Hoppa till huvudinnehållet

Boktips: Spännande deckare från början till slut

Publicerad:
Emelie Schepps "Pappas pojke", en spännande kriminalroman att läsa i sommar.
Emelie Schepps "Pappas pojke", en spännande kriminalroman att läsa i sommar. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Emelie Schepp fångar läsaren direkt i kriminalromanen Pappas pojke och håller sedan spänningen vid liv hela boken igenom. Hon skriver rappt och intressant och texten flyter som rinnande vatten. Det är svårt att sluta läsa.

Berättelsen växlar mellan de olika karaktärerna och deras förehavanden och den ena cliffhangern avlöser den andra. Man bara måste veta vad som kommer att hända och hur det går med den lilla pojken. Kommer de hitta honom?

”Det är någon i vårt hus”

Berättelsen utspelar sig i Norrköping där sexåriga Jonathan bor i ett villaområde med sin familj. De håller på att förbereda för middag men det saknas grädde till köttgrytan så hans pappa Sam åker till affären för att köpa det. Under tiden han handlar ringer Jonathan och undrar var han är. Han trodde pappan hade kommit hem för han hörde en bil svänga in på uppfarten.

Då hör Sam genom telefonen att dörrklockan ringer och därefter ett dämpat skrik. Jonathans röst darrar i telefonen när han säger ”Pappa, det är någon i vårt hus” och ”Mamma, hon... Hon svarar inte. Hon bara ligger där, på golvet. Han slog henne”. Sam blir alltmer panikslagen och fortsätter prata med Jonathan i telefonen medan han skyndar sig att köra tillbaka hem. Under tiden ber han Jonathan gå till sitt rum och låsa dörren. Jonathan är livrädd och lägger sig under sängen. När Sam väl är hemma hittar han sin fru Felicia livlös i hallen och Jonathan är borta.

Första delen blir film

Vad är det som hänt? Vem har varit där och varför? Är pappan inblandad? Frågorna hopar sig och utredarna har många bitar att få ihop innan pusslet är lagt.

”Pappas pojke” är den fjärde delen i Emelie Schepps serie om åklagare Jana Berzelius i Norrköping och den gavs ut 2017. Därefter har det kommit ytterligare tre böcker i serien, den senaste, ”Björnen sover” kom förra året. Böckerna har sålts i över 2,5 miljoner exemplar i ett 30-tal länder. Den första boken om åklagare Jana Berzelius, ”Märkta för livet”, kommer även som film på Viaplay under det här året med Felix Herngren och Henrik Björn som regissörer. Filmen spelades in i Norrköping i höstas och vintras.

Artikeltaggar

ÅklagareBerättelserDeckareEmelie ScheppLitteraturMänskligtNorrköping

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.