Hoppa till huvudinnehållet

Många sörjande möts av gula lappar – 70 procent av gravplatserna har underkänts

Publicerad:
Reporter Kajsa Kax
Kajsa Kax
kajsa.kax@dalslanningen.se
Fredrik Sundström, ansvarig för kyrkogårdsförvaltningen i Steneby.
Fredrik Sundström, ansvarig för kyrkogårdsförvaltningen i Steneby. Foto: Kajsa Kax

Säkerhetskontrollen av gravvård på Steneby församling väcker känslor. Många sörjande har mötts av gula skyltar på sina nära och käras gravplatser, där det står att gravstenen inte klarat en kontroll. Omkring 70 procent av de som testats hittills under våren har underkänts.

– Anledningen är att det är första gången de har kontrollerats sedan de nya reglerna kom för några år sedan. Det kommer förstås att vara många färre som underkänns nästa gång, säger Fredrik Sundström, ansvarig för kyrkogårdsförvaltningen i Steneby.

Bakgrunden till reglerna är den dödsolycka som hände för drygt tio år sedan i Bollebygd när en gravsten välte över ett barn på ett kyrkogårdsbesök med familjen.

Många gravstenar riskerar att rasa: ”Ett problem”

Personalen på kyrkogårdsförvaltningen har haft svårt att nå alla som måste se över de gravplatser de har ansvar för.

– Vi har lagt ut information på kyrkans hemsida, Facebook och även på våra anslagstavlor, men tyvärr har vi inte nått så många som vi önskat, säger Fredrik Sundström.

Det har de senaste veckorna strömmat in frågor och klagomål från upprörda till kyrkogårdsförvaltningen. De gula skyltarna har också gett flera insändare till Dalslänningen, där bland annat själva upphandlingen ifrågasatts.

– Upphandlingen har skett precis som den ska enligt lagar och riktlinjer. Vi valde sedan ett lokalt företag eftersom det inte skiljde i pris jämfört med andra.

Fredrik Sundström säger också att man i brevet från församlingen till gravvårdsinnehavarna, som en service lagt in vad det skulle kosta om det lokala företaget skulle restaurera gravstenen. På det viset blir det enklare att jämföra priser med andra.

Den här skylten möter många som besöker en grav på Steneby kyrkogård.
Den här skylten möter många som besöker en grav på Steneby kyrkogård. Foto: Kajsa Kax

– Alla är naturligtvis fria att anlita vem eller vilka man vill, det viktiga är att renoveringen görs på rätt sätt så det inte riskerar bli olyckor.

Tidigare år har gravplatserna i Tisselskog och Ödskölt kontrollerats, och i Steneby är i år den norra och östra delen av kyrkogården klara. För de övriga delarna i Steneby är det ännu oklart när de ska kontrolleras.

Om det visar sig att en gravsten är osäker har Stenebys kyrkoråd beslutat att innehavaren har två år på sig att säkra stenen.

– Vi svarar gärna på frågor kring allt detta, liksom hur man kan gå vidare om man har en gravvård som behöver restaureras. Det är bara att höra av sig, säger Fredrik Sundström.

Fakta

Gravrätter

Ansvar:

●Pastoratet har ansvaret för att kyrkogården är säker.

●Kyrkogårdsförvaltningen ser till att säkerheten kontrolleras.

●Gravrättsinnehavaren har ansvar för själva gravplatsen.

●Kostnader för en eventuell restaurering ligger på den personen som har gravrätten.

Kontroller:

●Gravstens-inspektioner görs vart femte år.

●Riktlinjer för vad som gäller tas fram av organisationen Centrala gravvårdskommittén.

●Säkerhetsgranskningen sker på flera sätt, främst genom så kallad provtryckning, vilket betyder att stenarna ska klara viss belastning, men även genom till exempel kontroll av att stenen är ordentligt förankrad i sitt fundament.

Åtgärder:

Om stenen måste åtgärdas finns olika alternativ:

●Att restaurera så att stenen så den blir säker igen.

●Att stenen läggs ned på marken på ett värdigt sätt.

●Att gravvårdsinnehavaren återlämnar gravrätten.

Artikeltaggar

DalslänningenEtik och religionFacebookKyrkogårdarStenebyTisselskogÖdskölt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.