Hoppa till huvudinnehållet

SMHI: ”Risken för bränder i skog och mark är extremt stor”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
SMHI varnar för ”extremt stor” risk för skogsbränder.
SMHI varnar för ”extremt stor” risk för skogsbränder. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SMHI varnar för ”extremt stor risk” för skogsbrand i Götaland, Svealand samt Gävleborgs län.

– Det är extremt torrt i markerna och man bör hålla sig uppdaterad om den information som går ut från kommunerna och länsstyrelserna, säger Niklas Einevik, meteorolog på SMHI till Dalslänningen.

– Det är viktigt att allmänheten använder sunt förnuft och inte eldar så det finns risk för bränder, säger Niklas Einevik.

Sedan cirka två veckor tillbaka råder eldningsförbud i hela Västra Götalands län. Alla Dalslandskommuner berörs av förbudet. I Färgelanda och Mellerud har man under de senaste dagarna uppgraderat varningen till skärpt eldningsförbud.

Eldningsförbud

Vid eldningsförbud av ”normalgraden” gäller det att eldning och grillning i skog och mark är förbjudet. Förbudet gäller inte grillning och matlagning vid iordningställda platser eller villaträdgårdar.

Om det råder skärpt eldningsförbud är det förbjudet även att grilla vid fasta grillplatser på allmän plats. Det är tillåtet att använda exempelvis stormkök om det är placerat så att faran för eldspridning och antändning är låg och att grilla på egen tomt i grill.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBrott, lag och rättBränderDals-Eds kommunDalslänningenFärgelandaFärgelanda kommunGrillningMat och dryckMellerudMelleruds kommunSkogSMHIVästra Götalands länÅmåls kommun

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.