Hoppa till huvudinnehållet

REDAKTIONEN TIPSAR: Redaktionen tipsar om sina sommarpärlor

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Niclas Jonasson
niclas.jonasson@dalslanningen.se
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se

Utmanande vandringsleder i storslagen natur, lugnt och harmoniskt promenadstråk i skogen, paddling eller fina klippor för ett dopp i plurret. Här tipsar redaktionen om sina pärlor om sommaren.

Kroppefjäll i Färgelanda kommun.  Ragnerudssjöns branter, Ragnerudsjöns branter. Vandring. Högsäter.
Kroppefjäll i Färgelanda kommun. Ragnerudssjöns branter, Ragnerudsjöns branter. Vandring. Högsäter. Foto: Helena Lindgren

”Pilgrimsleden är värd en tur”

Naturguiden Eddie Dalsborn tipsar om Pilgrimsleden som en av de bästa i Dalsland.

Den del av Pilgrimsleden som går genom den dalsländska naturen tar vandraren genom stora delar av landskapet. Den sträcker sig över 100 kilometer över Dalboslätten och vidare genom den dalsländska naturen där den startar i Vänersborg i söder till Edsleskog i Åmåls kommun i norr.

Det tar cirka 4-5 dagar att gå hela leden som går på landsvägar, skogsstigar och traktorvägar.

Leden kvalificeras som medelsvår, men det varierar beroende på vilken del av leden det är.

Mot Världens Ände på Baldersnäs.
Mot Världens Ände på Baldersnäs. Foto: Tommy Löfgren

”Lagom tur i underbar natur”

Helena Lindgren vill tipsa om Världens ände. Det låter ju både domedagsaktigt och deprimerande, men vandringsleden på halvön i Laxsjön är allt annat än det.

Leden, som ligger vid Baldersnäs herrgård i Dals Långed, är cirka 5 kilometer vilket gör den alldeles utmärkt för en familjetur. Den sträcker sig längs strandlinjen och bjuder vandraren på många fina naturvyeer. Den är i stort sett fri från krävande backar vilket gör det tillgänglig för både den yngsta och äldsta.

Leden går genom ett naturreservat där det finns vackra rastplatser och möjligheter till bad. Vid halvöns spets, Världens ände, finns en större lägerplats med toaletter, vindskydd och eldstad.

Röskalven heter den konstgjorda damm som finns vid vattentornet i Rösskogen i Åmål.
Röskalven heter den konstgjorda damm som finns vid vattentornet i Rösskogen i Åmål. Foto: Conny Hultgren

”Det finns även ett ganska rikt djurliv”

Conny Hultgren: Lugnet finns i Hanebols- Rösskogen

Lugnet. Harmonin. Motionen. Allt detta får du i skogen. För min del styr stegen gärna mot Hanebols- och Rösskogen i Åmål.

I Hanebol finns hur många spår som helst i olika längd. Perfekta för löparen eller vandraren.

I den angränsande Rösskogen finns en två kilometer lång mycket vacker slinga där man kan finna ro vid den konstgjorda dammen Röskalven. Vill man i stället få upp pulsen finns här ett antal skyltar som beskriver olika övningar man kan företa längs en aktivitetsrunda.

Det finns även ett ganska rikt djurliv i de här skogarna. Jag brukar själv emellanåt se bland annat hackspett, ekorre, hare, rådjur, älg och orm.

DKM Kanotmaraton mässa
DKM Kanotmaraton mässa Foto: Thomas Wallin

”Med en kort paddeltur når man fina klippor”

Gustavsfors – en pärla i norr

Britt-Marie Erlandsson vill tipsa om sin hemby. När sommaren kommer rullar Gustavsfors ur sitt skal som en liten pärla. I den idylliska byn med minnen från järnbrukstiden öppnar restauranger och caféer, båtar slussar mellan Lelång och Västra silen och det är liv och rörelse

Med en kort paddeltur når man fina klippor i Lelång för strandhugg och bad. Gustavsfors är också en ypperlig plats att utgå ifrån om man vill göra en längre rundtur med kanot i Dalslands sjösystem och campa. Man kan faktiskt paddla ända in i Norge om man vill. Har man ingen egen farkost finns det att hyra på plats. Så även segelbåtar.

Den här sommaren är det även möjligt att starta sin dressintur från Gustavsfors och trampa mot Bengtsfors eller över Värmlandsgränsen till Årjäng. Dal Västra Värmlands Järnväg, DVVJ, går alldeles utanför den pittoreska lanthandeln. Området runt Gustavsfors bjuder dessutom på roliga cykelvägar, natursköna vandringsleder och vilda skogar.

Den tredje generatinoen tar över verksamheten Ragneruds camping och stygby.
Marielle Örtengren och Linus Bergström är nya ägare.
Den tredje generatinoen tar över verksamheten Ragneruds camping och stygby. Marielle Örtengren och Linus Bergström är nya ägare. Foto: Helena Lindgren

Sjön från min barndom

Niclas Jonasson tipsar om Ragnerudssjön. Min barndoms sommardagar tillbringades på badplatsen vid Ragnerudssjöns camping. Vi klättrade i sandberget intill parkeringen, rusade ned och kände för en kort stund att vi lättade från marken.

Än i dag när jag återvänder och kliver in på caféet innehåller det en doft av min barndom. En lukt som inte går att beskriva. Men som slungar mig 20 år tillbaka i tiden, tillbaka till sandberget och de varma doppen i Ragnerudssjön.

Artikeltaggar

Baldersnäs herrgårdDalslandDammarDjur och naturDVVJGustavsforsKanotNaturRösskogenSkogSommar 2023

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.