Hoppa till huvudinnehållet

Så blir nya centrum – ingen tankstation men bättre parkering och laddstolpar

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Marina Ståhl och Pontus Nordwall i föreningen Billingsfors för alla på den så kallade Sehlintomten som nu kanske efter lång tid blir iordningställd.
Marina Ståhl och Pontus Nordwall i föreningen Billingsfors för alla på den så kallade Sehlintomten som nu kanske efter lång tid blir iordningställd. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det blir ingen tankstation i Billingsfors, vilket fanns med i planerna för den så kallade Sehlintomten. Trafikverket säger nej.

Kommunen jobbar nu istället utifrån den ursprungliga planen vilket betyder parkytor, bättre parkering och laddstolpar.

Planen för Billingsfors centrum sammanställdes utifrån tankar och idéer som framkom vid ett stormöte mellan kommunen, föreningar och företag på orten för flera år sedan. Syftet var att göra Billingsfors centrum mer attraktivt och få bilister på genomresa att stanna till en stund.

Under resans gång har önskemål om en obemannad mindre tankstation i centrum framkommit. Därför tog kommunen fram en plan fram för att göra det möjligt för en eventuell entreprenör att etablera sig.

Elstolpar

Därefter har inte mycket hänt. Men nu står det klart att inte blir någon tankstation.

– Det visar sig att det inte går eftersom det krävs större säkerhetsavstånd från väg och järnväg enligt Trafikverket, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

Kommunen jobbar nu utifrån den ursprungliga idén med bättre parkering och parkytor.
Kommunen jobbar nu utifrån den ursprungliga idén med bättre parkering och parkytor. Foto: Bengtsfors kommun

Varför det inte framkommit tidigare menar Bertilsson beror på att de fått motstridiga besked från Trafikverket. Nu tittar kommunen på alternativet att sätta upp elstolpar istället, vem som ska göra det och vad kommunen kan bidra med.

”Så fort som möjligt”

Med andra ord jobbar kommunen utifrån den ursprungliga idén med en park, mer lättillgänglig parkering och laddstolpar.

– Förvaltningen har fått direktiv att iordningställa området så fort som möjligt, säger Bertilsson.

Arbetet har dragit igång enligt destinationsutvecklare Crister Blüme.

– Zina Aboud (kommunens byggprojektledare) håller nu på med att rita och kostnadsberäkna ombyggnad av parkering och park så det ska bli trevligare och mer lättillgängligt, säger han och hoppas markarbeten kan påbörjas snart.

– Så fort som möjligt! Ambitionen är att vara igång efter sommaren, säger Crister Blüme.

Artikeltaggar

BengtsforsBillingsforsCrister BlümeKommunstyrelsenParkerParkeringSamhälleStig BertilssonTrafikverketZina Aboud

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.