Hoppa till huvudinnehållet

Sofie fick narkolepsi av vaccin – nekas skadestånd: ”Väldigt besviken”

Publicerad:
Helena Eriksson
helena.eriksson@dalslanningen.se
2009 var det många som vaccinerade sig mot Svininfluensan på uppmaning av svenska staten. Det visade sig att risken för att drabbas av narkolepsi ökade för dem som vaccinerat sig. 500 drabbade personer valde därför att begära skadestånd av staten. Nu har Justitiekanslern avslagit skadeståndsanspråken. Sofie Sjöström från Dals-Ed är en av dem som blir utan ersättning.
2009 var det många som vaccinerade sig mot Svininfluensan på uppmaning av svenska staten. Det visade sig att risken för att drabbas av narkolepsi ökade för dem som vaccinerat sig. 500 drabbade personer valde därför att begära skadestånd av staten. Nu har Justitiekanslern avslagit skadeståndsanspråken. Sofie Sjöström från Dals-Ed är en av dem som blir utan ersättning. Foto: Privat

Sofie Sjöström från Dals-Ed var en av dem som vaccinerade sig mot svininfluensan 2009. Det ledde till att hon drabbades av sjukdomen narkolepsi som gör att hon ständigt är väldigt trött. Nu har hon fått beskedet att det inte blir någon ersättning från staten för det lidande som hon och hennes familj har utsatts för.

Det var 479 personer som i februari tillsammans valde att kräva skadestånd. De menade att staten borde ha informerat om hälsoriskerna i förväg och att testerna inför massvaccinationen varit bristfälliga.

Nu har Justitiekanslern meddelat att staten inte bär något ansvar för det inträffade och avslår därför skadeståndsanspråken. För Sofie, som numera bor i Kil i Värmland, var det ett tufft besked.

– Man blir bara väldigt besviken, åter igen. Det lilla vi begär, som kunde ha underlättat så mycket för oss drabbade, och ändå blir det avslag. Jag tycker att staten ska stå för sitt misstag, och så skiter de i det ändå, säger hon.

Går igenom utslaget

Nu håller Sofies advokat på att gå igenom utslaget av domen för att se vad det innebär.

– Jag vet inte vad de kan göra. Jag hoppas att de kan komma överens på något sätt. Det var ju inte vårt fel. Vi ställde upp för samhället och gjorde det vi kunde göra för att undvika en smittspridning, säger Sofie.

Hon tycker att staten borde visa att de ställer upp, att samhället finns där som stöd om det händer något. Då kanske fler skulle våga vaccinera sig, menar hon.

– Min familj har ju fått stå ut med väldigt mycket. Jag somnar så fort jag blir inaktiverad, och jag behöver alltid vila innan jag ska göra något ansträngande. Det gör att vi måste planera allt i förväg. Efter sociala sammankomster blir jag helt slut. Det tar väldigt på mig, berättar Sofie.

Sofie med sin systerson som betyder väldigt mycket för henne. -Jag blev moster till denna fina pojken för cirka ett år sedan och jag älskar honom så mycket. Jag önskar att jag kunde ta med honom på massa saker i livet, men möjligheterna begränsas på grund av narkolepsin.
Sofie med sin systerson som betyder väldigt mycket för henne. -Jag blev moster till denna fina pojken för cirka ett år sedan och jag älskar honom så mycket. Jag önskar att jag kunde ta med honom på massa saker i livet, men möjligheterna begränsas på grund av narkolepsin. Foto: Privat

Nätterna är också jobbiga eftersom hon har svårt att komma ner i någon riktig nattsömn. Ibland blir det bara en timmes riktig sömn per natt. Hon kan även drabbas av så kallad kataplexi då musklerna försvagas i någon sekund utan förvarning.

– Jag känner frustration och ilska än idag över hela situationen. Min familj kommer alltid få lida över detta och jag kommer aldrig bli frisk heller. Jag och alla andra drabbade har rätt till ett drägligt liv och där kan bara staten hoppa in och göra sitt, säger hon.

Arbetstränar

Just nu arbetstränar Sofie, eftersom hon behöver få en inkomst. Drömmen var att bli polis men det har hon fått ge upp.

– Jag är sugen på något servicejobb. Jag behöver bara hitta ett ställe som passar för mig. Där jag blir accepterad och chefen och kollegorna förstår att jag kanske bara behöver gå undan för att pausa lite en stund. Jag vill inte bli annorlunda behandlad, säger hon.

Sofie vill gärna sprida kunskapen om narkolepsi. På så vis kan fler få en förståelse för vad det innebär.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunJustitiekanslernSjukdomVaccinationVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.