Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2023 tilldelas Bengt Berg. Han är den första värmländske författaren sedan 1996 att föräras priset, och en av få poeter.
– Litteraturen har erövrat mig. Jag föddes inte i en bokhylla, säger en glad och även lite generad pristagare.
Pristagaren avslöjades vid en ceremoni på Selma Lagerlöfs Mårbacka på fredagsförmiddagen.
När dörren till Selma Lagerlöfs arbetsrum slogs upp, satt en värmländsk författarkändis där vid hennes skrivbord.
– Att sitta i den här stolen gav en väldigt märklig känsla innan ni kom in här. Därför att det kändes som en dröm: en dröm att jag fått Selma Lagerlöfs litteraturpris, jag sitter och väntar i stolen, i det här vackra rummet – och det kommer ingen! De har ändrat sig! säger han.
”Ujamej – fantastiskt”
Men visst kom hela troppen av prisjury och uppvaktande gratulanter. Motiveringar lästes upp, blommor räcktes över – till en glad författare.
– Ujamej! Det är fantastiskt att få uppleva det här.
Motivering
Selma Lagerlöfs litteraturpris 2023 tilldelas Bengt Berg
”För ett författarskap som – i likhet med Selma Lagerlöfs – kombinerar en stark lokal förankring med en internationell räckvidd och universell betydelse, som med vemod och humor värnar den lilla människans kraft och betydelse och visar vägar in i tillvarons förunderliga dimensioner.”
Orden i motiveringen tackade han för och tog till sitt hjärta, men han avslöjade också att han kände sig både glad och generad. Han berättar om en boktitel han fick syn på i en bokhylla hemma innan han åkte: Dag Solstads roman Genans och värdighet.
– På ett sätt är det det jag känner. Jag känner mig generad, eller blyg, säger han och berättar att vägen till böckerna inte var så självklar från början i hans liv.
Selmas saga - och skrubbad rygg
– Litteraturen har erövrat mig. Jag föddes inte i en bokhylla. Mitt hem var väldigt enkelt, och bra, jag är född 1946 och växte upp i det ljuvliga 50-talet då allt var rimligt. Litteraturen kom mig till mötes.
Och en av de första författarskapen Torsbysonen Bengt Berg mötte, var Selma Lagerlöfs.
– Lördagen var en stor dag i skolan för då fick man lyssna på ett kapitel av Nils Holgersson och som avslutning på den avkortade skoldagen bli badad och skrubbad på ryggen av bastanta damer med rotborste och så kom man hem ren och fin och bildad.
50 år som författare
Och författare blev han ju. Nästa år är det 50 år sedan han gav ut sin första bok.
– Åren har gått förhållandevis fort. Jag hoppas jag har några kvar och jag hoppas jag ska skriva några till, säger han.
Under de 50 åren har han byggt upp ett författarskap som nått långt. I motiveringen lyfts bland annat fram hur Bengt Berg kombinerar ”en stark lokal förankring med en internationell räckvidd och universell betydelse”.
– I likhet med sina värmländska föregångare Selma Lagerlöf och Göran Tunström, så expanderar Bengt Berg sina lokalt förankrade dikter till det allmängiltiga och rentav universella, säger Arne Melberg, en av ledamöterna i prisjuryn.
”Finns poesi överallt”
Juryn lyfter också fram att han ofta tar avstamp i det vardagliga och det håller Bengt Berg med om.
– För det första finns det poesi överallt, det gäller bara att upptäcka det. Jag har inte någon överdrivet romantisk syn på poesi så att jag tycker att en ros är mer värd än en brännässla. Jag skrev en diktsamling en gång som hette Den blå containern, då det utbröt en liten debatt i Nya Wermlands-Tidningen. ”Mitt hjärta är en blå container” hade jag skrivit och då fick jag mothugg att ”man kan inte likna sitt hjärta vid en blå container”.
Poeten Bengt prisas
Bengt Berg är också en författare som är starkt engagerad i det värmländska kulturlivet i stort.
– Vi känner alla här Bengt, alla i Värmland känner Bengt som kulturman, kulturföretagare, kulturentreprenör, kulturinstitution, men vi vill med priset fästa uppmärksamheten på Bengt som författare och poet, säger Arne Melberg och konstaterar att det faktiskt är få poeter som fått priset.
– Det tycker jag också är väldigt uppmuntrande. Kristina Lugn har fått det och det är ett underbart sällskap. Poesin är ju en marginell kulturyttring och desto roligare då om det kan prisbelönas på det här sättet, säger Bengt Berg.
Första värmlänningen på 26 år
Han är dessutom en av få värmländska författare och den första värmlänningen på många år att prisas. Senast var det Rolf Edberg, 1996.
Att Värmland har en rik berättartradition kan dock inte förnekas och Bengt Berg fortsätter gärna i både Selma Lagerlöfs och Gustaf Frödings fotspår.
– I grunden finns det en så sprudlande och ibland väldigt allvarsam berättartradition i det här landskapet. Ibland står mina dikter och väger mellan att vara korta noveller eller dikter.
Och vad har Selma Lagerlöf betytt för dig, som författare och människa?
– Som människa har hon kommit att betyda mer och mer ju äldre man blir. På något vis har hon befolkat det här landskapet med alla dessa myllrande gestalter och det är så fascinerande att hon kunde sitta här och skriva inifrån de här människornas liv, säger han.
Han känner sig också inspirerad av Selma Lagerlöfs entreprenörskap.
– Jag har ju varit en gårdfarihandlartyp själv. Jag skäms inte om jag har en diktuppläsning att ha med böcker om någon vill köpa.
”Handelsresande i nordiskt vemod” står det på hans visitkort.
Gör inte en Schyman
Selma Lagerlöfs litteraturpris delas ut den 5 augusti, i samband med Kulturveckan i Sunne, och är på 100 000 kronor.
– Jag har stor respekt för Gudrun Schyman, men jag tänker inte elda upp dem.
Istället tänker han unna sig något, kanske gör han som den djärva Selma gjorde och drar ut på en riktigt lång resa?
Selma i Svennis badkar
Men han har ju också sitt skrivande att tänka på. I en bisats råkar den nyprisade Bengt Berg kalla sig pensionär, men han skriver fortfarande och har ju, som NWT tidigare berättat, ett högaktuellt bokprojekt ihop med en annan Torsbyson.
– Jag håller på och dricker kaffe med Svennis. Han bor på Björkefors, där Sintram härjade. Svennis har ett fint badrum på andra våningen, mot norr, och det är i samma rum som det sägs att Selma Lagerlöf skrev sista kapitlet i Gösta Berlings saga. Det är en fin twist - Selma Lagerlöf skrev slutet på Gösta Berlings saga i Svennis badkar. Allting hänger ihop!
FAKTA
Tidigare pristagare
1984 – Birgitta Trotzig
1985 – Sara Lidman
1986 – Astrid Lindgren
1987 – Göran Tunström
1988 – Lars Ahlin
1989 – Kerstin Ekman
1990 – Lars Andersson
1991 – Lars Gyllensten
1992 – Tove Jansson
1993 – Georg Henrik von Wright
1994 – Stig Claesson
1995 – Ulla Isaksson
1996 – Rolf Edberg
1997 – P.O. Enquist
1998 – Göran Palm
1999 – Kristina Lugn
2000 – Torgny Lindgren
2001 – Agneta Pleijel
2002 – Peter Englund
2003 – P.C. Jersild
2004 – Sigrid Combüchen
2005 – Birgitta Stenberg
2006 – Lars Jakobson
2007 – Barbro Lindgren
2008 – John Ajvide Lindqvist
2009 – Lars Gustafsson
2010 – Jan Lööf
2011 – Ellen Mattson
2012 – Klas Östergren
2013 – Kjell Johansson
2014 – Lotta Lotass
2015 – Stewe Claeson
2016 – Sara Stridsberg
2017 – Lars Norén
2018 – Carola Hansson
2019 – Kristina Sandberg
2020 – Monika Fagerholm
2021 – Niklas Rådström
2022 – Inger Edelfeldt