Hoppa till huvudinnehållet

Parter överens – cykel- och gångväg byggs vidare

Publicerad:
Marianne Göthberg, ridskolechef i Färgelanda ridklubb, Lisa Winberg, styrelseledamot i ridklubben, Louise Blom, Yngve Mattsson, Louise Kleibrant och Kenth Jansson i Föreningen Lelången cykel- och gångväg.
Marianne Göthberg, ridskolechef i Färgelanda ridklubb, Lisa Winberg, styrelseledamot i ridklubben, Louise Blom, Yngve Mattsson, Louise Kleibrant och Kenth Jansson i Föreningen Lelången cykel- och gångväg. Foto: Johan Lindahl

Det är snart två år sedan som Lelången cykel- och gångbana mellan Färgelanda och Högsäter började byggas. Sedan en tid tillbaka har projektet dock stått still, då flera markägare inte vill släppa till sin mark. Nu har man dock kommit överens med en av dem – Färgelanda ridklubb, vilket gör att ännu en etapp kan byggas.

– Det känns väldigt bra. Ju fler som hänger på, desto bättre, säger initiativtagaren Yngve Mattsson.

Då, i juni 2021, var väg 172 avstängd på grund av vägarbete under flera veckor, då det blev svårt att ta sig mellan de två orterna, vilket blev droppen för initiativtagaren Yngve Mattsson.

Sedan dess har den växt fram etapp för etapp tack vare ideella krafter. Hittills är nästan 4,5 kilometer färdig, mellan Högsäter och Gudhem – men det är en bit kvar.

Medan 16 markägare såg positivt på att låta en väg korsa deras egendom, var det fyra som inte var det, vilket har gjort att projektet stått still en period.

När och om alla är med på tåget kan man få loss 2,5 miljoner krnor från EU för att slutföra den återstående milen, genom Leadermetoden. Föreningen måste dock själva stå för 250 000 och göra eget arbete värt 700 000 kronor.

Målet och förhoppningen är att det ska lösa sig, men hur lång tid det tar vet ingen.

– På lång sikt kommer det att lösa sig, det är jag säker på. Men jag tror inte att det blir i år, säger Yngve Mattsson.

Överens med ridklubben

Alldeles nyligen kom man överens med en 17:e markägare. Färgelanda ridskola var inledningsvis skeptiska då vägen i så fall går igenom en av hagarna, där hästarna helst betar. Dessutom kommer man inte kunna rida på vägen, då det är förbjudet enligt trafikförordningen.

– Det är en bit av den bästa hagen som försvinner. Det är hästarnas favoritställe, säger Marianne Göthberg, ridskolechef.

Att vägen inte får användas för att färdas med häst ser man dock inte lösning på i nuläget. Dock gynnas ridklubben på annat sätt.

– Vi hade gärna också sett att vägen går att rida på, men det verkar inte gå att lösa. Det viktigaste är att våra medlemmar i Högsäter kan ta sig hit säkert, säger Marianne Göthberg.

Lösning på problemet

Nu har man dock hittat en lösning på en del av problemet.

– Dealen är att vi har lovat att röja upp ny mark, som tidigare varit igenväxt. Det är nerblåsta träd och sly, som vi lovar att ta bort så hästarna kan beta där, säger Yngve Mattsson, ordförande i föreningen.

– Det är först nu vi har satt oss ner för att prata. Men så fort vi fick kontakt hade vi ett möte och det är därför det har dröjt några veckor, säger Lisa Winberg, styrelseordförande i Färgelanda Ridklubb.

Detta innebär att arbete med ännu en etapp kan påbörjas, ytterligare 600 meter. Men utan Leaderpengar får man bekosta det själva. Planen är att det ska komma igång under sensommaren. Sedan har man kommit halvvägs.

– Just nu är det väldigt varmt, så man vågar inte göra nånting i naturen. Vi får räkna på det, men vi har tänkt oss innan hösten i alla fall.

Artikeltaggar

EUFärgelandaFärgelanda RidklubbGång- och cykelvägHögsäterLelångenMarianne GöthbergTrafikVägarbete

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.