Hoppa till huvudinnehållet

BILDSPECIAL: Melwin, 6, tappade en tand på Sveriges högtidsdag

Publicerad:
Pernilla Lönngren
pernilla.lonngren@dalslanningen.se
Flera föreningar fick äran att bära den svenska flaggan vid nationaldagsfirandet i Stigen.
Flera föreningar fick äran att bära den svenska flaggan vid nationaldagsfirandet i Stigen. Foto: Pernilla Lönngren
  • Foto: Pernilla Lönngren
  • Kenneth Carlsson.
    Kenneth Carlsson. Foto: Pernilla Lönngren
  • Foto: Pernilla Lönngren
  • Foto: Pernilla Lönngren
  • Foto: Pernilla Lönngren
  • Foto: Pernilla Lönngren

Fanparad, musik och prisutdelningar. Det traditionsenliga nationaldagsfirandet vid Stigens herrgård fick många att ge sig ut i solskenet och fira tillsammans.

För Melwin, 6 år, blev det en extra speciell dag då han tappade en tand mitt under firandet.

Det var många som sökte sig till Stigens herrgård för att fira Sveriges nationaldag. Picknickfiltar, fika och popcorn varvades med högtidliga tal, somrig musik och utdelning av priser.

Några som valt att besöka Stigens herrgård denna dag är Eleni Berntsson och hennes två barn Melwin, 6 år, och Alwa, 4 år. De sitter och fikar på en filt i skuggan tillsammans med barnens mormor och morfar, Kerstin och Conny Myhre.

– Vi bor precis här borta så vi har gångavstånd, säger Conny Myhre.

För Eleni Berntssons del är det första gången hon och barnen är i Stigen på nationaldagen.

– Det blev lite spontant att vi åkte hit, vi bor i Ljungskile, säger hon.

Sexåriga Melwin tar en tugga av sin havrekaka.

För Melwin blev nationaldagen extra stor eftersom han dagen till ära tappade en tand.
För Melwin blev nationaldagen extra stor eftersom han dagen till ära tappade en tand. Foto: Pernilla Lönngren

– Jag tappade en tand! utbrister han glatt och visar upp tanden.

Han berättar att han ska lägga den i ett glas vatten när han kommer hem så att tandfen kommer med en peng.

Firandet inleddes med musik av John Johansson. Därefter blev det fanparad följt av ett öppningstal av Olle Zandén, ordförande i Folke Stigens stiftelse.

Som traditionen lyder delade även Lions club ut sitt årliga pris, som i år gick till Thomasz och Therese Galbas. Detta för deras arbete med att samla in och frakta kläder och andra förnödenheter till Ukraina.

– Detta hade aldrig blivit av utan folkets engagemang på sociala medier, säger en rörd Thomasz Galbas vid prisutdelningen.

Thomasz och Therese Galbas fick ta emot ett pris från Lions med anledning av deras arbete med att samla in och frakta kläder och andra förnödenheter till Ukraina.
Thomasz och Therese Galbas fick ta emot ett pris från Lions med anledning av deras arbete med att samla in och frakta kläder och andra förnödenheter till Ukraina. Foto: Pernilla Lönngren

Även Färgelanda kommuns folkhälsopris delades ut. Priset gick till Lisbeth och Bo Jacobsson, som har varit med och utvecklat tennisbanorna i Högsäter med bland annat boulebanor och pickleballbanor. I nomineringen sades bland annat att de prisades för sitt nytänkande arbete som främjar folkhälsan för såväl gammal som ung.

Slutligen avtackades sju politiker av kommunfullmäktiges ordförande Kenneth Carlsson, innan det var dags att stämma upp i nationalsången. De avtackade politikerna var Lars Karlsson, Jan Öhman, Bengt Johansson, Leif Söderqvist, Ulla-Stina Gustafsson, Bo Ljung och Thor-Björn Jakobsson.

Artikeltaggar

Färgelanda kommunHögtiderLionsLjungskileMänskligtNationaldagenPrisutdelningarStigenThor-Björn JakobssonUkraina

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.