Hoppa till huvudinnehållet

Regionen erbjuder gratis vaccin: ”Kan utrota livmoderhalscancer”

Publicerad:
Reporter Jenny Hortlund
Jenny Hortlund
jenny.hortlund@sla.se
I en nationell kampanj erbjuds nu gratis vaccin för att utrota livmoderhalscancer. Arkivbild.
I en nationell kampanj erbjuds nu gratis vaccin för att utrota livmoderhalscancer. Arkivbild. Foto: Linn Malmén

I de nationella kampanjen, Ta sticket mot HPV, erbjuds alla kvinnor och personer med livmoderhals födda mellan 1994–1999 gratis HPV-vaccination och samtidig självprovtagning i Västra Götaland.

– Ta tillfället i akt och gå till någon av de vaccinationsmottagningar som erbjuder bokningsbara tider eller drop-in, säger Anna Hedman, samordnare, regional vaccinationssamordning, i ett pressmeddelande

63 000 kvinnor, med kvinnligt personnummer, i regionen får i dagarna ett brev med personligt erbjudande. Personer som redan är vaccinerade mot HPV och transmän är även aktuella för erbjudandet.

Det vaccin som används i Sverige sedan 2019 er ett bredare skydd.

Erbjudandet är en del av en nationell forskningsstudie som samordnas av Karolinska Universitetssjukhuset. Studien undersöker hur man snabbast kan utrota HPV och livmoderhalscancer.

Kan utrota cancern

Tack vare vaccination och screening ges möjligheten att utrota livmoderhalscancer, vilket skulle bli den första cancern att utrotas i världen.

– Målet med studien är att utrota livmoderhalscancer i Sverige. Om fler vaccinerar sig kan vi utrota HPV och livmoderhalscancer inom fem år. Relativt få kvinnor födda 1994–1999 har vaccinerat sig mot HPV, säger Katarina Kylebäck, överläkare specialiserad inom gynekologi och obstetrik och regional processägare inom livmoderhalscancerprevention för Västra Götalandsregionen och Region Halland vid Regionalt cancercentrum väst, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Nu önskar vi att både de vaccinerade och de ovaccinerade i dessa åldrar, tar det nu aktuella bredare HPV-vaccinet som skyddar mot fler HPV-typer. Tillsammans kan vi hjälpas åt att minska förekomst av allvarliga cellförändringar och utrota livmoderhalscancer

Katarina Kylebäck, regional medforskare i studien.
Katarina Kylebäck, regional medforskare i studien. Foto: Pressbild

Självprov tas

Vaccinering erbjuds antingen via drop-in eller genom att boka tid för vaccination när brevet med erbjudandet kommer. I samband med vaccinationen tas även ett självprov för HPV.

– Genom att vaccinera dig och ta prov för HPV har du gjort vad du kan för att skydda dig själv och bidra till forskningen, säger Anna Hedman.

”Ta tillfället i akt och vaccinera dig”, säger Anna Hedman, samordnare, regional vaccinationssamordning.
”Ta tillfället i akt och vaccinera dig”, säger Anna Hedman, samordnare, regional vaccinationssamordning. Foto: Pressbild

Fakta

Screening används för att hitta kvinnor med risk att utveckla livmoderhalscancer för att tidigt kunna behandla eventuella cellförändringar. Det nationella screeningprogrammet mot livmoderhalscancer bjuder in alla kvinnor från 23-års ålder till provtagning för HPV och cellförändringar.

Sedan 2012 erbjuds alla flickor vaccination mot HPV inom skolvaccinationsprogrammet (även pojkar från 2020), men det är relativt få kvinnor födda 1994–1999 som har vaccinerat sig mot HPV.

Sveriges riksdag beslutade den 14:e april 2021 att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer. Därför erbjuds nu alla med livmoderhals födda 1994–1999 HPV-vaccination mot 9 HPV-typer med Gardasil9 med samtidig självprovtagning för HPV. Den nationella kampanjen startades den 3:e maj 2021.

Kampanjen finansieras av medel från staten, regionerna samt med bidrag från Cancerfonden och Vetenskapsrådet.

Källa: Västra Götalandsregionen.

Artikeltaggar

CancerfondenGynekologiRegion HallandVaccinationVetenskapsrådetVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.