Hoppa till huvudinnehållet

Hunden Belle föredrar lek framför lydnad: ”Hon kissade till och med på planen”

Publicerad:
Pernilla Lönngren
pernilla.lonngren@dalslanningen.se
På nationaldagen var det hundtävling på Bölevallen i Ed där Jonna Ilovaara med hunden Ayla, och Ronja Markebo, med sin hund Belle, tävlade för första gången.
På nationaldagen var det hundtävling på Bölevallen i Ed där Jonna Ilovaara med hunden Ayla, och Ronja Markebo, med sin hund Belle, tävlade för första gången. Foto: Pernilla Lönngren

Att som hund vara varm och full av energi kanske inte är den bästa förutsättningen om man ska delta i en lydnadstävling. Det fick hundägaren Ronja Markebo erfara då hon under tisdagen deltog i Dalslandscupen med sin hund Belle.

– Just nu känns det fruktansvärt nervöst, säger hon innan starten.

På Bölevallen i Ed var det mycket liv och rörelse när hundar och deras ägare skulle tävla i Dalslandscupen. En inofficiell tävling där tävlande från de fem brukshundsklubbarna i Dalsland är välkomna att delta, såväl erfarna som nybörjare.

Några som skulle tävla för första gången i nybörjarklassen startklass lydnad var Ronja Markebo och hennes hund Belle. De tävlar för Bengtsfors brukshundsklubb.

– Hon är en ettårig samojed och de ska egentligen inte aktiveras för mycket när det är över 14 grader varmt ute. Så jag blev lite nervös när jag såg att det skulle bli så varmt och soligt idag, säger hon.

Det var i varmaste laget för hunden Belle när hon på nationaldagen gjorde sin första tävling.
Det var i varmaste laget för hunden Belle när hon på nationaldagen gjorde sin första tävling. Foto: Pernilla Lönngren

Belle skuttar runt energiskt kring benen på sin matte Ronja som försöker lugna ner henne en aning innan det är deras tur att tävla.

– Hon hatar värme, hon får sådan överskottsenergi, säger Ronja.

Gillar utmaningar

En av anledningarna till att hon har valt att ställa upp och tävla med Belle är att hon gillar utmaningar. Samtidigt säger Ronja att hon är perfektionist, vill att allt ska bli perfekt redan första gången.

– Men det är bättre att inte ha några förhoppningar, det får gå som det går.

Innan det är dags för Ronja och Belle att gå upp och tävla ska en annan nybörjare från samma klubb ge sig ut på banan. Det är Jonna Ilovaara och hunden Ayla, 1,5 år gammal, som är av rasen chodsky pes.

Jonna Ilovaara ställde upp med hunden Ayla.
Jonna Ilovaara ställde upp med hunden Ayla. Foto: Pernilla Lönngren

– Det är min fasters mans hund och jag har bara tränat med henne i cirka fyra veckor, säger Jonna.

I startklass lydnad ska man klara av ett visst antal moment som domarna sedan bedömer med poäng. Några av momenten är följsamhet, inkallning och hopp över hinder.

Rungande applåder

Ayla sköter sig fint vid de olika tävlingsmomenten och följer Jonna längs banan av blå koner. Applåderna ekar från publiken när Ayla utan problem hoppar över hindret av trä.

– Det känns bra, hon klarade alla momenten, säger Jonna nöjt efteråt.

Ronja Markebo förbereder sig själv och samojeden Belle för att äntra tävlingsbanan.

– Jag vet inte än om jag ska köra med lina eller utan. Man får lägre poäng om man kör med lina, säger hon.

Belle tyckte det var mer intressant att leka med en humla än att tävla, men trots det skärpte hon till sig mot slutet.
Belle tyckte det var mer intressant att leka med en humla än att tävla, men trots det skärpte hon till sig mot slutet. Foto: Pernilla Lönngren

Väl på planen väljer Ronja till en början att prova utan lina. Belle är dock inte riktigt med på noterna utan tycker att det är mer intressant med andra saker, som att leka med en humla.

Linan åker på och trots lekfullheten skärper Belle ändå till sig mot slutet och fixar hopphindret galant, vilket resulterar i kramar och beröm från ägaren Ronja.

– Hon klarade momenten hopp över hinder och följsamhet, säger Ronja när hon möter upp Jonna Ilavaara och hunden Ayla efter tävlingen.

”Kul att testa”

Men hon nämner även att Belle mest ville leka och att hon fokuserade på andra saker än att klara av de olika momenten.

– Hon kissade ju till och med på planen. Jag tror faktiskt att vi struntar i det här hädanefter, men det var kul att testa, säger hon och skrattar.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandDjur och naturEdHusdjur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.