Hoppa till huvudinnehållet

Nössemark bjuder in till hantverksmarknad med underhållning: ”Alla ställer upp”

Publicerad:
Nössemarksdagarna startar i helgen.
Nössemarksdagarna startar i helgen. Foto: Privat

Till helgen är det åter dags för de traditionella Nössemarksdagarna, som arrangerats i över 40 år. Som vanligt är det stort fokus på hantverk och hembakt under lördagen, men i år blir det även underhållning, både på dagen och på kvällen.

Anna-Blad och Britt-Marie Svaröd under Nössemarksdagarna 2022. ”Jag håller lite i trådarna”, säger Anna Blad.
Anna-Blad och Britt-Marie Svaröd under Nössemarksdagarna 2022. ”Jag håller lite i trådarna”, säger Anna Blad. Foto: Privat

Hembygdsföreningen i Nössemark startade 1979 och har idag cirka 260 medlemmar. De ansvarar bland annat för den så kallade ”Skyttepavilliongen”, som är traktens samlingslokal. Det finns även en dansbana med en scen och ett stort sädesmagasin som fungerar som museum. Under Nössemarksdagarna kommer det besökare från när och fjärran och hela samhället lever upp.

– Det skapar en sammanhållning i bygden att jobba med detta. Det är så roligt att alla ställer upp. Annars skulle det aldrig fungera. Det är ganska exceptionellt för Nössemark, säger Anna Blad, som väljer att kalla sig ”allt i allo” i detta sammanhang.

Nössemarksdagarna 2022.
Nössemarksdagarna 2022. Foto: Privat

Start och avslut i kyrkan

Helgen invigs med ”Musik i sommarkväll” i Nössemarks kyrka, under fredagskvällen, med underhållning av Lilla Bandet som tolkar Dan Andersson.

De riktiga festligheterna kommer dock ske under lördagen. Då blir det hantverksmarknad och musikframträdanden vid Nössemarksgården.

 • Nössemarksdagarna 2022. Tommy Balder o Jon Inge Haugen steker raggmunk med fläsk.
  Nössemarksdagarna 2022. Tommy Balder o Jon Inge Haugen steker raggmunk med fläsk. Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022 och tunnbrödsbakning i soldattorpet.
  Nössemarksdagarna 2022 och tunnbrödsbakning i soldattorpet. Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022. Daniel Jensen Mellerud.
  Nössemarksdagarna 2022. Daniel Jensen Mellerud. Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022
  Nössemarksdagarna 2022 Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022
  Nössemarksdagarna 2022 Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022
  Nössemarksdagarna 2022 Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022
  Nössemarksdagarna 2022 Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022
  Nössemarksdagarna 2022 Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022
  Nössemarksdagarna 2022 Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022
  Nössemarksdagarna 2022 Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022
  Nössemarksdagarna 2022 Foto: privat
 • Nössemarksdagarna 2022
  Nössemarksdagarna 2022 Foto: privat

Ett av husen som tillhör bygdegården, den så kallade Siljeborstugan, är ett gammalt soldattorp. Det har rustats upp nyligen, bland annat har muren restaurerats där tunnbrödet ska bakas. Föreningen har även utfört lerklining av stockväggarna i köket tack vare pengar från Dalslands Sparbank.

– Vi är väldigt tacksamma för att vi fått dessa pengar, genom deras vision ”Tillsammans utvecklar vi Dalsland”, som bidragit till att vi kunnat renovera vårt soldattorp, säger Anna Blad.

Det kommer visas bilder från detta omfattande projekt som utförts med hjälp av experten från Dals-Rostock, Tilmann Hasselhorn.

Bild på så kallad lerklining.
Bild på så kallad lerklining. Foto: Privat

För den som vill finns det chans att se hur lerklining går till under lördagen. Det blir även stickhyvling, tjärbränning och smide. Dessutom pågår tunnbrödsbakning och smörkärning i soldattorpet.

– Det är en återkommande aktivitet som är väldigt populär, berättar Anna.

För alla barn

Kapten Kuling håller i en skattjakt för alla barn under dagen. Det kommer även finnas hoppborgar, och sumobrottning för ungdomar. Dessutom dyker bokbussen från Ed upp, dagen till ära.

Även lotteriet har blivit en tradition under Nössemarksdagarna. Varje år har någon lycklig person chansen att vinna en handgjord eka av John Saga från Rävmarken.

En handgjord eka av John Saga från Rävmarken som går att vinna under Nössemarksdagarna.
En handgjord eka av John Saga från Rävmarken som går att vinna under Nössemarksdagarna. Foto: Privat

– Det här är en gammal och lång tradition vi haft och jag tycker det är unikt att vi kan fortsätta med det här. Det finns även andra fina hantverk bland priserna, berättar Anna.

Under lördagen kommer David Nilsson från Trollhättan och underhåller med covers av välkända låtar.

Senare blir det trubadurkväll med det lokala bandet Cvarnen Club, där några av medlemmarna bor på andra sidan Stora Le. De kommer och gör sina tolkningar av låtar skrivna av The Beatles. Serveringen står Vita huset för. Nössemarksdagarna avslutas med en gudstjänst på söndag eftermiddag.

Artikeltaggar

DalslandDalslands SparbankDan AnderssonDavid NilssonFolkmusikHantverkNöje/KulturNössemarkNössemarks kyrkaSamhälleThe BeatlesTraditionerTrollhättanUnderhållning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.