Hoppa till huvudinnehållet

Polisen varnar: ”Se upp för denna brottslighet i sommar”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Kriminalkommissarie Per-Erik Vister varnar för ett antal olika former av brottslighet som ökar nu under sommaren.
Kriminalkommissarie Per-Erik Vister varnar för ett antal olika former av brottslighet som ökar nu under sommaren. Foto: Conny Hultgren

Villainbrott, GPS-stölder, stölder av katalysatorer, åkgräsklippare och robotgräsklippare och bedrägerier.

Det är några former av brottslighet som polisen nu vill allmänheten varna för i sommar.

– Alla dessa kategorier av brott är något vi ser alltmer av så här års i Polisområde Region Väst, som innefattar hela Västra Götalandsregionen och Halland. Bakom dessa brott står ofta internationella ligor som flyttar på sig, säger kriminalkommissarie Per-Erik Vister.

Vister som till vardags är verksam som utredningssamordnare på polisens kontaktcenter i Bengtsfors och arbetar nära polisens bedrägerisektionen i Göteborg.

Nu ökar inbrotten

Han berättar att antalet inbrott ökar under vår och sommar. Detsamma gäller för stölder av åkgräsklippare och robotgräsklippare.

Bedrägerier via mobil, bank-id och swish ökar. Äldre personer är mer utsatta för risken att bli lurade via okända samtal och meddelande. Genrebild.
Bedrägerier via mobil, bank-id och swish ökar. Äldre personer är mer utsatta för risken att bli lurade via okända samtal och meddelande. Genrebild. Foto: Caisa Rasmussen / TT

– Bedrägerierna i olika former är däremot alltid aktuella och de ökar hela tiden. Bedragarna hittar på nya modus hela tiden och använder falska leg och till och med polisuniformer för att lura folk. De använder e-postadresser som slutar på polisen.com när det i själva verket är polisen.se, säger Per-Erik Vister.

”Lägg på direkt!”

Han uppmanar allmänheten att vara på sin vakt mot personer som ringer, mejlar eller på annat sätt tar kontakt för att begära ut kontouppgifter, inloggningsuppgifter, bank-id eller bankdosa.

– Lägg på direkt. Varken banken eller polisen begär ut sådana uppgifter, säger Vister.

Hur kan man som allmänhet skydda sig i övrigt? Till exempel mot inbrott och stölder?

– Försök att tänka som man själv hade varit tjuv. Var skulle jag ha gått in i huset? Troligen via altandörren. Se gärna till att ha fönsterlås eller skruva igen fönster. Larm är alltid bra. Töm villan på värdesaker om du åker bort en längre tid och förvara värdesakerna hos någon annan eller helst i värdeskåp, säger Per-Erik Vister.

En inbrottstjuv bryter upp dörren till en bostad med hjälp av en kofot. Genrebild.
En inbrottstjuv bryter upp dörren till en bostad med hjälp av en kofot. Genrebild. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Han fortsätter.

– Det gäller att krångla till det så att tjuvarna inte tycker att det är värt besväret att ta sig in bostaden eller tillgripa vad det nu är de ute efter. Och låt gärna någon annan köra dig till flygplatsen om du ska resa utomlands så du inte har bilen stående på en långtidsparkering, säger Per-Erik Vister.

Artikeltaggar

BedrägerierBengtsforsBrottBrott, lag och rättGöteborgHallands länInbrottPer-Erik VisterStölderVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.