Hoppa till huvudinnehållet

Lyckad sommardressyr i dagarna fyra – nästan 300 startande

Publicerad:
Petronella Bohlin på ponnyn Imagine Dancing On My Own gjorde flera fina ritter och slutade bland annat på pallen i klassen Lätt C:1 kategori B på söndagen.
Petronella Bohlin på ponnyn Imagine Dancing On My Own gjorde flera fina ritter och slutade bland annat på pallen i klassen Lätt C:1 kategori B på söndagen. Foto: Pontus Nordwall

Det var lite färre ryttare som kom till start när sommardressyren avgjordes på Färgelanda ridklubb men det blev ändå en lyckad fyrdagarstävling med totalt 276 startande.

– Vi är jättenöjda och det har gått fantastiskt bra. Vi har fått jättemycket positivt från ryttare efter tävlingen, säger Marianne Göthberg tävlingsledare i Färgelanda Ridklubb.

 • Wilma Skall och ponnyn MoJs Jazzon
  Wilma Skall och ponnyn MoJs Jazzon Foto: Pontus Nordwall
 • Petronella Bohlin på ponnyn Imagine Dancing On My Own gjorde flera fina ritter och slutade bland annat på pallen i klassen Lätt C:1 kategori B på söndagen.
  Petronella Bohlin på ponnyn Imagine Dancing On My Own gjorde flera fina ritter och slutade bland annat på pallen i klassen Lätt C:1 kategori B på söndagen. Foto: Pontus Nordwall
 • Alva Sundberg på Snehvide hade inte en sammarbetsvillig ponny när hon på söndagen startade i Lätt C:1 kategori B och fick avbryta sin ritt..
  Alva Sundberg på Snehvide hade inte en sammarbetsvillig ponny när hon på söndagen startade i Lätt C:1 kategori B och fick avbryta sin ritt.. Foto: Pontus Nordwall
 • Ella Karlsson pfrån Västkustens Ryttarsällskap vann söndagens Lätt C:1 kategori B på fina ponnyn Zafire Skovly
  Ella Karlsson pfrån Västkustens Ryttarsällskap vann söndagens Lätt C:1 kategori B på fina ponnyn Zafire Skovly Foto: Pontus Nordwall
 • Siri Mohlin, Färgelanda Ridklubb
  Siri Mohlin, Färgelanda Ridklubb Foto: Pontus Nordwall
 • Cornelia Sensier på den brunvitspräckliga My Amazing Girl.
  Cornelia Sensier på den brunvitspräckliga My Amazing Girl. Foto: Pontus Nordwall
 • Prispallen i C1 kategori B där Petronella Bohlin, Färgelanda Ridklubb längst till höger slutade trea. Ella Karlsson, Västkustens Ryttarsällskap vann före Ronja Stenman,Kungsbacka Ridklubb.
  Prispallen i C1 kategori B där Petronella Bohlin, Färgelanda Ridklubb längst till höger slutade trea. Ella Karlsson, Västkustens Ryttarsällskap vann före Ronja Stenman,Ku… Foto: Pontus Nordwall
 • Ella Andersson på hästen Oscar var en av ryttarna från Eds Ryttarsällskap som deltog och hon van Lätt C:1 kategori C på måndagen.
  Ella Andersson på hästen Oscar var en av ryttarna från Eds Ryttarsällskap som deltog och hon van Lätt C:1 kategori C på måndagen. Foto: Pontus Nordwall
 • Nora Gustavsson från Grums på den mycket fina ponnyn Arhults Darcy.
  Nora Gustavsson från Grums på den mycket fina ponnyn Arhults Darcy. Foto: Pontus Nordwall
 • Emma Sensier från Färgelanda Ridklubb på Åstratorps Märta
  Emma Sensier från Färgelanda Ridklubb på Åstratorps Märta Foto: Pontus Nordwall
 • Sommardressyr i Färgelanda. Maja Skall vann Lätt C:1 kategori D med sin ponny MoJs Jazzon
  Sommardressyr i Färgelanda. Maja Skall vann Lätt C:1 kategori D med sin ponny MoJs Jazzon Foto: Pontus Nordwall

Tävlingen brukar locka många långväga gäster och innan pandemin var det ungefär 200 anmälda i både häst och ponnyklasserna men i år var det lite färre. Bland de lokala klubbarna fanns deltagare från Färgelanda Ridklubb, Eds Ryttarsällskap, Dals-Eds Ridklubb och Dalslands hästsportklubb.

– Vi trodde många skulle vara sugna efter pandemin men det var klart färre långväga gäster och det kan ju ha med de höga bränslepriserna att göra. Sedan var det färre från Dalsland och Uddevalla, säger Marianne Göthberg.

Olika svårighetsgrader

I dressyr finns olika svårighetsgrader där klass A som är de svåraste till C som är de lättaste. Det bjöds på många fina insatser under de fyra dagarna.

Fredag och lördag bjöd på klasser för häst med 132 startande på två olika banor. Bland lokala ryttare på fredagen lyckades Ingrid Stewart från Eds Ryttarsällskap på hästen Sarzano SB vinna klassen Lätt B2 på med 71,833 procent.

I lördagens hästklasser hamnade Tanja Karlsson från Färgelanda ridklubb på en tredjeplats i klassen Lätt C1 med hästen Quisa. I Lätt B:1 kunde hon istället vinna på samma häst. Alexandra Jorkvist från Eds Ryttarsällskap slutade tre där.

Ponny i fokus

Söndag och måndag var det ponnyerna som stod i fokus där 144 ekipage kom till start. Där tävlades det i olika kategorier i varje klass beroende på hur höga ponnyerna var. Från kategori B som var de minsta som var med och kategori D som var det största.

Det blev en pallplats för Färgelanda ridklubb när Petronella Bohlin på hästen Imagine Dancing On My Own slutade trea i klassen Lätt C:1 kategori B. I den klassen deltog ytterligare fyra Färgelanda ryttare. I samma klass men kategori D slutade Färgelandas Maja Skall på MoJs Jazzon tvåa men bara en fick pris.

Inför sista tävlingsdagen hade det regnat rejält på natten men arrangörerna lyckade få iordning banorna så att tävlingarna gick att genomföra. Det blev det flera lokala framgångar när Ella Andersson på Oscar vann klassen Lätt C:1 kategori C. Två blev Wilma Sundberg, Färgelanda ridklubb och Ebba Johansson från Dals Eds Ridklubb slutade trea. I kategori D i samma klass vann Maja Skall från Färgelanda ridklubb.

Det var många företag som hade ställt upp med priser till de olika klasserna men det var också många funktionärer och domare som hjälpte till för att få tävlingen att fungera.

– Utan alla våra sponsorer och funktionärer hade det inte fungerat. Sedan hade vi sex domare varje dag som hjälpte oss och dömde, säger Marianne Göthberg.

Artikeltaggar

DalslandDressyrEds RyttarsällskapFärgelandaFärgelanda RidklubbHästsportMarianne GöthbergUddevalla

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.