Hoppa till huvudinnehållet

Politiker deltog vid Kinabesök: ”Ren artighetsvisit”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Nyligen besökte Kinas ambassadör i Sverige, Cui Aimin, Bengtsfors kommun för att träffa lokala toppolitiker och företagare. Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) beskriver det som en artighetsvisit.
Nyligen besökte Kinas ambassadör i Sverige, Cui Aimin, Bengtsfors kommun för att träffa lokala toppolitiker och företagare. Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) beskriver det som en artighetsvisit.

”En artighetsvisit” och ”högaktningsfulla kontakter”. Så beskriver kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M) det möte som nyligen hölls med Kinas ambassadör i Sverige, Cui Aimin, i Bengtsfors kommunhus.

Bengtsfors kommun fick möjlighet att träffa ambassadören när denne besökte den lokale företagaren Kjell Johansson i Steneby. En nyhet SR Väst var först att berätta.

– Vi har företag i Bengtsfors kommun som gör affärer med Kina och vi har även Kina-ägda företag i kommunen. Det är något som vi som kommun vill vårda på olika sätt. Den här gången fick vi en fråga från Kjell Johansson på Dalslands aktiviteter om vi kunde tänka oss ett möte med den kinesiske ambassadören. Ett möte som skulle handla om stort och smått. Vi har haft högaktningsfulla kontakter, säger Stig Bertilsson till Dalslänningen.

”Ren artighetsvisit”

Det var Stig Bertilsson själv som tillsammans med kommunstyrelsens andre vice ordförande Per Eriksson (S) och kommunens destinationsutvecklare Crister Blüme och företagaren Kjell Johansson träffade ambassadören i kommunhuset.

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Trots att det råder spända relationer mellan Sverige och Kina?

– Ambassadören ville göra en ren artighetsvisit och vi vill som kommun inte riskera att sabotera tillvaron för företag i kommunen som har relationer med Kina. Sedan är det knappast så att det är en liten kommun som Bengtsfors som ska leda arbetet gentemot den kinesiska staten när det gäller demokratifrågor. Det här var den tredje ambassadören som besökte Kjell och det var trevligt att höra vad han hade att berätta, säger Stig Bertilsson.

Vad hade han att berätta?

– Att Kina utvecklades väl och att landets ekonomi växer. Kineserna vill nu se på vilka möjligheter som finns att göra investeringar i grön sektor. Bland annat i Sverige.

Ett av ambassadörens besök i Bengtsfors kommun gjordes på Baldersnäs herrgård. På bilden syns ambassadören Cui Aimin och hans hustru tillsammans med den lokale företagaren Kjell Johansson och Kina-förmedlaren Lei Huang.
Ett av ambassadörens besök i Bengtsfors kommun gjordes på Baldersnäs herrgård. På bilden syns ambassadören Cui Aimin och hans hustru tillsammans med den lokale företagaren Kjell Johansson och Kina-förmedlaren Lei Huang. Foto: Privat

Investeringar även i Bengtsfors och Dalsland?

– Det frågade jag faktiskt inte, men kineserna har en positiv bild av Bengtsfors och Dalsland, säger Stig Bertilsson.

Vilka fler besök gjorde ambassadören i kommunen?

– Förutom att besöka kommunhuset och Dalslands aktiviteter vet jag att han besökte Baldersnäs herrgård och First Hotel Bengtsfors (som båda ägs av den kinesiske industrimannen Hong Sheng Guo, Dalslänningens anmärkning).

Det finns en säkerhetspolitisk aspekt med i sammanhanget när det gäller Kina. Hur hanterade ni det från kommunens sida?

– Vi vidtog en del åtgärder som har bäring på det säkerhetspolitiska läget. Det är saker som vi brukar göra när vi har internationella besök. Men det är inget jag varken vill eller kan kommentera närmare, säger Stig Bertilsson.

Vänortssamarbete på is

Bengtsfors kommun pausade vänortssamarbetet med kinesiska Wuzhou inför år 2020. Sedan dess har inget aktivt utbyte skett.

Vänortssamarbetet ligger på is, men är inte avvecklat.

– Vi avser inte att, som läget är idag, fördjupa vänortssamarbetet ytterligare med anledning av den brist på demokratisk utveckling som sker i Kina. Men vi har inte velat markera på det sättet att vi lägger ner vänortssamarbetet, säger Stig Bertilsson.

Kjell Johansson: ”Genom affärskontakter kan vi påverka utvecklingen i Kina”

Artikeltaggar

Baldersnäs herrgårdBengtsfors kommunBordtennisDalslandDalslänningenEkonomiInvesteringarKinaKjell JohanssonKommunstyrelsenStig BertilssonÅtgärder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.