Hoppa till huvudinnehållet

Efter sju års arbete – nu invigs den 35 mil långa cykelleden

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se

Grete Skjelbred och Crister Blüme cyklar på leden.
Grete Skjelbred och Crister Blüme cyklar på leden. Foto: Tony Ryman

Efter sju års arbete invigs den 35 mil långa cykelleden Unionsleden i helgen på riksgränsen till Norge. Samtidigt påbörjas det första cykelloppet på leden, ett dragplåster som ska locka tusentals till Bengtsfors kommun och Dalsland.

– Nu kan vi komma åt en ny målgrupp som har jättestor potential, säger destinationsutvecklare Crister Blüme.

Unionsleden togs fram som ett interregprojekt från EU värt 15 miljoner, med Årjängs kommun som projektägare, och stod klar redan förra sommaren.

Till helgen invigs den 35 mil långa cykelleden, som går mellan norska Moss och Karlstad genom tre regioner och tio kommuner, vid Riksgränsen.

Bland de inbjudna från Bengtsfors kommun är kommunchefen Göran Eriksson, kommunalrådet Stig Bertilsson, Per Jonsson i egenskap av styrelseledamot i Grensekommittén samt Crister Blüme, destinationsutvecklare i Bengtsfors kommun, som också varit ansvarig för infrastrukturen på den svenska sidan.

Tagit sju år

Arbetet har tagit sju år och det har inte varit fritt från utmaningar längs vägen, menar han.

– Det har varit ganska utmanande, för det är svårt att få till en kvalitetssäkrad led enligt trafikverkets regler som samtidigt är turistisk. Belöningen för att man lyckats är att trafikverket bekostar alla skyltar och på offentliga vägar sköter de dessutom underhållet. Det är mycket vunnet om man kan få till det, för det finns inte så många i Sverige. När jag började fanns det bara två, säger han.

Unionsleden är en viktig turistnäring för Bengtsfors kommun, som nu kan komma åt en ny målgrupp.

– Den betyder jättemycket. Man kan ställa cykeln, ta en hotellnatt eller en kanalbåt och sen cykla vidare. Nu när vi har den på plats kan vi komma åt en ny målgrupp som vi inte haft tidigare och som har jättestor potential.

De projektansvariga Pär Näslund, Elenor Karlsson och Crister Blüme.
De projektansvariga Pär Näslund, Elenor Karlsson och Crister Blüme.

Ytterligare fördelar

Planen är att Unionsleden ska korsa Lelångenleden som kommer att få från Uddevalla, vilket ger ytterligare turismfördelar i Bengtsfors kommun.

Ny cykelled genom Dalsland ger många möjligheter

– Av två leder kan vi bygga nya rundslingor vilket gör att vi kan behålla turisterna längre. Det här är den nya stora turistnäringen för hela Dalsland, säger Crister Blüme.

Till helgen avgörs också det första cykelloppet på leden, Unionsrittet som arrangeras av norska Morsa Sykkel i Moss. Starten går i Moss på lördag morgon och sedan gör man ett etappstopp på Laxsjöns camping i Dals Långed. Sedan blir det omstart på söndag morgon innan målgången sker på Stora Torget i Karlstad.

Unionsleden sträcker sig från Moss i Norge, genom Årjäng och Bengtsfors kommuner, till Värmland och Karlstad.
Unionsleden sträcker sig från Moss i Norge, genom Årjäng och Bengtsfors kommuner, till Värmland och Karlstad. Foto: Unionsleden

Positivt för kommunen

Föreningen satsar på tusen deltagare första året för att sedan växa år för år. Detta är väldigt positivt för Bengtsfors kommun, menar Crister Blüme.

– Vi är väldigt nöjda. De har stora ambitioner och vi får se om de lyckas få ihop så många som de hoppats. Men gör de det bra kommer de få många deltagare kommande år.

Förhoppningen är att det även ska ge ett uppsving för Bengtsfors egna cykellopp – Dalsland X-Country och Gravel Race.

– Jag tror att det är bra. Nu har många varit här och provcyklat. Vi får otroligt mycket beröm. Många väljer att komma tillbaka. Ett fokus på området. Det är ett skyltfönster.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunCampingCrister BlümeCyklarDalslandEUInfrastrukturKarlstadLaxsjöns campingTrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.