Hoppa till huvudinnehållet

Succé för mensutbildningar – satsningen utvidgas

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
STOCKHOLM  20080716TampongFoto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090
STOCKHOLM 20080716TampongFoto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090 Foto: Claudio Bresciani / TT

Mens ska inte hindra flickor att spela fotboll. Det menar Svenska fotbollförbundet som fortsätter sin satsning, som inleddes förra året, för att bryta tabut och utbilda ledare och spelare. Nu görs utbildningarna tillgängliga gratis för alla.

– Vi haft ett otroligt högt tryck, säger Per Widén, Utbildning- och utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet.

Små, men viktiga, steg har tagits i enskilda föreningar. Insatser har gjorts i landslagen. Men nu sedan ett år tillbaka tar även Svenska fotbollförbundet mensfrågan på allvar. Förra året presenterades initiativet ”Alla dagar” som skulle bryta tabut om mens och få fler tjejer att stanna inom fotbollen trots menstruation.

Bakom satsningen ligger en kartläggning av hur menstruation påverkar landets fotbollsspelare. I studien (under perioden 8–21 juni 2021) deltog 462 spelare och 200 ledare.

Av svaren framgick att var femte spelare valt att avstå en träning eller match de senaste sex månaderna och varannan spelare svarade att de anser att mensfrågan är svår att tala om.

Kroppefjälls IF först i Dalsland

Under våren 2023 fick utvalda fotbollsföreningar, bland annat Kroppefjälls IF, ta del av utbildningsmaterial om mens och träning som en del av projektet ”Alla dagar”. Syftet är att utbilda om menscykeln och kvinnohälsa, samt informera om hur man kan anpassa och tillhandahålla stöd som behövs för att kunna optimera träningen oavsett var i menscykeln man befinner sig.

I spetsen av initiativet står Sveriges mest meriterade fotbollsspelare, Caroline Seger, som ambassadör. Efter stor efterfrågan från föreningar blir nu utbildningarna tillgängliga för allmänheten.

– Sedan vi inledde utbildningarna med våra pilotföreningar har vi haft ett otroligt högt tryck från andra föreningar som också vill ta del av utbildningsmaterialet. Det ser vi som ett tecken på att det finns en stor vilja att lära sig mer om mens och att det fortfarande är ett tabubelagt ämne. Därför känns det spännande att materialet nu kommer finnas tillgängligt för alla, säger Per Widén, Utbildning- och utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet.

Hos Kroppefjälls IF i Dals Rostock, som var en av pilotföreningarna, har problemet varit påtagligt och responsen varit positiv, säger Maria Pettersson Lans, klubbens ”spindel i nätet” till TTELA.

– Man kanske skyller på att man har en skada eller ont någonstans istället för att tala om att man inte orkar träna för att man har mensvärk. Det är ju det vi vill få bort, att alla ledare ska få en förståelse för problematiken, säger hon.

– Det har varit jättemycket positivt. En tjej uttryckte lättnad. Det här skulle vi ha gjort för längesedan, det är inga konstigheter eller något som börjat nu. Mens har alltid funnits, säger hon.

Som en del av initiativet får pilotföreningarna ta del av mens-kit till sina lagväskor och dispensers, eller ”boxar” som Maria benämner dom, fyllda med mensskydd.

Utbildningarna är nu gratis och finns tillgänglig på Svenska Fotbollförbundets hemsida i två versioner. En som riktar sig till yngre spelare och en som riktar sig till äldre spelare. Utbildningarna kommer med tillhörande handledning som är ett hjälpmedel för utbildaren att hantera innehållet, och tiden, på ett effektivt och pedagogiskt sätt vid kurstillfället.

Artikeltaggar

Caroline SegerDals RostockKroppefjälls IFMaria Pettersson LansSportStockholmStudierSvenska FotbollförbundetUtbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.