Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen skänker brandbil till Ukraina: ”En av de bästa från Sverige”

Publicerad:
Bengtsfors kommun skänker en brandbil till Ukraina. På bilden syns kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M), räddningschefen Christian Rådén, Britt-Inger Sandström, gruppledare för SD i Bengtsfors, kommunstyrelsens andre vice ordförande Per Eriksson (S) och Jan-Åke Jansson, gruppledare för KD i Bengtsfors framför den aktuella brandbilen.
Bengtsfors kommun skänker en brandbil till Ukraina. På bilden syns kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M), räddningschefen Christian Rådén, Britt-Inger Sandström, gruppledare för SD i Bengtsfors, kommunstyrelsens andre vice ordförande Per Eriksson (S) och Jan-Åke Jansson, gruppledare för KD i Bengtsfors framför den aktuella brandbilen. Foto: Conny Hultgren

Bengtsfors kommun skänker en brandbil till det krigsdrabbade Ukraina. Det handlar om en utrangerad släck-/räddningsbil.

– Jag vågar nog påstå att det här är en av de absolut bästa brandbilarna som går iväg från Sverige till Ukraina, säger räddningschefen Christian Rådén.

Bengtsfors bidrar med larmställ till Ukraina

Det handlar om en utrangerad släck-/räddningsbil, en Volvo av årsmodell 2006 med förhöjd markgång och fyrhjulsdrift.

– Det finns kommuner som tidigare skänkt brandbilar, men jag vågar nog påstå att den här brandbilen är en av de absolut bästa som går iväg från Sverige till Ukraina. Det som gör den unik i jämförelse är att den har en så god framkomlighet. Något som är väldigt betydelsefullt i Ukraina där det ofta är dåliga vägar och ibland inte några vägar alls. Tidigt under kriget slogs också många brandbilar i Ukraina ut, säger Christian Rådén.

Den brandbil som Bengtsfors kommun nu skänker är värderad till cirka 500 000 kronor. Alla kostnader är avskrivna.

”Uttryck för medkänsla”

– Det här är ett uttryck för den medkänsla vi känner för Ukraina, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Möjligheten för Bengtsfors kommun att skänka brandbilen öppnades när räddningschefen Christian Rådén i våras ställde av en av räddningstjänstens två släckningsbilar. Den bil som behålls är en betydligt modernare brandbil.

Det är en utrangerad släck-/räddningsbil, en Volvo av årsmodell 2006 med förhöjd markgång och fyrhjulsdrift, som Bengtsfors kommun nu skänker till Ukraina.
Det är en utrangerad släck-/räddningsbil, en Volvo av årsmodell 2006 med förhöjd markgång och fyrhjulsdrift, som Bengtsfors kommun nu skänker till Ukraina. Foto: Conny Hultgren

– Vi klarar de behov som finns i Bengtsfors kommun med en brandbil eftersom vi redan har ett samarbete med Åmåls kommun och ett övergripande samarbete med Bergslagens räddningstjänst, säger Stig Bertilsson.

”En annan planet”

Han berättar att det nu stod mellan att antingen skänka brandbilen till Ukraina eller att sälja den.

– Även om det är en stor sak att skänka en brandbil, så kändes det som ett självklart beslut och alla politiska gruppledare var helt överens om detta. Även om vi har en ansträngd ekonomi i Bengtsfors kommun så har de en helt annat situation i Ukraina. Det är som en annan planet, säger Stig Bertilsson.

De politiska gruppledarna i Bengtsfors kommun var helt överens om beslutet att skänka brandbilen till Ukraina. På bilden syns några av dem tillsammans med räddningschefen Christian Rådén. Från vänster: kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M), räddningschefen Christian Rådén, Britt-Inger Sandström (SD), Jan-Åke Jansson (KD) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Per Eriksson (S).
De politiska gruppledarna i Bengtsfors kommun var helt överens om beslutet att skänka brandbilen till Ukraina. På bilden syns några av dem tillsammans med räddningschefen Christian Rådén. Från vänster: kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M), räddningschefen Christian Rådén, Britt-Inger Sandström (SD), Jan-Åke Jansson (KD) och kommunstyrelsens andre vice ordförande Per Eriksson (S). Foto: Conny Hultgren

Han fortsätter.

– Bengtsfors kommun har visat vår sympati för Ukraina sedan den 28 februari ifjol när vi hissade Ukrainas flagga vid sidan av den svenska flaggan på Tingshustorget i Bengtsfors.

Bistått med larmställ

Det är i dagsläget oklart på vilket sätt bilbranden kommer att transporteras och när den går iväg.

– Men det finns en del organisationer som ombesörjer sånt, säger Christian Rådén.

Det är heller ännu inte bestämt var i Ukraina brandbilen sedan kommer att finnas.

Bengtsfors har sedan tidigare bistått Ukraina med larmställ (det vill skyddskläder med hjälmar och stövlar), kläder och brandkläder.

Regeringens stödpaket

På måndagen meddelade samtidigt regeringen att man ger ett nytt humanitärt stödpaket till Ukraina som omfattar 380 miljoner kronor.

Stödet omfattar mat, vatten, sjukvård, skydd, återställande och upprätthållande av energiinfrastruktur och minröjning. Därutöver går stöd till civilsamhället. Stödet ska bland annat gå till att åtgärda de skador som orsakats av dammkollapsen den 6 juni.

Sedan tidigare har Sverige bidragit med 2,1 miljarder kronor i civilt stöd till Ukraina.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBeredskapBrandskyddBrandstationBritt-Inger SandströmChristian RådénFörsvarJan-Åke JanssonKommunstyrelsenPer ErikssonPolitikSamhälleStig BertilssonUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.