Hoppa till huvudinnehållet

Kanalyran firades intensivt – alltid en folkfest i Mellerud

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Den stora kortegen gick på lördagen via Storgatan till Köpmantorget.
Den stora kortegen gick på lördagen via Storgatan till Köpmantorget. Foto: Inger Larsson

I tre dagar har Kanalyran firats intensivt i Mellerud, Upperud och Håverud. Förutom mycket musik har sommarfesten som vanligt innehållit allt från flaskrace i Dalslands kanal till traktorutställning.

Kanalyran har arrangerats i mer än 50 år och i fredags vid lunchtid drog aktiviteterna i Melleruds största folkfest igång igen. Mellerudsborna sluter upp kring sin sommarfest och föreningar, företag och andra engagerade ortsbor bidrar till ett digert program.

Tidigare festivalgeneralen Lars Nilsson var först ut på scenen på Köpmantorget när musikunderhållningen började och tillsammans med Jonny de Capretz bjöd han på svenska visor.

Allt från hoppborg till epa-uppvisning, hantverksförsäljning och ansiktsmålning bjöds.

En av de stora höjdpunkterna under lördagen var kröningen av Hertigen på Dal. Kenneth Magnusson, känd medarbetare på lokala Hemköp med mångårigt och stort engagemang i föreningslivet, fick ta emot krona, stav och mantel på Köpmantorget. Han hade fått 434 röster i omröstningen.

Kenneth Magnusson dubbades till Hertig på Dal av Melleruds kommunchef Karl-Olof Petersson. Till vänster ses konferencieren Anders Ljungqvist.
Kenneth Magnusson dubbades till Hertig på Dal av Melleruds kommunchef Karl-Olof Petersson. Till vänster ses konferencieren Anders Ljungqvist. Foto: Inger Larsson
Mellerud blev våren 2022 systerstad med Scandia som ligger i Minnesota och amerikanska gäster från den nya vänorten syntes i paraden. Sven Andersson från Sundals Ryr var en av nybyggarna som först bosatte sig i Scandia i mitten av 1800-talet.
Mellerud blev våren 2022 systerstad med Scandia som ligger i Minnesota och amerikanska gäster från den nya vänorten syntes i paraden. Sven Andersson från Sundals Ryr var en av nybyggarna som först bosatte sig i Scandia i mitten av 1800-talet. Foto: Inger Larsson
Asfaltsbowling var en av många aktiviteter att prova på under Kanalyran.
Asfaltsbowling var en av många aktiviteter att prova på under Kanalyran. Foto: Inger Larsson
Kanalyrans tidigare general Lars Nilsson var först ut i musikunderhållningen på scenen på Köpmantorget på fredagen tillsammans med Jonny de Capretz.
Kanalyrans tidigare general Lars Nilsson var först ut i musikunderhållningen på scenen på Köpmantorget på fredagen tillsammans med Jonny de Capretz. Foto: Inger Larsson
Utanför biblioteket hölls en traktorutställning.
Utanför biblioteket hölls en traktorutställning. Foto: Inger Larsson
Melleruds brukshundsklubb visade rallylydnad och gav träningstips.De höll till i gamla Coops lokaler vid Köpmantorget.
Melleruds brukshundsklubb visade rallylydnad och gav träningstips.De höll till i gamla Coops lokaler vid Köpmantorget. Foto: Inger Larsson
På Storgatan var det både loppis och matförsäljning.
På Storgatan var det både loppis och matförsäljning. Foto: Inger Larsson
Kortegen samlar alltid mycket folk.
Kortegen samlar alltid mycket folk. Foto: Inger Larsson
Räddningstjänstens bandvagn var med och paraderade.
Räddningstjänstens bandvagn var med och paraderade. Foto: Inger Larsson

Artikeltaggar

FestivalerHemköpKanalyranKarl-Olof PeterssonMellerudMusikOmröstningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.