Hoppa till huvudinnehållet

Somriga boktips: Palmemordet och svensk musikhistoria för hängmattan

Publicerad:
Conny Hultgren tipsar om bland annat Thomas Petterssons ”Den osannolika mördaren”.
Conny Hultgren tipsar om bland annat Thomas Petterssons ”Den osannolika mördaren”. Foto: Britt-Marie Erlandsson

När journalister ska tipsa om böcker att läsa i hängmattan brukar det ofta handla om deckare. Deckare verkar ha blivit synonymt med sommarläsning. Och för all del, det kan nog stämma.

Men för att bredda oss lite ska jag ge ett par andra tips.

Den första boken är i och för sig minst lika spännande som en deckare och det handlar också om ett mord. Men ett som ägde rum i verkligheten en sen och kylig februarikväll 1986.

Palmemordet

Vi talar om den stora kriminalgåta som fortfarande gäckar och berör. Mordet på landets statsminister, Olof Palme.

”Den osannolika mördaren” (Offside press) av Thomas Pettersson.
”Den osannolika mördaren” (Offside press) av Thomas Pettersson. Foto: Conny Hultgren

Kanske hade mordet kunnat lösas om det inte varit för en slarvigt skött polisutredning under ledning av dåvarande länspolismästare Hans Holmér.

Men ändå. Så sent som i juni 2020 meddelade chefsåklagare Krister Petersson att det nu fanns en person som han kunde peka ut som skäligen misstänkt för mordet. Nämligen den så kallade Skandiamannen, Stig Engström. En person som aldrig hade utretts som gärningsman.

Journalistiskt gräv

Hur hade de nya Palmeutredarna kommit fram till denna slutsats? Ja, allt talar för att den grävande journalisten Thomas Petterssons bok ”Den osannolika mördaren” (Offside press) gav dem alla svar de behövde.

Boken redogör på ett trovärdigt sätt hur det hela kan ha gått till. Engström var på plats när Palme sköts, han motsvarar vissa vittnesbeskrivningar och han rörde sig i Palmefientliga kretsar.

Alla som är intresserade av Palmemordet, kriminallitteratur eller journalistik bör läsa Thomas Pettersons bok.

Alla minns var vi var

Vi som var med på den tiden minns alla var vi var och vad vi gjorde när vi fick höra att Olof Palme hade blivit mördad.

Musikproducenten Kjell Andersson var i Halmstad. Närmare bestämt på Marie Fredrikssons turnépremiär vid lanseringen av albumet ”Den sjunde vågen”. Efter spelningen fick han beskedet av Camilla Andersson från bandet Milla´s mirakel.

Dagen efter åkte Kjell Andersson tåg genom landet där svenska flaggor hängde på halv stång. Under resan satt Kjell Andersson och tänkte på alla de svenskar som under natten skrapat bort anti-Palmestickers från sina bilar.

Conny Hultgren tipsar om bland annat Kjell Anderssons ”Ingen går hel ur det här” (Albert Bonniers förlag).
Conny Hultgren tipsar om bland annat Kjell Anderssons ”Ingen går hel ur det här” (Albert Bonniers förlag). Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det där är bara några rader i den tegelsten som Kjell Andersson har skrivit med titeln ”Ingen går hel ur det här” (Albert Bonniers förlag). Avsnittet har inget att göra med det övriga innehållet. Boken handlar om Anderssons 40 år som producent och artist- och repertoarman på EMI och om alla de svenska artister han arbetade med under denna tid.

Massor av musikhistoria

Han bjuder läsarna på mängder av underhållande historier om Ulf Lundell, Per Gessle och Gyllene Tider, Marie Fredriksson, Roxette, Plura Jonsson och Eldkvarn, Mauro Scocco, Wilmer X, Totta Näslund och Lisa Ekdahl. För att bara nämna några kända namn.

Det är firmans skivpresseri i Åmål som inte kan hantera dubbla A-sidor, dalslänningarna blir förvirrade.
Kjell Andersson, ur boken ”Ingen går hel ur det här” (Albert Bonniers förlag).

Vi får ta del av en nattlig eskapad på skivbolaget Silences legendariska studio i värmländska Koppom då Kjell Andersson tillsammans med ett antal (icke namngivna) musiker skulle ta reda på vilka som dolde sig bakom det hemlighetsfulla bandnamnet Philemon Arthur and the dung. Ett band som 1972 vände upp och ner på branschen med låten ”In kommer Gösta” och Grammisbelönades. Det gick så långt så att Grammisgalan fick ställas in under femton års tid efter detta. Resultatet av Kjell Andersson och hans kompisars efterforskningar ska inte avslöjas här.

"Ingen går hel ur det här" av Kjell Andersson.
"Ingen går hel ur det här" av Kjell Andersson. Foto: Conny Hultgren

En annan anekdot handlar om när EMI skulle ge ut Gyllene Tiders debutsingel ”Himmel no. 7” på den ena sidan och ”Flickorna på TV2” på den andra. EMI och Kjell Andersson ville ge ut singeln som en dubbel A-sida. I likhet med klassiska Beatles-singlar som ”Strawberry fields forever”/”Penny lane”.

Förvirrade dalslänningar

Men det skiter sig.

”Det är firmans skivpresseri i Åmål som inte kan hantera dubbla A-sidor, dalslänningarna blir förvirrade”, skriver Kjell Andersson lakoniskt.

Alla som är intresserade av modern svensk musikhistoria ombedes läsa Kjell Anderssons bok.

Artikeltaggar

ÅmålArtisterBöckerDeckareEldkvarnEMIGyllene TiderHalmstadHans HolmérKoppomLitteraturMarie FredrikssonMauro ScoccoMusikOlof PalmePer GesslePhilemon Arthur and the DungPlura JonssonRoxetteSilenceStig EngströmThe BeatlesThomas PetterssonTotta NäslundUlf LundellWilmer X

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.