Hoppa till huvudinnehållet

Sarah har världens största fågel på gården

Publicerad:
Sarah Svensson är van att hantera de stora strutsarna på gården. Hon säger att de är lite olika till sina personligheter, vissa kan vara besvärliga, andra är mer lugna och lätthanterliga.
Sarah Svensson är van att hantera de stora strutsarna på gården. Hon säger att de är lite olika till sina personligheter, vissa kan vara besvärliga, andra är mer lugna och lätthanterliga. Foto: Helena Eriksson
  • Foto: Helena Eriksson
  • Foto: Helena Eriksson
  • Foto: Helena Eriksson
  • Foto: Helena Eriksson
  • Foto: Helena Eriksson

Sarah Svensson driver Dalslands struts som blivit ett välkänt begrepp på bygden. Numera finns det bara ett par strutsfarmare kvar i Väst­sverige, vilket Sarah tycker är tråkigt. Hon skulle gärna se att det var fler som såg fördelarna med denna ­gigantiska fågel – den största vi har i världen idag.

I över två miljoner år har strutsarna vandrat här på jorden och de påminner faktiskt en hel del dinosaurier med sina reptilliknande fötter. Hjärnan är mycket liten på en struts, men de är oerhört snabba och de är inte att leka med om de känner sig hotade. Att gå in i hagen är inte att rekommendera.

På gården Åttingsåker i Färgelanda går de bakom höga viltstaket. De långsmala halsarna sticker upp som periskop mot himlen. Alla strutsar flockas och kivas för att komma så nära sina besökare som möjligt. Det är verkligen en speciell upplevelse att se in i en struts ögon, med de långa, vackra ögonfransarna. De fluffiga fåglarna är nyfikna och närgångna och vill gärna nypa tag i saker som solglasögon och hår, vilket kan göra ganska ont.

Strutsarna är nyfikna och lätta att fotografera. Det gäller bara att hålla i sina saker.
Strutsarna är nyfikna och lätta att fotografera. Det gäller bara att hålla i sina saker. Foto: Helena Eriksson

Eftersom så många vill träffa livs levande strutsar har Sarah arrangerat Strutsens marknad under några år då hon bjuder in besökare från när och fjärran. I höst ska hon även delta i firandet av Dalsland Mat som firar 20-år med en ”matfest” den andra och tredje september. Under dessa dagar är det öppet på många gårdar runt om i Dalsland.

– Då kommer vi grilla och visa djuren, och så blir det kanske en liten marknad också, säger Sarah.

Köper strutskycklingar

Nu i början av sommaren kommer strutshagarna att vara tomma en period. Sarah ska snart köpa in nya strutskycklingar till gården. Hon har valt att inte föda upp strutsarna själv. I stället köper hon dem från andra uppfödare när de är en till tre dagar gamla. Då är de lättast att transportera. I början är de väldigt känsliga. De blir lätt uppskrämda av besökare och kan till och med dö av det. Därför måste de växa på sig lite innan de får gå ut och träffa folk.

– När de är sex till åtta veckor flyttar de ut, och då sätter de fart och växer, berättar Sarah.

Även i en strutsflock finns det en viss rangordning. Strutsarna jagar varandra och visar upp sin snabbhet och styrka.
Även i en strutsflock finns det en viss rangordning. Strutsarna jagar varandra och visar upp sin snabbhet och styrka. Foto: Helena Eriksson

Hon är 35 år och en riktig mångsysslare och en driven företagare.

– Om man väl fått en gård så får man hitta på något med den. Jag önskar att fler gårdsägare här omkring skulle börja med odling eller uppfödning av något slag. Det gör alltid gott om det är fler aktiva i bygden för då kan vi dra folk tillsammans. Jag tror det finns en längtan att få komma ut på landet, säger Sarah.

Hennes sambo Rickard Svensson sköter jordbruket på gården. Totalt 80 hektar mark. Tillsammans har det tre barn och de tycker också om att pyssla med djuren.

– Tjejerna är med när det är lamning, berättar Sarah.

Nu har hon dessutom skaffat några grupper med höns av olika raser och då har de även det som gemensamt intresse.

Gårdsbutik

Gårdsbutiken finns på gården Glumserud 1, där familjen bor. Här finns alltid en mängd egenproducerade varor, som byts ut allt efter säsong. Sarah säljer i huvudsak strutskött, gris och lamm. Nu har hon fått in en ny sorts glass som är producerad i Skaraborg, men hon har även andra närproducerade produkter. Hon är mycket noga med ursprunget.

– Jag vill helst veta vilken ort det kommer ifrån, säger hon.

Sarah har många kontakter runt om i länet som hon fått via reko-ringar och marknader hon varit på.

I sommar tar Sarah Svensson med besökaren på lammsafari.
I sommar tar Sarah Svensson med besökaren på lammsafari. Foto: Helena Eriksson

På grund av inflationen och osäkerheten på marknaden gäller det att vara påhittig idag. Det är svårt att förlita sig på en viss typ av kunder och därför har hon även andra kanaler som hon säljer igenom, bland annat några restauranger. Dessutom jobbar hon som avbytare på andra gårdar också.

Nu under sommaren blir det lammsafari i Glumserud. Då får besökarna komma och mysa med lammen i hagen. Sarah är med och berättar om lammen och fåren, och om uppfödning i allmänhet. Hon planerar minst tre tillfällen under sommaren. Sarah arrangerar även andra roliga evenemang som korvprovning exempelvis.

Artikeltaggar

DalslandDjurDjur och naturFärgelandaMarknaderNärproduceratNöje/KulturSkaraborgStrutsen : Svenska strutsföreningens medlemstidning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.