Söker du svalka och skugga i sommar? Ja, meteorologerna har talat om att det finns risk för att sommaren blir lika varm som 2018.
Därför har Visit Dalsland listat landskapets svalaste platser.
– Ofta jagar man sol på semestern, men så ser det inte riktigt ut längre. Alltfler från Sydeuropa väljer att resa norrut till svalare platser som till exempel Sverige och Dalsland. Därför tyckte vi att det här kunde vara en bra idé, säger Kerstin Aronsson, vice vd för Visit Dalsland, som är en av initiativtagarna till denna satsning.
Hon berättar att många turister också reser med barn och djur och därför gällde det även att hitta miljöer som passade för dessa målgrupper.
– Vi funderade på var man kan hitta svalka i Dalsland. Vi har förstås alla sjöarna, men sedan tyckte vi också att var roligt att tipsa om bland annat sjögrottan på Baldersnäs, Doktor Saedéns runda i Dals Rostock och Nordens längsta ziplina i Steneby.
Sevärdheter i skugga
I lågkonjunkturens spår väljer också flera svenskar och dalslänningar att stanna hemma.
– Flera av utflyktsmålen är sådana som kanske inte så kända bland dalslänningarna själva heller, säger Kerstin Aronsson.
Hon berättar om den synnerligen skuggiga sjögrottan på Baldersnäs.
– Här har vi något väldigt spännande. I Carl Fredrik Waerns romantiska park, som är anlagd på 1800-talet, finns sjögrottan strax nedanför herrgården, vid Bränneriviken. Entrén till grottan liknar en egyptisk grav. Grottan är handuthuggen och därinne finns bänkar som besökarna kan sitta på.
Grottor och harpor
Det får lätt plats ett sällskap därinne, säger Kerstin Aronsson.
– Ta med en fikakorg och sätt er därinne. Det är verkligen värt ett besök. Uppe i grottaket finns ett hål som det droppar ner vatten från på en stenhäll. Det är verkligen svalt och fuktigt därinne.
Ett annat svalt besöksmål är Doktor Saedéns runda i Dals Rostock.
– Det är en vandring i det gamla sanatorieområdet, en cirka en kilometer lång runda med ett dussintal installationer. Här skulle jag själv gärna vilja framhålla den vackra bergskyrkan där det ibland hålls friluftsgudstjänster. Det finns också en intressant harpa som man kan slå på med stora pinnar så avger pelarna olika toner. Här finns även en utomhusteater. Det är verkligen en fantastisk runda i en skuggig miljö, säger Kerstin Aronsson.
Med fläkt i håret
För alla modiga som vill ha en rejäl fläkt i håret finns ziplinan i Steneby, fortsätter hon.
– Sedan har vi alla sjöar och badstränder i Dalsland. Vissa badplatser välkomnar också hundar. Lilla Le, Vita Sannar, Näs Sannar, Sundserud, Strömmervik och Sågudden till exempel. Och vid Ragnerudssjöns camping har hundarna både en egen badplats och en egen dusch, säger Kerstin Aronsson.
”Skugga har betydelse”
Hon berättar att Visit Dalsland tror att reseanledningarna kommer att förändras.
– Det är inte bara sol som gäller längre, utan vi tror även att skugga har betydelse. De som reser till Dalsland vill även ha en aktiv semester och kunna planera den noga. Det här ger oss möjlighet att lyfta fram saker som inte är så kända. Alla vet vad akvedukten i Håverud är för något, men alla känner inte till sjögrottan på Baldersnäs.
Men det finns mer än så här att upptäcka, fortsätter hon.
– Vi har till exempel de gamla bruken, bland annat i Fengersfors där Not Quite finns, där man både kan få sig svalka och lokalhistoria till livs. Det finns små guldkorn om man bara letar lite, säger Kerstin Aronsson.