Hoppa till huvudinnehållet

De firar midsommar till sjöss: ”En upplevelse man inte glömmer”

Publicerad:
Helena Eriksson
helena.eriksson@dalslanningen.se
Bibbi och Mattias från Trollhättan firade midsommar i Nössemark.
Bibbi och Mattias från Trollhättan firade midsommar i Nössemark. Foto: Helena Eriksson

Mattias Eriksson och Bibbi Andersson från Trollhättan är ute på en ovanlig båtsemester. De kombinerar husbil, liten motorbåt och tält. Under sin resa har de tagit sig ända upp till Östervallsskog och tillbaka igen.

– Vi har nog passerat ett 20-tal slussar på vägen, uppskattar Mattias.

Det var en vecka sedan som de startade från Trollhättan med sin husbil. Bakom husbilen drog de sin motorbåt på en trailer. Väl framme i Upperud parkerade de husbilen och fortsatte sedan resan till sjöss.

När Dalslänningen träffar dem har de lagt till i småbåtshamnen i Nössemark.

– Vi har kört väldigt långt. Ganska precis 100 nautiska mil. Det blir cirka 18 vanliga mil, säger Mattias.

Han tycker det har funkat bra även med en liten båt. Fördelen är att det är lättare att slussa med den. De kan dock inte bo i båten och därför har de med sig ett tält.

Vad är bäst med den här typen av semester?

– Det bästa är att det är så fritt och så nära naturen. Det blir en upplevelse som man inte glömmer, säger Bibbi Andersson.

Bibbi och Mattias tältade mycket när barnen var små, för cirka 25 år sedan.

– Nu känner vi oss som ungdomar igen, skojar Bibbi.

På sin resa har de passerat platser som Gustavsfors, Töcksfors och Båstnäs, med den berömda bilkyrkogården. De är mycket imponerade av alla gästhamnar de lagt till vid.

– Bryggföreningarna har gjort ett jättefint jobb. På Dalslands kanals hemsida finns det mycket bra information om allt från boende till hur slussarna fungerar, menar Mattias.

Ett enkelt val

Under midsommarveckan såg de att Nössemarks camping, café och gästhamn skulle ha ett trevligt evenemang, med både dans kring midsommarstången, buffé, och ett band som spelade på kvällen. Därför var det ett lätt val att styra kosan just hit.

– Det är verkligen jättefint ordnat här med badplatsen och restaurangen. När man kommer med båten ser det väldigt välkomnande ut, konstaterar Mattias.

Under midsommardagen går färden vidare mot Ed och sedan hem till Trollhättan igen. Totalt 30 mil på väg, och till sjöss blir det under dessa nio dagar för Bibbi och Mattias.

Artikeltaggar

BåtarCampingDalslänningenHusbilarMattias ErikssonMidsommarNöje/KulturNössemarkTrollhättanUpperud

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.