Hoppa till huvudinnehållet

ÅRETS VIKTIGASTE PROGNOS: Så blir midsommarvädret i Dalsland

Publicerad:
Så blir midsommarvädret i Dalsland.
Så blir midsommarvädret i Dalsland. Foto: TT Nyhetsbyrån

Här kommer den – årets viktigaste väderprognos.

Den som berättar vilket väder vi får under midsommarhelgen i Dalsland.

– Det blir soligt och drygt 25 grader. Så det är bra förutsättningar för att fira utomhus, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Guide: Här kan du fira midsommar

Midsommar är vid sidan av julen den kanske viktigaste högtiden i Sverige. En högtid vi helst firar utomhus med nära och kära kring ett bord dukat med sill och färskpotatis och jordgubbar. Kanske även med dans kring en midsommarstång.

Därför är det så avgörande vad det blir för väder just kring denna, mycket speciella svenska högtid, som också historiskt är fylld av romantik och mystik.

Soligt och varmt

– På midsommarafton blir det soligt väder med en temperatur på drygt 25 grader och en svag nordlig vind i Dalsland, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Vilka blir meteorologens rekommendationer?

– Det är bra förutsättningar för att fira utomhus. Så det är solkräm på! Men på kvällen sjunker sedan temperaturen ner mot tio grader så ta med en tröja, säger Marie Staerk.

Värmen håller i sig

På midsommardagen (lördag) fortsätter det att vara varmt, berättar Marie Staerk.

– Det blir drygt 26 grader och soligt. Det passerar visserligen moln och kan eventuellt komma någon lokal regnskur. Men det blir inga stora mängder, säger Marie Staerk.

Hon fortsätter.

– Det varma vädret håller i sig även på söndagen. Det blir mellan 25 och 26 grader och solen dominerar.

Eventuellt lite regn

Därefter kan väderläget komma att ändras något.

– I början av nästa vecka kan det röra sig lite regn in över Dalsland, men det är fortfarande lite osäkert, säger Marie Staerk.

Eldningsförbud

Det är fortsatt torrt i markerna efter att det har varit en varm och nederbördsfattig inledning på sommaren.

– Det gäller att hålla koll på om det råder eldningsförbud i ens kommun på kommunernas och länsstyrelsernas hemsidor, säger Marie Staerk.

I Dalsland råder för närvarande skärpt eldningsförbud i Färgelanda och Mellerud. I Dals-Eds kommun råder eldningsförbud av normalgraden.

På torsdagen hävdes det eldningsförbud som tidigare gällt i Bengtsfors och Åmål.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsDalslandEdFärgelandaMellerudMidsommarMidsommaraftonMidsommardagenMolnigtSMHISolVäderVärmeböljaVind

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.