Hoppa till huvudinnehållet

Starka protester mot nytt EU-förslag – demonstration planeras

Publicerad:
Reporter Kajsa Kax
Kajsa Kax
kajsa.kax@dalslanningen.se
Gruv-inmutningarna i Dalsland är större än någonsin. Samtidigt gör ett nytt EU-förslag att de planerade gruvorna snabbt kan bli verklighet.
Gruv-inmutningarna i Dalsland är större än någonsin. Samtidigt gör ett nytt EU-förslag att de planerade gruvorna snabbt kan bli verklighet. Foto: SGU

Gruv-inmutningarna i Dalsland är större än någonsin. Samtidigt gör ett nytt EU-förslag att de planerade gruvorna snabbt kan bli verklighet.

– Det finns inget att sätta emot, säger Hans Peter Dahlgren, aktiv i Gruvkampen Dalsland.

I mitten av september ska landets grupper för gruvmotstånd demonstrera mot lagen utanför riksdagen i Stockholm. Den lokala motståndsgruppen Gruvkampen Dalsland tänker delta.

Hittills har miljöskäl alltså kunnat stoppa gruvor, men den nya EU-lagen kan ge företag undantag för så kallade samhällskritiska metaller och mineraler som behövs för klimatomställningen.

Redan nästa år

Förslaget innebär också att lagen ska gå igång snabbt. Miljöorganisationer i Europa bedömer att lagen kan börja gälla redan i början på nästa år. Nya gruvor i Sverige, och därmed även Dalsland, skulle kunna startas under 2024.

Mark löses in

– Många lutar sig nog tillbaka och tänker att det blir nog inget nu heller. Men om man har planer att använda sin mark ska man tänka en gång till, säger Hans Peter Dahlgren, aktiv i Gruvkampen Dalsland.

Nya gruvor i Sverige, och därmed även Dalsland, skulle kunna startas under 2024. En demonstration planeras av landets alla gruvmotståndare (inklusive Gruvkampen Dalsland) i Stockholm i mitten av september mot förslaget.
Nya gruvor i Sverige, och därmed även Dalsland, skulle kunna startas under 2024. En demonstration planeras av landets alla gruvmotståndare (inklusive Gruvkampen Dalsland) i Stockholm i mitten av september mot förslaget. Foto: SGU

– Det kan vara till exempel att man vill bygga en skogsbilväg, renovera ett feriehus eller kanske till och med funderar på en stugby. Då måste man vara beredd på att det blir inlöst om det blir en gruva. Det finns inget att sätta emot, säger Hans Peter Dahlgren.

Stort område

Det senaste undersökningstillståndet för att leta fyndigheter täcker delar av Laxsjön, ringar in hela Dals Långeds samhälle, och även medan herrgården Baldersnäs med parkområde är undantaget. Själva samhället i Dals Långed är också undantaget – men helt inringat av det senaste tillståndet som sträcker sig från Bäckefors upp mot Fengersfors.

Rekordsektor

Besöks- och turistnäringarna i Dalsland har de senaste åren växt kraftigt. Ett av företagen som går bra är Dalslands aktiviteter och där är ägarna skeptiska till gruvor.

– Det är ett alltför kortsiktigt tänkande. Vi arbetar med naturturism och kommer i allra högsta grad påverkas negativt, säger vd Pontus Gyllenberg.

Om hela området som senast fått undersökningstillstånd ger positiva resultat för gruvdrift kan Ödskölt liksom nästan hela Iväg-sjön bli gruvområde.

Protester mot det nya EU-förslaget, text om den planerade demonstrationen av landets alla gruvmotståndare (inklusive Gruvkampen Dalsland) i Stockholm i mitten av september mot förslaget (och nya gruvor).
Protester mot det nya EU-förslaget, text om den planerade demonstrationen av landets alla gruvmotståndare (inklusive Gruvkampen Dalsland) i Stockholm i mitten av september mot förslaget (och nya gruvor). Foto: Kajsa Kax

Få jobb

Även känsliga naturområden, jordbruksfält och omfattande skogsområden är inmutade.

– Det är klart att det är oroande. Turismen är starkare än någonsin här i Dalsland och skapar arbetstillfällen, en gruvetablering hotar ju detta, säger Pontus Gyllenberg.

Forskning visar att moderna gruvor inte skapar så många jobb som brukar förespeglas. Det handlar oftast om relativt korta anställningar under etableringen och sedan under driften som varar en begränsad tid.

Artikeltaggar

AnställningarDals LångedDalslandDemonstrationerEUGruvkampen DalslandOroligheterPontus GyllenbergSamhälleStockholmTurism

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.