Hoppa till huvudinnehållet

TV: Kommunen visar sin konstskatt i sommar: ”Ett väldigt intressant axplock”

Publicerad:
Kultur- och fritidschefen Anna Hjelmberg vid sin personliga favorit i samlingen. Ett textilt verk av Eivor Eliasson.
Kultur- och fritidschefen Anna Hjelmberg vid sin personliga favorit i samlingen. Ett textilt verk av Eivor Eliasson. Foto: Conny Hultgren

Vilka konstskatter finns egentligen i en kommuns gömmor? Ja, några valda delar visar nu Bengtsfors kommun upp för allmänheten i konsthallen.

– Syftet med det här utställningen är att visa och skapa ett intresse för den konst vi har för våra besökare och våra invånare. Det här är konst som till vardags finns i vårt konstarkiv och det är verk som vi har köpt in genom åren. Vi har inget ordentligt konstförråd, men det är något vi gärna skulle vilja få till, säger Anna Hjelmberg, kultur- och fritidschef på Bengtsfors kommun.

Ett tryckt verk med titeln ”Bil o villa” av Britt-Marie Jern. Jern som annars är mest känd för sina skulpturer. Bland annat Dan Andersson-skulpturen på Järntorget i Göteborg och skulpturerna av Maria Wine och Artur Lundkvist i Solna. Hennes verk ”En Åmålshistoria” finns också vid äldreboendet Illern i Åmål.
Ett tryckt verk med titeln ”Bil o villa” av Britt-Marie Jern. Jern som annars är mest känd för sina skulpturer. Bland annat Dan Andersson-skulpturen på Järntorget i Göteborg och skulpturerna av Maria Wine och Artur Lundkvist i Solna. Hennes verk ”En Åmålshistoria” finns också vid äldreboendet Illern i Åmål. Foto: Conny Hultgren

Det är totalt 25 verk av olika konstnärer som nu finns att se i Bengtsfors konsthall fram till den 13 augusti. Under tisdagen var det vernissage.

”Ett axplock”

– Det här ett axplock av allt som finns i vårt arkiv. Det är väldigt intressant att se hur mycket som egentligen finns, säger Anna Hjelmberg.

Anna Hjelmberg vid ett lite udda verk av Lars Lerin, en oljemålning utan titel. Värmlänningen Lerin som ju annars är mest känd för sina akvarellmålningar.
Anna Hjelmberg vid ett lite udda verk av Lars Lerin, en oljemålning utan titel. Värmlänningen Lerin som ju annars är mest känd för sina akvarellmålningar. Foto: Conny Hultgren

Här samsas verk av yngre konstnärer som Jeanna Berger med äldre konstnärer som Björn Carlén. Några avlidna konstnärers verk finns också med på utställningen, till exempel Olga Birkfeldt och Sune Randolf.

Ett fotografi av den skicklige naturfotografen Kent-Åke Gustavsson från Bengtsfors finns med på utställningen. Kent-Åke Gustavsson som dessvärre avled tidigare under året.
Ett fotografi av den skicklige naturfotografen Kent-Åke Gustavsson från Bengtsfors finns med på utställningen. Kent-Åke Gustavsson som dessvärre avled tidigare under året. Foto: Conny Hultgren

– Många av konstnärerna som är representerade på den här utställningen har eller har haft någon anknytning till Dalsland. Många av dem är fortfarande bosatta och verksamma i landskapet, säger Anna Hjelmberg.

Anna Hjelmberg vid ett pappersverk av Lisa Brunnegård.
Anna Hjelmberg vid ett pappersverk av Lisa Brunnegård. Foto: Conny Hultgren

För kommunens alla anställda kan den nu pågående sommarsalongen innebära ett tillfälle att ta tillvara på inför framtiden.

Kan låna in verk

– Alla som jobbar på kommunen kan låna in verk av den konst vi har i arkivet till sina arbetsrum, säger Anna Hjelmberg.

Ett fantasiverk i olja signerad Amanuel är ett av de mer färgstarka inslagen på sommarsalongen.
Ett fantasiverk i olja signerad Amanuel är ett av de mer färgstarka inslagen på sommarsalongen. Foto: Conny Hultgren

Hon berättar också att kultur- och fritidsförvaltningen har beviljats 50 000 kronor från den kommunala budgeten för att under året köpa in verk av och stötta lokala konstnärer.

– Det är vi väldigt glada över. Det är pengar som vi kommer att få god nytta av.

”Fisk gul”. Så heter kort och gott detta tryckta verk av Jim Berggren.
”Fisk gul”. Så heter kort och gott detta tryckta verk av Jim Berggren. Foto: Conny Hultgren

Artikeltaggar

Anna HjelmbergArtur LundkvistBengtsfors kommunBjörn CarlénBritt-Marie JernDalslandDan AnderssonIllernJärntorgetKent-Åke GustavssonKonstKulturLars LerinMaria WineNöje/KulturOlga BirkfeltSkulpturerUtställningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.