Hoppa till huvudinnehållet

Han prisas – i Selma Lagerlöfs namn: ”Det känns som en dröm”

Publicerad:
Författaren Bengt Berg tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2023.
Författaren Bengt Berg tilldelas Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2023. Foto: Lena Richardson

Selma Lagerlöfs litteraturpris för 2023 tilldelas Bengt Berg. Han är den första värmländske författaren sedan 1996 att föräras priset, och en av få poeter.

– Litteraturen har erövrat mig. Jag föddes inte i en bokhylla, säger en glad och även lite generad pristagare.

Pristagaren avslöjades vid en ceremoni på Selma Lagerlöfs Mårbacka på fredagsförmiddagen.

När dörren till Selma Lagerlöfs arbetsrum slogs upp, satt en värmländsk författarkändis där vid hennes skrivbord.

– Att sitta i den här stolen gav en väldigt märklig känsla innan ni kom in här. Därför att det kändes som en dröm: en dröm att jag fått Selma Lagerlöfs litteraturpris, jag sitter och väntar i stolen, i det här vackra rummet – och det kommer ingen! De har ändrat sig! säger han.

”Ujamej – fantastiskt”

Men visst kom hela troppen av prisjury och uppvaktande gratulanter. Motiveringar lästes upp, blommor räcktes över – till en glad författare.

– Ujamej! Det är fantastiskt att få uppleva det här.

Motivering

Selma Lagerlöfs litteraturpris 2023 tilldelas Bengt Berg

”För ett författarskap som – i likhet med Selma Lagerlöfs – kombinerar en stark lokal förankring med en internationell räckvidd och universell betydelse, som med vemod och humor värnar den lilla människans kraft och betydelse och visar vägar in i tillvarons förunderliga dimensioner.”

Orden i motiveringen tackade han för och tog till sitt hjärta, men han avslöjade också att han kände sig både glad och generad. Han berättar om en boktitel han fick syn på i en bokhylla hemma innan han åkte: Dag Solstads roman Genans och värdighet.

– På ett sätt är det det jag känner. Jag känner mig generad, eller blyg, säger han och berättar att vägen till böckerna inte var så självklar från början i hans liv.

Selmas saga - och skrubbad rygg

– Litteraturen har erövrat mig. Jag föddes inte i en bokhylla. Mitt hem var väldigt enkelt, och bra, jag är född 1946 och växte upp i det ljuvliga 50-talet då allt var rimligt. Litteraturen kom mig till mötes.

Och en av de första författarskapen Torsbysonen Bengt Berg mötte, var Selma Lagerlöfs.

Selma Lagerlöf var representerad med ett porträtt.
Selma Lagerlöf var representerad med ett porträtt. Foto: Lena Richardson

– Lördagen var en stor dag i skolan för då fick man lyssna på ett kapitel av Nils Holgersson och som avslutning på den avkortade skoldagen bli badad och skrubbad på ryggen av bastanta damer med rotborste och så kom man hem ren och fin och bildad.

50 år som författare

Och författare blev han ju. Nästa år är det 50 år sedan han gav ut sin första bok.

– Åren har gått förhållandevis fort. Jag hoppas jag har några kvar och jag hoppas jag ska skriva några till, säger han.

Under de 50 åren har han byggt upp ett författarskap som nått långt. I motiveringen lyfts bland annat fram hur Bengt Berg kombinerar ”en stark lokal förankring med en internationell räckvidd och universell betydelse”.

– I likhet med sina värmländska föregångare Selma Lagerlöf och Göran Tunström, så expanderar Bengt Berg sina lokalt förankrade dikter till det allmängiltiga och rentav universella, säger Arne Melberg, en av ledamöterna i prisjuryn.

Arne Melberg, är professor emeritus i litteraturvetenskap och sitter i prisjuryn.
Arne Melberg, är professor emeritus i litteraturvetenskap och sitter i prisjuryn. Foto: Lena Richardson

”Finns poesi överallt”

Juryn lyfter också fram att han ofta tar avstamp i det vardagliga och det håller Bengt Berg med om.

– För det första finns det poesi överallt, det gäller bara att upptäcka det. Jag har inte någon överdrivet romantisk syn på poesi så att jag tycker att en ros är mer värd än en brännässla. Jag skrev en diktsamling en gång som hette Den blå containern, då det utbröt en liten debatt i Nya Wermlands-Tidningen. ”Mitt hjärta är en blå container” hade jag skrivit och då fick jag mothugg att ”man kan inte likna sitt hjärta vid en blå container”.

Poeten Bengt prisas

Bengt Berg är också en författare som är starkt engagerad i det värmländska kulturlivet i stort.

När det var dags att skåla hade pristagaren inte fått något glas, men som den poet han är löste han det ändå: ”Fantasi har man väl!”
När det var dags att skåla hade pristagaren inte fått något glas, men som den poet han är löste han det ändå: ”Fantasi har man väl!” Foto: Lena Richardson

– Vi känner alla här Bengt, alla i Värmland känner Bengt som kulturman, kulturföretagare, kulturentreprenör, kulturinstitution, men vi vill med priset fästa uppmärksamheten på Bengt som författare och poet, säger Arne Melberg och konstaterar att det faktiskt är få poeter som fått priset.

– Det tycker jag också är väldigt uppmuntrande. Kristina Lugn har fått det och det är ett underbart sällskap. Poesin är ju en marginell kulturyttring och desto roligare då om det kan prisbelönas på det här sättet, säger Bengt Berg.

Första värmlänningen på 26 år

Han är dessutom en av få värmländska författare och den första värmlänningen på många år att prisas. Senast var det Rolf Edberg, 1996.

Att Värmland har en rik berättartradition kan dock inte förnekas och Bengt Berg fortsätter gärna i både Selma Lagerlöfs och Gustaf Frödings fotspår.

En något blyg pristagare beskrev sin känsla i stunden så här:”Ett inre jubel. Jag är väldigt icke-extrovert. När jag blir riktigt nervös så somnar jag”, avslöjar han.
En något blyg pristagare beskrev sin känsla i stunden så här:”Ett inre jubel. Jag är väldigt icke-extrovert. När jag blir riktigt nervös så somnar jag”, avslöjar han. Foto: Lena Richardson

– I grunden finns det en så sprudlande och ibland väldigt allvarsam berättartradition i det här landskapet. Ibland står mina dikter och väger mellan att vara korta noveller eller dikter.

Och vad har Selma Lagerlöf betytt för dig, som författare och människa?

– Som människa har hon kommit att betyda mer och mer ju äldre man blir. På något vis har hon befolkat det här landskapet med alla dessa myllrande gestalter och det är så fascinerande att hon kunde sitta här och skriva inifrån de här människornas liv, säger han.

Han känner sig också inspirerad av Selma Lagerlöfs entreprenörskap.

– Jag har ju varit en gårdfarihandlartyp själv. Jag skäms inte om jag har en diktuppläsning att ha med böcker om någon vill köpa.

”Handelsresande i nordiskt vemod” står det på hans visitkort.

Gör inte en Schyman

Selma Lagerlöfs litteraturpris delas ut den 5 augusti, i samband med Kulturveckan i Sunne, och är på 100 000 kronor.

– Jag har stor respekt för Gudrun Schyman, men jag tänker inte elda upp dem.

Istället tänker han unna sig något, kanske gör han som den djärva Selma gjorde och drar ut på en riktigt lång resa?

Selma i Svennis badkar

Men han har ju också sitt skrivande att tänka på. I en bisats råkar den nyprisade Bengt Berg kalla sig pensionär, men han skriver fortfarande och har ju, som NWT tidigare berättat, ett högaktuellt bokprojekt ihop med en annan Torsbyson.

– Jag håller på och dricker kaffe med Svennis. Han bor på Björkefors, där Sintram härjade. Svennis har ett fint badrum på andra våningen, mot norr, och det är i samma rum som det sägs att Selma Lagerlöf skrev sista kapitlet i Gösta Berlings saga. Det är en fin twist - Selma Lagerlöf skrev slutet på Gösta Berlings saga i Svennis badkar. Allting hänger ihop!

Sofia Magnusson, regionråd, gratulerade när pristagaren avslöjats på Mårbacka.
Sofia Magnusson, regionråd, gratulerade när pristagaren avslöjats på Mårbacka. Foto: Lena Richardson
FAKTA

Tidigare pristagare

1984 – Birgitta Trotzig

1985 – Sara Lidman

1986 – Astrid Lindgren

1987 – Göran Tunström

1988 – Lars Ahlin

1989 – Kerstin Ekman

1990 – Lars Andersson

1991 – Lars Gyllensten

1992 – Tove Jansson

1993 – Georg Henrik von Wright

1994 – Stig Claesson

1995 – Ulla Isaksson

1996 – Rolf Edberg

1997 – P.O. Enquist

1998 – Göran Palm

1999 – Kristina Lugn

2000 – Torgny Lindgren

2001 – Agneta Pleijel

2002 – Peter Englund

2003 – P.C. Jersild

2004 – Sigrid Combüchen

2005 – Birgitta Stenberg

2006 – Lars Jakobson

2007 – Barbro Lindgren

2008 – John Ajvide Lindqvist

2009 – Lars Gustafsson

2010 – Jan Lööf

2011 – Ellen Mattson

2012 – Klas Östergren

2013 – Kjell Johansson

2014 – Lotta Lotass

2015 – Stewe Claeson

2016 – Sara Stridsberg

2017 – Lars Norén

2018 – Carola Hansson

2019 – Kristina Sandberg

2020 – Monika Fagerholm

2021 – Niklas Rådström

2022 – Inger Edelfeldt

Artikeltaggar

Astrid LindgrenBengt BergBirgitta TrotzigFörfattareGöran TunströmKändisarLitteraturMårbackaNöje/KulturSara LidmanSelma Lagerlöf

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.