Not Quite 20 år – Möbelsnickaren Elin Guldåker har varit med på hela resan

Det är 20 år sedan kulturcentret Not Quite började ta emot besökare i de gamla brukslokalerna i Fengersfors. Idén föddes redan ett par år tidigare bland studenter på Stenebyskolan i Dals Långed.

Möbelsnickaren Elin Guldåker har varit med sedan starten.

Elin Guldåker, 53 år, har varit med på hela resan med Not Quite. Från det att idén väcktes om att utveckla en samlingsplats för näringsliv, formgivare, hantverkare och konstnärer, till det att portarna slogs upp för allmänheten allra första gången för 20 år sedan.

Ursprungligen är hon värmlänning, uppvuxen på vischan i de nordligaste delarna av Grums kommun. Efter några år som grafiker i Göteborg ville hon testa något annat och började den då ettåriga utbildningen som kallas för ”Lillsnicken”, som innefattar slöjd, konst, design, hantverk och är en högskoleförberedande materialbaserad träutbildning på Stenebyskolan i Dals Långed.

Elin Guldåker trivs med att jobba i sin verkstad på Not Quite.
Elin Guldåker trivs med att jobba i sin verkstad på Not Quite. Foto: Roger Pettersson

Efter den utbildningen fortsatte Elin Guldåker ytterligare tre år med möbelsnickeri på samma skola. Hon driver numera enskild firma som utbildad möbelsnickare och formger och tillverkar diverse ting i trä, främst möbler.

Man kan lägga ner hur många ideella timmar som helst, men vissa perioder är energin hög och andra är den lägre och här på Not Quite är vi med när vi vill och kan och det är bra.
Elin Guldåker

”En tillåtande miljö”

Till en början var det ett fåtal personer som skötte allt på Not Quite vad gäller marknadsföring och administration. I dag ser det annorlunda ut med fler personer involverade.

– Not Quites anda har genom åren alltid varit en tillåtande miljö. Man kan lägga ner hur många ideella timmar som helst, men vissa perioder är energin hög och andra är den lägre och här på Not Quite är vi med när vi vill och kan och det är bra, säger Elin Guldåker.

Elin Guldåker låser gärna in sig i sin snickarverkstad för att få jobba ostört.
Elin Guldåker låser gärna in sig i sin snickarverkstad för att få jobba ostört. Foto: Roger Pettersson

För besökarna är det främst utställningarna och själva miljön på bruket med kaféet och bistro, bageriet och butiker som är viktigast. Verkstäderna där smeder och andra hantverkare, bland andra Elin Guldåker, har sin arbetsplats är inte öppna för allmänheten. Flera hantverkare brukar ändå släppa in besökare, om så önskas, men Elin Guldåker väljer ofta att låsa in sig för att hinna arbeta.

Hobby som yrke

– Jag får ju en hel del beställningar. Nu ska jag exempelvis göra tio kulissfönster till en beställare i Trollhättan. Det är inte så lätt att hinna med att ta emot besökare när man samtidigt måste jobba med bullriga maskiner.

– De besökare som vill titta in i verkstäderna kan istället boka en guidad tur eller kontakta någon av konsthantverkarna som tar emot besök i mån av tid.

Lokalerna på Not Quite består även av ett museum över den gamla massa- och pappersfabriken.
Lokalerna på Not Quite består även av ett museum över den gamla massa- och pappersfabriken. Foto: Roger Pettersson

Elin Guldåker verkar ganska nöjd att ha sin stora passion och hobby även som yrke. För beställningarna trillar in med jämna mellanrum. Till exempel låg hon bakom en del av arbetet i Edsleskogs kyrka när ett församlingsrum införlivades inne i kyrkan. Då var det Elin som tillverkade fyra stora ljudisolerade fönster med spröjs till mellanväggen i kyrkan, två pardörrar, fyra nya pelare samt en källardörr.

I början var vi glada bara det kom ett tjugotal personer på en utställning. Nu arrangerar vi utställningar och andra evenemang som lockar hundratals besökare.
Elin Guldåker

Håller i kurser

Parallellt med möbelsnickrandet håller Elin Guldåker även i kurser för personer med olika funktionsnedsättningar via föreningen Paracraft. Elin Guldåker och Jessica Fleetwood håller i hantverkskurserna medan Göran Johansson, projektledare för Paracraft i Åmål, har hand om det idrottsliga.

Elins man Hans-Åke Guldåker, tidigare Svensson, driver företaget Guldåkers Snickeri och han var en av dem som anslöt till Not Quites verksamhet under de tidiga åren. Andra som förutom Elin Guldåker får ses som initiativtagare till kulturcentret i Fengersfors är Jan-Erik Brask, Urban Jansson, Åsa Nyström, Peter Mol, Jessica Fleetwood och Jörgen Moberg.

– Det är kul att höra när studenter på Stenebyskolan som har sitt sommarresidens på Not Quite ofta pratar om hur mysigt det är på bruket och vilken speciell miljö det är här, säger Elin Guldåker.

Elin Guldåker slipar till dörrstopp.
Elin Guldåker slipar till dörrstopp. Foto: Roger Pettersson

Hur har Not Quite utvecklats sedan starten?

– Vi startade Not Quite som nybakade studenter. Nu är Not Quite en professionell förening som verkar för sina medlemmar med sitt stora nätverk förankrat lokalt här i Fengersfors, men med kontakter i hela Europa.

– I början var vi glada bara det kom ett tjugotal personer på en utställning. Nu arrangerar vi utställningar och andra evenemang som lockar hundratals besökare, säger Elin Guldåker.

Elin Guldåker visar utrymmet där Not Quites opera framförs. ”Det finns mycket utrymmen i lokalerna, men vi har jobbat hårt för att få dem i ordning också”, säger hon.
Elin Guldåker visar utrymmet där Not Quites opera framförs. ”Det finns mycket utrymmen i lokalerna, men vi har jobbat hårt för att få dem i ordning också”, säger hon. Foto: Roger Pettersson
Not Quite köper Strands Snickeri – vill skapa plats för mer konst och småföretagande
Elin Guldåker visar upp dokumentation över Not Quites historia år för år ända sedan starten.
Elin Guldåker visar upp dokumentation över Not Quites historia år för år ända sedan starten. Foto: Roger Pettersson
Not Quite fyller 20 år och Elin Guldåker har varit med sedan starten. Här arbetar hon med ett kulissfönster till en beställare i Trollhättan i sin verkstad i Fengersfors.
Not Quite fyller 20 år och Elin Guldåker har varit med sedan starten. Här arbetar hon med ett kulissfönster till en beställare i Trollhättan i sin verkstad i Fengersfors. Foto: Roger Pettersson
Här har Elin Guldåker sin verkstad på Not Quite.
Här har Elin Guldåker sin verkstad på Not Quite. Foto: Roger Pettersson
Fakta

Jubileumssommaren

Not Quite är ett av de stora besöksmålen i Åmåls kommun och lockar tusentals gäster varje år. Här är en del av det som händer på gamla bruket i sommar.

Jubileumsutställning: Medlemmar ur Not Quite gästar i sommar Dalslands konstmuseum i Upperud för en utställning i museiparken.

Utställningar på bruksområdet i Fengersfors:

–10/9: Malin Palm och Ida Stelter, ”Museum of lost objects on tour, En samling från en överlämnad vind”, i Svarta rummet.

–10/9: Homografiska museet, fem nya verk av Karin Kent Grundberg, August Andersson, JJ von Panure, Maria Norrman och Leo Correia de Verdier har införlivats i samlingarna.

–18/6: Jokum Lind Jensen, ”Dark”, i galleriet.

–18/6: Olga Kovalenko och Yulia Vorobyova, ”Firesoul”, i ankomsthallen.

–18/6: Kyrkeruds projektår, Mariann Paananen, Jennie K, Sara Lugnér, Pia Malmström, Pauline Bergström, Matilda Johansson, Ann-Sophie Johansson och Linn Svärd, ”A & = och sen då?”, i Oceanhallen, plan 2.

–25/6: Jessica Fleetwood, ”WW2 Women industrial workers”, i Oceanhallen, plan 3.

–25/6: Kulturskolan Åmåls konst- och slöjdelever, ”Skulptur & bild” och ”Skräp”, i Oceanhallen, plan 3.

–25/6: Oleksandra Voronina, ”By Inertia”, i Oceanhallen, plan 3.

–25/6: Kyrylo Zhuravel, ”Retrospective/Reflection”, i Oceanhallen, plan 3.

24/6–10/9: Maria Lilja, Elisabeth Jablounska och Filippa Krusenstjerna, ”Higgledy piggledy”, i ankomsthallen och i Oceanhallen, plan 2.

24/6 –15/7 : Sanna Lindholm, ”Posing nature”, i galleriet.

1/7–30/7: Medlemsutställning, 20-årsjubileet, ”Notton Quietetiuq’s kuriosa samling”, i Oceanhallen, plan 3.

1/7–10/9: Flux Studios, Tove Starfelt, Gertrud Olsson, Samuel Dal Norlind, Joel Caesar Stennabb, Frej Hedenberg, Oskar Gustafsson, Theo Rosengren och Helena Pernow, ”Bergväggen Redux”, i parken och i Fönsterverkstan.

22/7–13/8: Eemu Kaikkonen och Annelie Kjellberg, ”Our inner garden”, i galleriet.

5/8–10/9: ”Skogen vår livsmiljö”, 20 utställare från Not Quite, i Oceanhallen, plan 3.

19/8–10/9: Malin Robertson Harén, ”Projekt pizzabok: Porträtt på pizzor och folk”, i galleriet.

Andra evenemang under sommaren:

21–22/6, 26–30/6, 5–7/7: ”Mellan-Rum”, Öppen slöjd där Lova Öberg och Helén Mahieu låter besökarna tälja med yxa, bandkniv och täljkniv.

26/7 Not Quites sommarfestival med Hederosgruppen, Travellers, Trio Knarrby och Cava Wood.

Publicerad:

Artikeltaggar

Dals LångedElin GuldåkerFengersforsGöteborgHantverkKonstNot QuiteParacraftStenebyskolanTurismUtställningar