Hoppa till huvudinnehållet

Saga blir föreståndare när familjen tar över vandrarhemmet

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Familjen Blüme-Josefsson med Erik, Saga och Anneli (lillebror Max saknas på bilden) är redo att ta emot sommarens gäster.
Familjen Blüme-Josefsson med Erik, Saga och Anneli (lillebror Max saknas på bilden) är redo att ta emot sommarens gäster. Foto: Britt-Marie Erlandsson

I sommar är det familjen Blüme-Josefsson som tar emot gäster på det anrika vandrarhemmet på Gammelgårdens friluftsmuseum i Bengtsfors.

Därmed kan familjen också utveckla sitt upplevelseföretag The Dalsland Experience och dottern Saga får jobb efter studenten.

Erik Josefsson har en gedigen erfarenhet av besöksnäring inte minst genom Camp Dalslands alla event. När han fick reda på att vandrarhemsvärden på Gammelgården skulle sluta och ingen ny skulle anställas blev han intresserad.

– Det kändes helt rätt. Jag tänkte på vår dotter Saga som tar studenten i år, det skulle vara en jättebra start för henne, säger han.

Och Saga gillade idén.

– Det känns så typiskt oss, vi har varit engagerade i Camp Dalslands arrangemang, vi har cykelföretaget och vi trivs med att träffa mycket människor, säger hon och fortsätter:

– Vi gick igenom hur en arbetsdag skulle se ut för mig på vandrarhemmet och jag tyckte det lät intressant och spännande.

Ljusat upp

Inför sommarsäsongen har familjen fixat till och fräschat upp rummen.

– Vi har lättat upp rummen med ljusa gardiner, plockat bort en del möbler och placerat om. Med små medel har vi skapat ett ljusare och mer välkomnande vandrarhem, säger Erik Josefsson.

– Det finns en jättepotential här med coola möbler, men de behöver stå på rätt ställe, säger Saga som varit med i inredningsarbetet tillsammans med mamma Anneli Blüme.

Saga Josefsson tar studenten i år och blir sedan föreståndare för vandrarhemmet på Majberget.
Saga Josefsson tar studenten i år och blir sedan föreståndare för vandrarhemmet på Majberget. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Vandrarhemmet är de första byggnaderna som besökarna möter när de kommer till friluftsmuseet på Majberget. Som för övrigt är västsveriges största friluftsmuseum med många historiska byggnader, fina promenadstigar runt om och en fantastisk utsikt över sjöar och skogar.

Det finns totalt 15 uthyrningsrum, dels i den gula herrgårdsbyggnaden från 1700-talet, dels i det spånklädda huset från slutet av 1800-talet samt i en gammal stolpbod och ett härbre. Totalt rör det sig om 45 sängplatser.

Cyklar

I och med att The Dalsland Experience arrenderar vandrarhemmet kommer de också kunna erbjuda fler paketlösningar. Företaget har ett 20-tal cyklar i olika varianter, förutom gravel (grusvägscykel) också hybridcyklar, elcyklar och damcyklar med korg.

– Vi kommer köpa in fler cyklar med korg som lämpar sig för kortare turer med picknick, säger Erik Josefsson.

Upplevelseföretaget som startade förra året erbjuder både guidade cykelturer och cyklar i olika varianter för egna utflykter.
Upplevelseföretaget som startade förra året erbjuder både guidade cykelturer och cyklar i olika varianter för egna utflykter. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Turister kan hyra cyklar för en tur på egen hand men företaget erbjuder även guidade turer. Det var med guidade turer som Erik Josefsson, själv flitig cyklist, startade upplevelseföretaget med förra året.

– Jag tyckte det var en bra start att komma in i besöksnäringen på och det var något som saknades. Upplevelsen blir så mycket bättre med guide. Jag som bor här tycker det är fantastiskt att cykla i Dalsland så det måste vara en ännu större upplevelse för de som kommer hit.

Familjen Blüme-Josefsson, där alla kommer att vara inblandade på olika vis för att få gästerna att känna sig som hemma, är förväntansfulla inför sommaren.

– Det ska bli jätteroligt, men man är lite smånervös för hur boendebeläggningen blir eftersom det varit stängt här under våren, säger Erik Josefsson.

Artikeltaggar

BengtsforsCamp DalslandCyklarDalslandErik JosefssonGammelgårdenMänskligtStudentenStudenterTrafikTurism

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.