Hoppa till huvudinnehållet

För första gången: Bokdagar invigs på Baldersnäs

Publicerad:
Karin Broos är dragplåstret vid invigningen av årets Bokdagar i Dalsland, som äger rum på Baldersnäs herrgård.
Karin Broos är dragplåstret vid invigningen av årets Bokdagar i Dalsland, som äger rum på Baldersnäs herrgård. Foto: Gabriel Liljevall

För första gången invigs Bokdagar i Dalslands stora sommarfestival i Bengtsfors kommun, på Baldersnäs herrgård. Årets dragplåster är konstnären Karin Broos. Broos som i sommar är aktuell med boken ”Ögonblick av liv” och en stor utställning på Liljevalchs i Stockholm.

Efter att Bokdagar i Dalsland 2021 utökats till fem dagar äger numera invigningen rum på olika platser runt om i Dalsland.

I år har alltså turen kommit till Baldersnäs herrgård där invigningen sker onsdagen den 26 juli.

Joakim Albrektson, huvudkoordinator för Göteborg Unesco Litteraturstad, håller invigningstalet.

”Ögonblick av liv”

Därefter följer en programpunkt med konstnären Karin Broos, författaren och ledamoten i Svenska Akademien, Jila Mossaed och samtalsledaren Yukiko Duke.

De kommer att tala om Broos konstnärskap, om hennes färska bok ”Ögonblick av liv” och den nya utställningen ”Svart sol”.

Karin Broos vid ett av sina arbeten.
Karin Broos vid ett av sina arbeten. Foto: Marc Broos

”Ögonblick av liv” är den första stora boken som ges ut av Karin Broos med ett rikt urval av hennes verk, såväl kända som aldrig tidigare visade. Den innehåller också texter av henne själv samt dikter av poeten och vännen Jila Mossaed samt en text av konstkritikern Ingela Lind. I en avslutande del samtalar hon om sin konst och bildvärld med Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs konsthall.

Favoritmotiven

Karin Broos, som är bosatt i värmländska Östra Ämtervik, målar gärna skogar, vatten, kvinnor, barn och djur.

Hon är känd för sitt speciella sätt att skildra vardagliga, stillsamma och melankoliska stämningar.

Nu möter vi henne alltså även i rollen som författare.

Kända författare

Bokdagar fortsätter sedan på flera platser i Dalsland, men främst i Gamla kyrkan i Åmål, fram till söndagen den 30 juli.

Millennium-författaren Karin Smirnoff medverkar på Bokdagar i Dalsland.
Millennium-författaren Karin Smirnoff medverkar på Bokdagar i Dalsland. Foto: Conny Hultgren

Under dessa dagar medverkar bland annat författare som Karin Smirnoff, Elisabeth Åsbrink, Marit Kapla, Ellen Mattsson, Marie Lundström, Jimmy Alm, Peter Mohlin och Peter Nyström, Bengt Berg och Marcus Haraldsson.

Marcus Haraldsson från Steneby är aktuell med boken ”Barnen som ville rädda regnskogen”.
Marcus Haraldsson från Steneby är aktuell med boken ”Barnen som ville rädda regnskogen”. Foto: Marcus Haraldsson

Artikeltaggar

Baldersnäs herrgårdBengt BergBokdagar i DalslandDalslandElisabeth ÅsbrinkEllen MattsonFörfattareGöteborgInvigningarJila MossaedJimmy AlmKarin BroosKarin SmirnoffKonstLiljevalchsLiljevalchs konsthallLitteraturMarcus HaraldssonMarie-Sofie LundströmMarit KaplaNöje/KulturÖstra ÄmtervikPeter MohlinPeter NyströmSvenska AkademienUnescoUtställningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.