i Färgelanda 1980. Där bodde han kvar ända till 1996 innan flyttlasset gick vidare till Västerhaninge.

Idag bor han i Dala Floda. Men Bengtsfors är fortfarande ”hemma”.

– Barndomen är alltid grunden. Här i Bengtsfors har jag fortfarande kvar släktingar. Vi hörs av ganska regelbundet och jag kommer hit på besök åtminstone vartannat år, säger Lars Åke Augustsson.

2021 emottog Lars Åke Augustsson Dalslands sparbanks litteraturpris i samband med invigningen av Bokdagar i Dalsland. Fotografiet är en arkivbild.
2021 emottog Lars Åke Augustsson Dalslands sparbanks litteraturpris i samband med invigningen av Bokdagar i Dalsland. Fotografiet är en arkivbild. Foto: Fredrik Tacacho

Vilka är de största förändringarna nu jämfört med när du växte upp i Bengtsfors?

– Det är ganska stora förändringar och mycket som har hänt genom åren. Då (på 1950- och en bit in på 1960-talet) fanns ju Sulfiten. Men Bengtsfors var ändå inte samma utpräglade brukssamhälle som exempelvis Billingsfors. När man går här i dag märker man ju också att Bengtsfors lever upp på sommaren genom turismen och det kulturutbud som finns här.

Vad borde Bengtsfors kommun göra för att lyckas bättre?

– Jag tror att det hade varit bra att satsa på att försöka få till bättre förbindelser med Norge. Det hade varit bra för att kunna skapa fler arbetstillfällen. Infrastrukturen behöver byggas ut, säger Lars Åke Augustsson.

Dalsländsk historia

Lars Åke Augustsson har skrivit flera böcker om Dalsland. Inte minst om industrierna och den lokala fackföreningsrörelsen.

Lars Åke Augustsson har skrivit flera böcker som handlar om Dalsland. Här är några.
Lars Åke Augustsson har skrivit flera böcker som handlar om Dalsland. Här är några. Foto: Conny Hultgren

– Jag blev väldigt glad och stolt när jag fick uppdragen att skriva böckerna om bruks- och fackföreningshistoria på Billingsfors bruk till fackföreningens 60-årsjubileum 1978 och senare om wellpappfabrikens historia.

På 1980-talet skrev han bland annat boken ”Dagar i Dalsland” som är en landskapsskildring där arbetet på flera lokala industrier och vardagslivet skildras.

– Dalsland har hamnat i skymundan, precis som Härjedalen. Men vi har rätt att finnas till vi också. Det behöver inte innebära att vi ska framhäva oss på något sätt, men vi ska visa vad som finns här. Dalsland är inte minst ett väldigt naturskönt landskap.

2013 skrev Lars Åke Augustsson boken ”Arne Ruth talar ut”, som handlar om en annan känd författare och journalist från Bengtsfors.
2013 skrev Lars Åke Augustsson boken ”Arne Ruth talar ut”, som handlar om en annan känd författare och journalist från Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

2013 skrev Lars Åke Augustsson en uppmärksammad bok om journalisten och publicisten Arne Ruth, som också han är uppvuxen i Bengtsfors. I samband med boksläppet hölls en välbesökt författarafton i Bengtsfors kulturhus där Lars Åke Augustsson intervjuade Arne Ruth på Café strömmen.

Hur kom det sig att du själv började skriva och blev journalist och författare?

– Det har aldrig varit något val. Alla jag kände läste böcker och det började jag också tidigt att göra. Jag blev en flitig besökare på det lokala biblioteket och läste allt jag kom över. Sedan föll det sig naturligt att även börja skriva också.

Lars Åke Augustsson och Arne Ruth samtalade på Café strömmen, Kulturhuset i Bengtsfors, för cirka tio år sedan. Fotografiet är en arkivbild.
Lars Åke Augustsson och Arne Ruth samtalade på Café strömmen, Kulturhuset i Bengtsfors, för cirka tio år sedan. Fotografiet är en arkivbild. Foto: Conny Hultgren

Vad skriver du om just nu?

– Jag skriver just nu på en bok om hur det kan gå när intellektuella ger sig in i politiken. Det är ingen bra kombination eftersom politik handlar om att kompromissa.

Finns det något lyckat exempel?

– George Orwell. Han är något av en förebild för mig. Han varnade tidigt, redan på 1930- och 40-talen, för vad som var på väg att hända med totalitära stater som Sovjet. Han var aldrig där, ändå undrade ryssarna hur han kunde veta hur de hade det. En annan skarpsint författare var Pär Lagerkvist som också var tidigt ute på 1930-talet och varnade för nazismen.

Den brittiske författaren och journalisten George Orwell är en av Lars Åke Augustssons förebilder. /Arkivbild.
Den brittiske författaren och journalisten George Orwell är en av Lars Åke Augustssons förebilder. /Arkivbild. Foto: AP Photo

De svartas historia

En annan bok som Lars Åke Augustsson skriver på just nu kommer att handla om de svartas historia.

– Det finns många sådana böcker skrivna på engelska, men ingen på svenska. Jag skriver om de svartas historia i USA under 400 år. Från 1619 och framåt.

Han berättar att det var just de svartas kamp i medborgarrättsrörelsen på 1950- och 1960-talet som fick honom själv att engagera sig i den utomparlamentariska svenska vänsterrörelsen.

Lars Åke Augustsson skriver just nu på böcker om de svartas historia och om hur det kan gå när intellektuella ger sig in i politiken.
Lars Åke Augustsson skriver just nu på böcker om de svartas historia och om hur det kan gå när intellektuella ger sig in i politiken. Foto: Conny Hultgren

Vänsterrörelsen

– Jag insåg att allt inte var bra i västvärlden och USA. Samtidigt var jag väldigt naiv och insåg inte hur mycket jag och alla andra gick på. Alla som reste till Maos Kina fick ju bara se en fin fasad medan landets alla oppositionella fängslades.

– Förhoppningsvis så lärde vi oss något av det och kan föra med oss lärdomarna till nästa generation. Ett bidrag i den vägen är boken ”Maoisterna” (1997) som jag skrev tillsammans med Stig Hansén.

Makt korrumperar

Han tar ett mera sentida exempel.

– Man kan se med Putin som hyllades när han kom till makten i Ryssland hur han först hyllades, men hur han och landet sedan utvecklades. Makt korrumperar och det var en av lärdomarna från tiden i vänsterrörelserna som även ständigt måste tillämpas i journalistiken. Att man alltid måste se kritiskt på saker och ting.

– Det gjorde också George Orwell, som jag ofta återkommer till. Han stred på den republikanska sidan under spanska inbördeskriget mot fascistledaren Franco, men han skrev även kritiskt mot sina egna.

Lars Åke Augustsson kallar sig idag för reformistisk socialist.
Lars Åke Augustsson kallar sig idag för reformistisk socialist. Foto: Conny Hultgren

Hur står du politiskt idag?

– Jag röstar för det mesta på Socialdemokraterna, och kallar mig för reformistisk socialist. Men i det senaste valet röstade jag på Miljöpartiet eftersom jag ville ha dem kvar i riksdagen.

Politisk spaning

I början av 1990-talet skrev Lars Åke Augustsson tillsammans med Stig Hansén en bok med titeln ”På spaning efter socialismen”, som bestod av intervjuer gjorda med dåtidens ledande socialdemokrater. Bokens frågeställningar handlade om hur väl partiets verkliga politik egentligen stod sig i jämförelse med dess socialistiska ideologi.

– Den bok som borde skrivas idag skulle handla om Kristdemokraterna, och undersöka hur det kan komma sig att det partiet kan samarbeta med ett parti som Sverigedemokraterna. Hur kristet är det med tanke på SD:s syn på invandring? Nu är jag inte kristen själv, men har verkligen inte dagens kristdemokrater läst Jesu bergspredikan? Jesus sa att man ska älska alla människor, till och med sina fiender, säger Lars Åke Augustsson.

Artikeltaggar

BengtsforsBöckerDalslandDalslänningenFörfattareGeorge OrwellHistoriaKristdemokraternaLars Åke AugustssonLitteraturMiljöpartietPolitikSocialdemokraternaStig HansénSverigedemokraternaUSA

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.