Hoppa till huvudinnehållet

Häng med på en doftande dressintur till skön badplats

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Från rälsen i Kråkviken har man en vacker utsikt över Lelång.
Från rälsen i Kråkviken har man en vacker utsikt över Lelång. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Rakt ut i naturen bland blommor, lummiga träd och dofter av sommar.

Det är populärt att trampa dressin på den nedlagda järnvägen mellan Bengtsfors och Årjäng. Speciellt med Kråkviken som destination för en dag på stranden eller en kortare picknick. Det gjorde Dalslänningen en solig försommardag.

Från och med i sommar kan man också starta sin tur från Gustavsfors, mitt emellan ändstationerna. Järnvägen går alldeles utanför byns lanthandel där man kan hyra sin dressin. Sedan är det bara att lyfta den röda cykeln på rälsen och köra iväg.

De små skogstjärnen längs sträckan ligger rofyllt.
De små skogstjärnen längs sträckan ligger rofyllt. Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson
  • Foto: Britt-Marie Erlandsson

Första trampet går tungt men snart rullar det lätt och vi susar iväg. Det ekar och skramlar när de tunga hjulen rullar mot rälsen, solen värmer och vinddraget fläktar. Vi cyklar genom granskog och lövskog och kring rälsen växer blommor. Midsommarblommor, smörblommor och hundkex.

Alla dofter man upplever från naturen fascinerar. Det är dofter som blandas och dofter som sticker ut. Som liljekonvaljen på banvallen, albuskarna vid de små skogstjärnen och grandoften från hygget.

Vi cyklar över en viadukt och under staget från en gammal bro från när korna ”gick på skogen” och genom berg som sprängts för att kunna dra fram järnvägen. Det var på 1920-talet. Det kan man läsa på en bergssida där järnvägsarbetarna huggit in ett minnesmärke.

Kråkvikens badplats ligger inbjudande.
Kråkvikens badplats ligger inbjudande. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det är en del grusvägar som behöver korsas under färden. Då får man gå av dressinen och skjuta den framför sig och styra den upp på rälsen igen. Är man två är det inga svårigheter men man får inte glömma att kolla om det kommer bilar.

Efter cirka sju kilometer når man Kråkviken och kan blicka ut över Lelångs blå vatten. Badplatsen med brygga och hopptorn ligger inbjudande i viken. Några badar redan trots än så länge blygsam vattentemperatur. Här kan man lyfta av dressinen och parkera en stund. För den som inte vill sitta på stranden finns möjlighet att promenera en bit på Nordleden, en markerad vandringsled mellan Gustavsfors och Bengtsfors som passerar Kråkviken.

Vi dricker lite dricka njuter av utsikten en stund, byter ”förare” och trampar tillbaka till Gustavsfors. En lagom eftermiddagstur om man vill testa på att uppleva dressinåkning.

Det är lummigt och grönt längs den gamla järnvägen.
Det är lummigt och grönt längs den gamla järnvägen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BadanläggningarBadplatserBengtsforsCyklarDalslänningenGustavsforsJärnvägLelångSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.