Hoppa till huvudinnehållet

Ellens sköldpaddor flyttar in på Nordens Ark: ”Glimrar som diamanter”

Publicerad:
Ellen Ljunqqvist gillar att arbeta i glasmosaik och torsdag 8 juni inviger kronprinsessan Victoria den nya Sköldpaddsarken på Nordens Ark där sex av Ellens mosaiksköldpaddor  flyttar in.
Ellen Ljunqqvist gillar att arbeta i glasmosaik och torsdag 8 juni inviger kronprinsessan Victoria den nya Sköldpaddsarken på Nordens Ark där sex av Ellens mosaiksköldpaddor flyttar in. Foto: Ellen Ljungqvist

Det närmar sig nu den högtidliga invigningen av Sköldpaddsarken för utrotningshotade sköldpaddor på Nordens ark. När Kronprinsessan Viktoria inviger parken på torsdag finns Ellen Ljungqvists mosaiksköldpaddor på första parkett.

Ellen Ljungqvist, 32, är uppväxt i Dals Rostock i Melleruds kommun, men efter gymnasiet läste hon fem år på Stenebyskolan i Dals Långed. Där utbildade hon sig två år på läderhantverk, två år på metallhantverk och silversmide, samt ytterligare ett fristående år på metallhantverk.

Därefter läste hon vidare på Konstfack i Stockholm.

Nu sponsrar Ellen Ljungqvist Sköldpaddsarken med sex sköldpaddor i mosaik. På fredag installerar hon skulpturerna på Nordens Ark där mosaiksköldpaddorna flyttar in för gott.

”Härligt ljusspel”

– Jag klipper mosaikbitar och klär in mina skulpturer. Det blir ett härligt ljusspel och när man går runt djuren så glimrar de som diamanter, säger Ellen Ljungqvist.

Numera bor Ellen Ljunqvist i Trollhättan, men hon pendlar dagligen till Dals Rostock där hon har sin verkstad bredvid sin mammas Kerstin Ljungqvist ateljé.

Glasmosaik, som reflekterar ljuset på ett spännande sätt, och skapa djur är något Ellen har specialiserat sig på. Det inspirerar henne och spelar en viktig roll i hennes glittrande sagovärld.

Ellen Ljungqvist har även skapat utsmyckningen som går att se på Ekhagshallen i Dals Långed.

”Det blir ett härligt ljusspel och när man går runt djuren så glimrar de som diamanter”, säger Ellen Ljungqvists om sina mosaiksköldpaddor.
”Det blir ett härligt ljusspel och när man går runt djuren så glimrar de som diamanter”, säger Ellen Ljungqvists om sina mosaiksköldpaddor. Foto: Ellen Ljungqvist

Artikeltaggar

Dals RostockDjurKonstKonstfackKronprinsessan VictoriaMelleruds kommunNordens ArkSamhälleSkulpturerStenebyskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.