Hoppa till huvudinnehållet

Lång väntetid till slamsugning – vissa har väntat ett halvår: ”Skamligt”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Renhållningsföretaget Ragn-Sells sköter slamsugningen i Bengtsfors kommun.
Renhållningsföretaget Ragn-Sells sköter slamsugningen i Bengtsfors kommun. Foto: Ragn-Sells

Boende på flera håll i Dalsland med enskilda avlopp kan få vänta länge på slamtömning. Miljöföretaget Ragn-Sells i Dals Långed led under nästan ett halvår av personalbrist, vilket nu gör att väntetiden blir längre. Vissa har fått vänta ett halvår på slamsugning.

– Det här har varit en jättestor kris för oss, säger sektionschef Daniel Ek.

Liselotte och Stefan Olsson i Gustavsfors har väntat i över en månad på få sin dyngbrunn tömd.

– De brukar komma en gång om året och det brukar ta högst två veckor innan de kommer. Men nu har de inte kommit på länge och vi får inget riktigt svar heller. Det finns de som väntat längre än oss. En granne fick vänta ett halvår, säger Liselotte Olsson.

”Får snart börja skotta”

1 juni ringde de till Ragnsells, som har avtal med Bengtsfors kommun att åta sig renhållningsuppdraget. Ännu har ingen slamtömning skett. Nu börjar det blir akut på riktigt hemma hos familjen Olsson.

– Det här är skamligt. Nu får vi snart börja skotta dyngbrunnen, annars kan rören spricka eller gå isär. Då åker all skit ut på backen, säger Stefan Olsson.

– De har ett uppdrag från kommunen att sköta detta, det verkar de ha fatalt misslyckats med. Hela logistiken verkar ha kollapsat, säger han.

Daniel Ek, sektionschef på Ragnsell i Dals Långed, menar att det beror på en brist på chaufförer som varade under ett halvår.

– Förra året fick vi inte chaufförer. Det slutade två stycken, så från mars till september var vi utan, sen fick vi in i slutet av månaden. Det har varit en jättestor kris för oss, säger han.

Jobbar ikapp

Nu jobbar man så fort man kan för att komma ikapp.

– Vi betar av uppdrag så fort vi kan och har efter dialog med kommunen tagit in en extrabil några dagar i veckan. Men det tar tid, säger Daniel Ek.

Per-Evert Granlund, vd för Bengtsfors energi AB, och säkerhetschef i Bengtsfors kommun.
Per-Evert Granlund, vd för Bengtsfors energi AB, och säkerhetschef i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

Bengtsfors kommun har varit medvetna om Ragnsells problem med bemanningen, och har haft flera möten med uppdragstagaren om detta, förklarar Per-Evert Granlund, vd för Bengtsfors Energi.

– De har haft ett bekymmer under ganska lång tid. Vi har haft möte med dem vid två tillfällen. De sökte chaufförer och fick kanske fem sökande, varav tre inte hade körkort för lastbil. De har jobbat med det och har nu bemanning men har ett gediget arbete framför sig för att komma ikapp, säger han.

Kan kommunen göra nånting för att hjälpa till?

– Vi sitter i det avtal som vi sitter, så vi får ligga på dem hela tiden. Avtalet löper ut om två år, då måste vi ha en annan ordning, säger Per-Evert Granlund.

Artikeltaggar

ArbeteAvtalBemanningBengtsforsBengtsfors Energi ABDals LångedDalslandDaniel EkLastbilarPer-Evert GranlundPersonalbristRagn-SellsStefan Olsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.