Hoppa till huvudinnehållet

Mardrömsväxten hotar hus och hem – Bengtsfors drabbat: ”Ett bekymmer”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Parkslide har börjat sprida sig vid en lekplats på Sidan södra i Bengtsfors nära privata tomter.
Parkslide har börjat sprida sig vid en lekplats på Sidan södra i Bengtsfors nära privata tomter. Foto: Conny Hultgren

Mardrömsväxten parkslide letar sig in i både väggar och avlopp och är nästan omöjlig att bli av med – och den brer ut sig över landet.

Bengtsfors är naturligtvis inget undantag. Här finns flera områden som är drabbade. Bland annat en lekplats på Sidan södra som ligger i direkt anslutning till privata tomter. Kommunen manar till försiktighet.

– Det finns mycket parkslide på kommunal mark och det är ett bekymmer. Men vi bedömer ändå att vi har koll på det, säger Gustaf Fredriksson, enhetschef för fastighet, gator, park och skog på Bengtsfors kommun.

Han berättar att kommunen har genomfört åtgärder vid bland annat Bengtsgården i Bengtsfors och uppe vid Lövåsvallen i Billingsfors.

– Vi bryter av stjälkarna och för bort dem i säckar till Nolängen. Sedan täcker vi det drabbade området med presenning och sand för att kväva växterna. Därefter återstår att se om man har löst problemet för gott, säger Gustaf Fredriksson.

Växer vid lekplats

Han berättar också att parkslide har tagit sig in i en av Bengtsfors energi AB:s transformatorstationer på Olympen i Bengtsfors.

– Men ännu inte i någon fastighet mig veterligen, säger Gustaf Fredriksson.

Dalslänningen har även fått information om problem med den invasiva växten vid Nedre Solhemsgatan i Bengtsfors och vid en lekplats vid Blekerigatan-Renserigatan på Sidan södra där parksliden också växer in på angränsande privata tomter.

Åtgärder har vidtagits genom att växterna klippts ner och förts bort till Nolängens återvinningscentral. Sedan har det utsatta området täckts över av presenningar och jord.
Åtgärder har vidtagits genom att växterna klippts ner och förts bort till Nolängens återvinningscentral. Sedan har det utsatta området täckts över av presenningar och jord. Foto: Conny Hultgren

Manar till försiktighet

– Vi är medvetna om problemen på dessa platser och har vidtagit åtgärder vid Nedre Solhemsgatan och kommer också att agera vid lekplatsen på Sidan södra på samma sätt som de övriga utsatta platserna, säger Gustaf Fredriksson.

Men han uppmanar till försiktighet för alla som har problem med invasiva arter.

– Parkslide har varit en relativt vanlig trädgårdsväxt som många planterat hemma, avfall slängs tyvärr ofta på fel ställen och det är en av anledningarna till att det fått sådan spridning, säger Gustaf Fredriksson.

Parkslide heter växten som kan bli husägarens fiende. På latin Fallopia japonica.
Parkslide heter växten som kan bli husägarens fiende. På latin Fallopia japonica. Foto: Merike Linnamagi / Naturvårdsverket

”Gräv inte i det”

Han fortsätter.

– Man ska inte hålla på och gräva i det, utan det är viktigt att man klipper ner parksliden och kör bort till Nolängen i säckar som det är rekommenderat. Sedan ska det drabbade området fyllas på med grus och täckas med presenning. Man gör det själv om det på ens egen mark. På kommunägd mark är det vi på kommunen som har ansvaret.

Gustaf Fredriksson berättar att såväl Bengtsfors kommun som Naturvårdsverket har mer information på sina respektive hemsidor om vad man ska tänka på, hur man ska agera och vad man ska undvika att göra när det gäller invasiva arter.

Minskade anslag

Det finns 120 invasiva växter, och totalt 380 arter, har som etablerat sig i Sverige.

Men SVT rapporterar nu att länsstyrelserna i år har fått 55 miljoner kronor mindre för att bekämpa dessa växter och invasiva djur. Regeringen har minskat anslagen för att bevara värdefull natur med 40 procent, vilket innebär att pengarna till landets länsstyrelser minskat från cirka 1,5 miljarder kronor till drygt 900 miljoner kronor.

När budgeten minskade kraftigt bedömde Naturvårdsverket, som fördelar pengarna, att andra saker behövde prioriteras.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBengtsgårdenBillingsforsBostad och byggenDalslänningenDjur och naturFastigheterGustaf FredrikssonInvasiva arterMiljöNaturvårdsverketParkerSVTVäxterÅtgärder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.