Hoppa till huvudinnehållet

Ikoniska dansbandet åker på turné – spelar i Dalsland

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Sven-Ingvars åker på turné i sommar. Ett av stoppen blir på Kroppefjäll i Dals Rostock.
Sven-Ingvars åker på turné i sommar. Ett av stoppen blir på Kroppefjäll i Dals Rostock.

I sommar ska det ikoniska dansbandet Sven-Ingvars ge sig ut på en ny, storslagen sommarturné. Med start 29 juni väntar elva stopp, varav ett i Dalsland.

– Jag har aldrig varit där, så det ska bli kul att bygga på den listan, säger frontmannen Oscar Magnusson.

Med hela 55 låtar på Svensktoppen har Sven Ingvars musik fyllt otaliga dansgolv genom åren. Hits som Två mörka ögon, Sommar och sol och Torparrock är svenska klassiker som i princip alla kan nynna melodin till.

Det legendariska dansbandet är aktuellt på många plan, bland annat släppte de singeln Hjärtats röst den 12 maj som spelas flitigt på radio.

Med start 29 juni väntar en sommarturné med elva hållplatser.

– Sommarsverige är nästan som en isolerad höjdpunkt varje år som alla vill ta vara på och det är väldigt speciellt. Vi har legat lågt en period och gömt oss i studion. Vi har inte turnerat nånting i vår, så det här blir som ett kosläpp för sommaren. Ett möte i förväntan både från publikens och vår sida. Om vi har vädrets makter med oss, och nu ska jag inte jinxa, så brukar det bli bra, säger sångaren Oscar Magnusson, som när vi når honom står på Jula och letar efter en vattenspridare till sin gräsmatta.

Inga spelningar i Värmland

Den här gången blir det dock inga spelningar i Värmland alls. Däremot blir det ett stopp i Dalsland, på Kroppefjäll i Dals Rostock.

– Vi har ganska nyligen gjort många spelningar här. Vi utgår från Värmland och det ligger oss varmt om hjärtat, men vi vilar Värmland lite grann den här gången och kommer till Dalsland istället, säger Oscar Magnusson.

Dalsland är dock inget nytt för Sven-Ingvars, som tidigare spelat i Mellerud. Men det här blir första gången i Dals Rostock.

– Jag har aldrig varit där, så det ska bli kul. Det är inte många ställen man kan säga det om, även för mig. Vi har ju varit i varenda buske i som finns i det här landet, så det blir kul att bygga på den listan. Jag vågar dock inte svara på om Sven Ingvars har varit där tidigare.

Någon övrig koppling har han inte till landskapet.

– Jag har lite vänner från Bengtsfors, men i övrigt ingen. Jag har dock åkt Dalslands Kanal för många år sen. Det skulle jag gärna göra igen med barnen, för det är en upplevelse och ett minne för livet. Det kanske är dags att göra det igen, säger han.

Brett urval

Publiken kan förvänta sig ett brett urval av Sven Ingvars låtskatt. En blandning av nytt och gammalt, glädje och sorg.

– Det är ett spelsuget gäng som givetvis ska ge en blandning av det som var, det som är och det som komma skall. En blandning av glädje och sorg i vissa låtar. Vi försöker få med ganska mycket nytt, men ändå väva in det gamla förhoppningsvis ganska sömlöst. Vi försöker hålla oss musikaliskt vitala hela tiden. Det innebär att det kommer lite nytt och att vi vänder och vrider på allting vi gjort. Mycket handlar om att närma sig olika låtar på ett genuint och äkta sätt. Många generationer kan mötas i det vi gör och det tycker jag är jättefint.

Fakta

Sven-Ingvars sommarturné

29 juni: Orsa, Folkets Park Skeet

30 juni: Uppsala, Parksnäckan

1 juli: Njurunda, Galtströms Herrgård

6 juli: Kroppefjäll, Dals Rostock

7 juli: Göteborg, Liseberg

8 Juli: Söderköping Brunn

21 juli: Gävle, Furuvik

22 juli: Höga Kusten, Naturscen Skuleberget

28 juli: Borgholm, Solliden

29 juli: Skillinge Teater

5 augusti: Hällefors, Hellefors Herrgård

Artikeltaggar

Dals RostockDalslandHellefors HerrgårdKonserterLisebergMusikNöje/KulturOscar MagnussonSpelningarSven IngvarSven-IngvarsSvensktoppenTurnéVärmlands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.