Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Johansson: ”Genom affärskontakter kan vi påverka utvecklingen i Kina”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Den lokale företagaren Kjell Johansson anser att det är viktigt att ha bra affärsrelationer med Kina. Det kan bland annat vara ett sätt att öppna upp omvärlden för en ny generation kineser som ska ta över på sikt. Nyligen fick Kjell Johansson ett i raden av flera besök från kinesiska ambassaden i älgparken i Steneby.
Den lokale företagaren Kjell Johansson anser att det är viktigt att ha bra affärsrelationer med Kina. Det kan bland annat vara ett sätt att öppna upp omvärlden för en ny generation kineser som ska ta över på sikt. Nyligen fick Kjell Johansson ett i raden av flera besök från kinesiska ambassaden i älgparken i Steneby.

Den kinesiske ambassadören Cui Aimin besökte nyligen Bengtsfors kommun i egenskap av gäst hos den lokale företagaren Kjell Johansson i Steneby.

Kjell Johansson har byggt upp ett mångårigt samarbete genom den kinesiska ambassaden och även delar av det kinesiska näringslivet.

I en intervju med Dalslänningen utvecklar han sin syn på affärskontakter i världens mäktigaste diktatur.

– Jag tycker att det är viktigt att hjälpa till med affärskontakter med Kina. När jag får besök av ambassadören hör det till god ton att även fråga om kommunen är intresserad av att delta. Syftet är att upprätthålla en god kontakt med Kina och den kinesiske ambassadören. För en liten kommun som Bengtsfors är det viktigt att vårda relationer som dessa, säger Kjell Johansson.

Kjell Johansson driver idag sitt helägda företag Dalslands vilt AB och äger 40 procent av företaget Dalslands aktiviteter AB, som han grundade.

Kjell Johansson, ägare av Dalslands vilt AB och grundare av Dalslands aktiviteter AB.
Kjell Johansson, ägare av Dalslands vilt AB och grundare av Dalslands aktiviteter AB. Foto: Conny Hultgren

– Det är inte minst viktigt med dessa affärskontakter med utgångspunkt från de turistiska verksamheter som jag själv och andra dalsländska företagare bedriver. För att skapa arbetstillfällen, inte minst för ungdomarna. Vi på Dalslands aktiviteter och Dalslands vilt ägnar oss åt naturturism. När det gäller Kina riktar vi oss i första hand till välbeställda kineser och till barn och ungdom, säger Kjell Johansson.

Den kinesiske ambassadören Cui Aimin och hans hustru på besök i älgparken i Steneby där de fick en förevisning av Pontus Gyllenberg, vd för Dalslands aktiviteter AB.
Den kinesiske ambassadören Cui Aimin och hans hustru på besök i älgparken i Steneby där de fick en förevisning av Pontus Gyllenberg, vd för Dalslands aktiviteter AB. Foto: Privat

Men det är kontroversiellt att idag ha affärskontakter med ett land som Kina. Det är en enpartistat där det finns stora brister i mänskliga rättigheter (dödsstraff och tortyr tillämpas bland annat). Hur ser du på det?

– Ja, det är korrekt. Men de som sitter i det kommunistiska partiet i dag blir äldre för varje dag som går och om vi har yngre kineser som reser runt i världen och påverkas av vad de ser utanför Kina tror jag att det på sikt kan ha en positiv påverkan även i Kina. De ser att vi i västvärlden kan uttrycka oss fritt och klä oss som vi vill till exempel. Sedan delar jag inte deras åsikter och jag tar upp min syn på demokrati och mänskliga rättigheter när jag träffar företrädare för det kinesiska näringslivet. Det är däremot inget jag gör med den kinesiske ambassadören eller när jag själv är på besök i Kina, säger Kjell Johansson.

Skulle du kunna tänka dig att ha affärsrelationer med länder som Nordkorea och Saudiarabien?

– Nej, Nordkorea är så slutet så det är omöjligt redan där. Saudiarabien är heller inte aktuellt. De har en människosyn där som är mig väldigt främmande. De ägnar sig åt stening till exempel. Jag skulle heller inte kunna tänka mig att ha affärsrelationer med Ryssland som nu för ett anfallskrig mot ett av våra grannländer. Och om Kina skulle attackera Taiwan skulle jag dra öronen åt mig och fundera över mitt samarbete med dem, säger Kjell Johansson.

Vad hoppas du mer att Kina ska lära av oss genom att de besöker Sverige och Dalsland?

– Vi har det väldigt rent runt omkring oss när vi vistas utomhus i Sverige. Vi kan plocka bär och svamp i skog och mark. Kina står för väldigt stora utsläpp av växthusgaser och det ser helt annorlunda ut där. Om det är något land som behöver ändra sitt miljö- och klimattänk så är det Kina. Därför tar jag ofta med kinesiska gäster till Eka miljörum där vi har städat efter oss, säger Kjell Johansson.

Politiker deltog vid Kinabesök: ”Ren artighetsvisit”

Artikeltaggar

Bengtsfors kommun (org)DalslandDalslands aktiviteterDalslänningenDemokratiFöretagandeKinaKjell JohanssonLan LijunMiljöMänskliga rättigheterNordkoreaNäringslivPolitikRysslandSamhälleSaudiarabienStenebyUtsläppVilt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.