Hoppa till huvudinnehållet

Han vann tävlingen – här är konstverket som ska pryda fastigheten

Publicerad:
Björkdungen i Bengtsfors ska utsmyckas med sjö
Björkdungen i Bengtsfors ska utsmyckas med sjö Foto: Thomas Wallin

Det är konstnären Daniel Strandow i Dals Långed som är vinnare av Bengtsfors kommuns tävling för utsmyckning framför Björkdungens fastighet. Konstverket har namnet “Ur Strömmen” och kommer att smidas i metall. Det ska vara på plats framför huset senare i år.

Daniel Strandow säger att inspirationen kommer från strömmande vatten, antika slussar och sjövarelser – något som anknyter till tävlingens tema: “människans symbios med vatten”.

  • Färgerna kommer att anknyta till husets fasaden.
    Färgerna kommer att anknyta till husets fasaden. Foto: Kajsa Waaghals
  • Vattensnäckor är inspiration.
    Vattensnäckor är inspiration. Foto: Kajsa Waaghals
  • Skisserna visar vattenvarelser som ska ingå i verket.
    Skisserna visar vattenvarelser som ska ingå i verket. Foto: Kajsa Waaghals

Bor i Långed

Daniel Strandow bor i Dals Långed och har studerat Metallgestaltning via Göteborgs universitet, HDK Valand vid Campus Steneby, där han tagit både sin kandidat- och masterexamen.

När fastigheten Björkdungen invigdes hösten 2021 skänkte Bengtsfors kommun en gåva till ägaren Bengtsforshus AB. Tanken var att gåvan skulle vara i form av ett konstverk som ska pryda grönytan framför huset.

Enligt kommunen ska den konstnärliga utsmyckningen gärna leda till diskussion, eftertanke och fördjupning bland de som rör sig och finns i området.

Jury

Bakom valet av konstverk är tillförordnad vd för Bengtsforshus, kommunstyrelsens ordförande, och kommundirektör, samt kommunens chefer för kultur- och fritid, samhällsbyggande och destinationsutveckling.

Så här står det i Daniel Strandows ansökan till tävlingen:

”Ur Strömmen bygger på att Bengtsfors kommun är intimt förknippat med åar, forsar och turbulenta strömmar genom kvarnarnas och den första industrins vattenhjul, vattenkraftverkens turbiner och antika slussar. Strömmande vatten får mig även att tänka svepande sjögräs, mönstrade sötvattenssnäckor, kräftor och andra varelser under vattnet. Mitt förslag färgas även av framtidsvisioner av organisk-tekniska artefakter som hämtar kraft ur strömmen.”

Området

Tidigare fanns en park på platsen, sedan byggdes en förskola som revs år 2012. Samma år invigdes fastigheten som står där idag och i lokalerna finns nu Folktandvården och privata hyresgäster. Kommunen menar idag att fastigheten är en viktig del i byggandet av det moderna Bengtsfors.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBengtsforshus ABBostad och byggenDals LångedFastigheterFolktandvårdenGåvorGöteborgs universitetKonstVatten

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.