Hoppa till huvudinnehållet

Talande dukar och ansiktslösa varelser – här är årets sommarsalong

Publicerad:
Nu på söndag är det vernissage i Steneby konsthall. Då finns utställarna närvarande för att presentera sina verk. På bilden från vänster: Barbro Erlandsson Bratt, Victor Ville Johannesson, Cordula Bielenstein-Morich och Lars-Erik Ohlsson.
Nu på söndag är det vernissage i Steneby konsthall. Då finns utställarna närvarande för att presentera sina verk. På bilden från vänster: Barbro Erlandsson Bratt, Victor Ville Johannesson, Cordula Bielenstein-Morich och Lars-Erik Ohlsson. Foto: Helena Eriksson

På söndag öppnar årets upplaga av sommarsalongen på Stenebyskolan i Dals Långed. Då visas verk av medlemmarna i Dalslands konstförbund. Utställningen pågår till den 30 juli.

Sommarsalongen arrangeras av Dalslands konstförening som är en lokal intresseförening som funnits sedan 1950-talet. Ordförande Barbro Erlandsson Bratt brinner för att föreningen ska leva vidare och utvecklas.

Dalslands konstförening, ordförande Barbro Eriksson Bratt.
Dalslands konstförening, ordförande Barbro Eriksson Bratt. Foto: Helena Eriksson

– Dalslands konstförening får inte dö ut. Den är så viktig för att få in nya unga människor som finns här. Dalsland är så rikt på kultur, säger hon och menar att det finns en gammal tradition här att ta vara på de talanger som väljer att bo här av olika anledningar.

Inflyttade talanger

En av konstnärerna som ställer ut på sommarsalongen i år är keramikern Cordula Bielenstein-Morich. Hon flyttade själv hit 1998 från Tyskland. Hon tror att det speciella landskapet i sig lockar många konstnärer och dessutom finns det en hel del historiska industrilokaler i bygden. Stenebyskolan med sin verksamhet hjälper till att locka kreativa personer, menar Barbro Erlandsson Bratt.

Keramikern Cordula Bielenstein-Morich. Hennes ansiktslösa organismer i lera är fulla med charm.
Keramikern Cordula Bielenstein-Morich. Hennes ansiktslösa organismer i lera är fulla med charm. Foto: Helena Eriksson

– Här finns många människor som har ett liknande intresse, säger hon.

Föreningen Not Quite är ett sådant exempel på studenter från Stenebyskolan som valt att stanna kvar i Dalsland efter studenten och bygga upp sitt nätverk härifrån.

Cordula Bielenstein-Morich har sin ateljé alldeles nära Bruket i Fengersfors och trivs i den kreativa och sociala miljön som finns där. Själv drejar hon fram alla sina former och därefter förskjuter hon formerna och sätter ihop dem på ett annat sätt. Hon leker fram sina finurliga figurer. Om det är djur eller någon form av märklig växt är svårt att säga. Som uppväxt i tidigare Östtyskland, där invånarna ständigt blev avlyssnade, vågade ingen säga vad de tänkte. Hennes figurer i lera börjar sakta att göra sig av med sin skyddande mantel, sträcka på sig och visa vilka de är egentligen.

Victor Ville Johannesson.
Victor Ville Johannesson. Foto: Helena Eriksson

– Jag har just nu som tema ”sådan är jag”. Om rätten att visa sina konstigheter och att våga vara annorlunda, berättar hon.

Konstnären Lars-Erik Ohlsson intygar att Cordulas verk är unika i sitt slag.

– Det finns ingen annan som någonsin kan göra sådana grejer som hon gör, säger han.

Intuitionen viktig

Tillsammans har Lars-Erik och Cordula hängt alla verk som är med i sommarsalongen 2023. Lars-Erik har varit med i Dalslands konstnärsförbund i 50 år och under den tiden har han ständigt utvecklat sig själv.

– Jag rör vid samma ämnen men på olika sätt, säger att han arbetar väldigt intuitivt. Han tecknar, fotograferar och målar abstrakta bilder med mycket färg.

– Jag och duken arbetar ihop tills vi är nöjda. Vad som händer under processens gång är bara mellan mig och målningen. Den brukar också berätta för mig vad den vill heta, säger han och visar ett konstverk i salongen som har döpt sig till ”ljust landskap”.

Lars-Erik Ohlsson.
Lars-Erik Ohlsson. Foto: Helena Eriksson

Nya medlemmar

I år har Dalslands konstförbund utökats med fem medlemmar, vilket är ovanligt många. För att få vara med behövs en koppling till Dalsland, antingen genom att de växt upp här eller genom att ha bott här ett antal år. En av dem som kommit med i föreningen i år är Victor Ville Johannesson, 30. Han uppfyller båda dessa krav. Han kallar sig både konstnär och författare och har gett ut flera böcker.

– Jag jobbar med text och bilder i kombination. Texten kommer alltid först. Jag kan gå och verka fram en text i veckor, men bilden kommer betydligt lättare, säger han.

Under en period skapade han sin konst digitalt men han har mer och mer gått tillbaka till att skapa sina bilder manuellt. Han tycker det blir mindre uppstyrt på så vis.

– Jag gillar traditionellt skapande av teckningar för att det känns så taktilt med pennspetsen mot pappret, säger han.

Victors verk är ofta allvarsamma men med en komisk twist som överraskar tittaren.

– Konst måste få vara roligt, och humor måste få vara hemsk, menar han.

Två ungdomsstipendiater

25 konstnärer visar sina konstverk på årets sommarsalong. Utöver dem så finns verk av två yngre talanger. Det är Matilda Gustavsson från Åmål och Kilian Horn från Ed. De har fått ta emot var sitt ungdomsstipendium genom Dalslands konstförening. Stipendiet består av en femdagars målarkurs vid Kyrkeruds folkhögskola i Årjäng. Nu blir de även uppmärksammade här i konsthallen under de närmsta veckorna.

– Vi vill ge dem vår support och visa på att det finns möjligheter inom det här området också, säger Barbro Erlandsson Bratt och uppmuntrar fler ungdomar i Dalsland att söka stipendiet.

Artikeltaggar

Barbro Erlandsson BrattDals LångedDalslandKeramikKonstLars-Erik OhlssonNot QuiteStenebyskolanTysklandUtställningarVernissager

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.